İşte Yenidoğan çetesinin bebek cinayetlerinin belgeleri: Aç bırakarak, ölüme terk ederek katletmişler

İşte Yenidoğan çetesinin bebek cinayetlerinin belgeleri: Aç bırakarak, ölüme terk ederek katletmişler
Türkiye’yi sarsan Yenidoğan çetesinin neden olduğu bebek ölümleri, soruşturma aşamasında Sağlık Bakanlığı uzmanlarının hazırladıkları raporlarla tek tek ortaya konuldu. Soruşturma sonunda hazırlanan iddianameye alınan Sağlık Bakanlığı uzmanlarının raporlarında bebeklerin doktorların bulunmadığı yenidoğan ünitelerinde, hemşirelerin yanlış tedavileri, besleme eksiklikleri ve pasif ötenazi yoluyla yani tedavi etmeyerek ölüme terk edilerek hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

KISA DALGA / ÖZEL HABER

Fırat Sarı liderliğinde ve İlker Gönen ile Gıyasettin Mert Özdemir’in yöneticiliğinde kurulan suç örgütünün, birçok hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini devralarak büyük bir SGK dolandırıcılığı gerçekleştirdiği iddia edildi. İddianameye göre, örgüt, bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgili evraklarda sahtecilik yaparak SGK’dan üst sınırdan ödeme aldı. Bebeklerin sağlık durumları daha ağır gösterilerek hastanede uzun süre yatış sağlanırken, örgütün bazı ilaçları hastane dışına çıkarıp sattığı da belirlendi.

Özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sağlık hizmetleri az sayıda doktorla ve çoğunlukla hemşireler tarafından yürütüldü. Sağlık hizmetlerinin kalitesizleşmesi sonucunda bebek ölümlerinin arttığı ve birçok bebeğin hayatının tehlikeye atıldığı tespit edildi. Hemşirelerin, doktor olarak tanıtıldığı ve doktorların yapması gereken müdahaleleri hemşirelerin gerçekleştirdiği belirlendi. Hemşireler tarafından yazılan epikriz raporlarının ise gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda, bebek ölümleri ile sağlık çalışanlarının ihmali arasında bir illiyet bağı bulunduğu tespit edildi. Uzman heyetin raporuna göre, doktorlar ve hemşireler sorumlu bulundu ve ihmaller sonucunda ölümlerin gerçekleştiği belirlendi.

yenidogan6.jpg

Ayrıca, SGK dolandırıcılığı ile kamu zararına neden olunduğu belirtildi.

Bu deliller doğrultusunda şüphelilerin, ihmalli davranışla bebek ölümlerine sebep oldukları ve kasten ihmalle öldürme suçunu işledikleri tespit edildi.

Bebeklerin ölüm nedenleri, Sağlık Bakanlığı uzmanları tarafından iddianamede şöyle anlatıldı:

1. Bebek Melek Süleymanoğlu: Beslenme Eksikliği ve Geç Müdahale

Melek Süleymanoğlu, geçici takipme ve konjenital kalp hastalığı teşhisiyle hastaneye sevk edilmesine rağmen, beslenme ve antibiyotik değişikliği gibi kritik müdahaleler yapılmadığı için hayatını kaybetti. Tedavi sırasında kritik hataların yapılması sonucu bebeğin durumu kötüleşti ve 22. günde yaşamını yitirdi.Kalp hastalığı nedeniyle sevk edilmeyen, uygun beslenme sağlanmayan, uygun zamanda antibiyotik değişikliği yapılmayan basta ciddi ihmallere bağlı olarak kaybedilmiştir.
Bu ihmaller nedeniyle sorumlu doktorun ciddi ihmali olduğu belirtiliyor.
1. Kalp hastalığma cerrahi müdahale yapılabilecek merkeze sevk edilmemesi nedeniyle sorumlu hekim ihmali vardır.
2. Yattığı süre boyunca enteral beslenemeyen hastaya parenteral (yağ, protein ve vitaminler) beslenme verilmemesi nedeniyle oluşan beslenme eksikliğinden sorumlu hekimin ihmali vardır.
3. Geç sepsis (kanda enfeksiyon olması) nedeniyle zamanında antibiyotik değişikliği yapılmaması nedeniyle enfeksiyon çoklu organ yetmezliğine yol açmasından sorumlu hekimin ihmali vardır.

yenidogan3.jpeg

2. Kerem Muhammet Tokluoğlu: Pasif Ötenazi İddiası… Müdahale etmeyip ölümünü beklediler


Kerem Muhammet Tokluoğlu, doğum sonrası yaşadığı komplikasyonlar sebebiyle entübe edilmesine rağmen, sağlık personelinin ihmali sonucu pasif ötenaziye maruz kaldı. Tape kayıtlarında, hemşire Serenay Şenkalaycı ve doktor İlker Gönen arasında yapılan telefon görüşmeleri, bebeğin kurtulma şansının olmadığına karar verilerek, kayıtlara 20 dakika kalp masajı yapılmış gibi geçirileceğinin konuşulduğunu ortaya koydu. Bu, bebeğe gerekli canlandırma tedavisinin yapılmadığını ve sağlık personelinin ölümün gerçekleşmesini pasif olarak beklediğini gösteriyor. Sorumlu sağlık personeli bu ihmallerle bebeğin ölümüne yol açtı.

Kanaat:
1, Hastaya uygun canlandırma tedavisi uygulanmaması nedeniyle sorumlu hekim, hemşire ve doktor İlker'in ihmali vardır.
2. Solunum cihazının destek ayarlarını yapmakta sorumlu hekimin yetersiz. olduğu ve dolayısıyla ihmali olduğu anlaşılmıştır.
3, Hastaya surfaktan tedavisi verilmemesi nedeniyle sorumlu hekimin ihmali vardır.
Dosya kayıtlarından anlaşılabildiği kadarı ile merhumun anne karnında olumsuz etkilenmiş olduğu, yaşam olasılığının düşük olduğu düşünülmekle birlikte güncel yenidoğan bakımının gerektirdiği tedavilerin uygulanmadığı sabittir. Telefon kayıtlarındaki konuşmalarda hastaya müdahale edilmemesi yönündeki ifadeler kabul edilemez. Türkiye'de aktif ve pasif ötenazi uygulanmamaktadır. Kalp atımı tespit edilen her yenidoğan uygün canlandırma ve tedavileri alma hakkına sahiptir.

yenidogancetesi1.jpeg

3. Miray Sena Bahadıroğlu: Ani Akciğer Kanaması ve Yetersiz Ventilasyon

Miray Sena Bahadıroğlu, aspirasyon pnömonisi teşhisiyle hastaneye yatırıldı ve tedavi altına alındı. Ancak 28.03.2022’de ani bir akciğer kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Yapılan incelemelerde, akciğer kanaması risk faktörlerine sahip olmasına rağmen, mekanik ventilasyon ayarlarının uygun yapılmadığı ve hastaya yüksek frekanslı ventilasyonun uygulanmadığı ortaya çıktı. Bu ihmaller, akciğer kanaması gibi önceden öngörülemeyen komplikasyonların daha iyi yönetilmesini sağlayabilirdi. Aspirayon pnömonisi tanısıyla yatırılarak tedavi edilen hasta, yatışının 10, gününde ani gelişen akciğer kanaması sonucunda kaybedilmiştir. Akciğer kanaması için bazı risk faktörleri tanımlanmış olsa da çoğunlukla ön görülemez, ani gelişen, ölümle sonuçlanabilme olasılığı en gelişmiş merkezlerde bile yüksek olan bir durumdur.


Gereken tedavilerin hızlı bir şekilde uygulandığı görülmekle birlikte mekanik ventilasyonda kullanılan ayarların yetersiz olduğu saptanmıştır. Daha yüksek ortalama hava yolu basıncı uygulanabilmesi için pip basıncı ve inspiryum süresinin daha yüksek ayarlanması ve hatta konvansiyonel mekanik ventilasyondan yüksek frekanslı osilatuvar ventilasyona geçilmesi akıllıca olurdu. Güncel yenidoğan mekanik ventilasyon uygulamasında hekimin bilgi eksikliği olduğu görülmektedir.

yenidogan.jpeg

4. Mustafa Sezer: Yetersiz besleme ve yetersiz takip

Mustafa Sezer, doğum sonrası enfeksiyon nedeniyle hastanede yoğun bakımda tutuldu. Ancak entübe edilen bebeğe, beslenme yetersizliği nedeniyle parenteral beslenme sağlanmadı ve bu durum ciddi malnutrisyona yol açtı.
Yattığı süre boyunca entübe takip edilen hastaya 2 kez ekstübasyon denenmiş, normal şartlar altında ekstübe edilebilmeliydi, ekstübe edilemediği takdirde eksübasyona engel oluşturabilecek durumlar açısından ileri tetkik edilmeliydi (toraks tomografi, Heksible bronkoskopi, metabolik ve genetik hastalık taramaları gibi).
Enteral beslenmeyen hastaya TPN verilmemiş, doğum kilosu: 2560 g, vefat ettiği gün kılosu: 2265 g, doğuma göre -295 g kilo kaybı oluşmuş, albümin: 1.8 g/dl kadar düşmüş, ciddi hipoalbuminemi gelişmiş. Protein, İipid ve vitamin eksikliğine bağlı malnütrisyon gelişmiş. Hekim açık malpraktise neden olmuştur.
Akciğer grahleri enfeksiyon He ilişkilendirilmiş. Kan kültürleri ve septik taramalarında enfeksiyona işaret eden bulgu yok. Yalnızca eks olduğu gün crp: 52 mg/di yükselmiş, kan kültüründe üreme olmamış. Güncel yenidoğan bakımı uygulamalarında hekimin eksikliği vardır.

yenidogan4.jpeg

5. Bebek Kadan: Hatalı Tanı ve Müdahale Eksikliği

Bebek Kadan, doğum sonrası solunum sıkıntısı ile hastaneye yatırıldı. Ancak entübe edilen bebeğe çekilen akciğer grafisi yanlış yorumlandı ve pnömotoraks (akciğer sönmesi) olduğu halde yanlış bir teşhisle diyafragma hernisi tanısı konuldu. Tape kayıtlarında, doktor İlker Gönen’in pnömotoraks olduğunu fark etmesine rağmen doğru müdahalenin yapılmasını engellediği ortaya çıktı. Bu hatalı teşhis ve müdahale eksikliği bebeğin ölümüne yol açtı. Dr. Gönen ve Dr. Fırat Sarı gibi sağlık personeli, bebek Kadan’ın hayatını kaybetmesinde ihmallerinden dolayı doğrudan sorumlu tutuluyor.

safakhastanesi.jpg

6. Ayaz Karaduman Vakası: Tedavi Gecikmesi ve Yetersiz Müdahale

26 Kasım 2023'te doğan Ayaz Karaduman, doğum sonrası solunum sıkıntısı yaşadığı gerekçesiyle Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nden Özel Bağcılar Medilife Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak burada ventilatör devresi olmadığı için entübasyon işlemi gecikti. Ancak Sağlık Bakanlığı uzman görüşünde “Hasta devre yokluğu ile geç entübe edilmekten değil metabolik hastalığının erken teşhis ve tedavi edilememesinden dolayı kaybedilmiştir. Yaşarken metabolik hastalık tanı ve tedavi ihtimali, hastaya birebir bakan çocuk sağlığı hekimi ve yenidoğan hekimi olmaması nedeni ile ortadan kalkmıştır” denildi.
Bebeğin ölümünden hastanın resusitasyonunda (kalp masajı) bulunmamasından Dr. Dursun Eryılmaz'ın, hastanın tanı ve tedavisini zamanında ve uygun yönlendirmemesinden İlker Gönen'in, hasta yönetimini doktor yerine hemşireye bıraktığı ve tüm bunlara izin verdiği ve solunum cihazının çalışabilmesi için gerekli olan solunum devresini temin etmediği için Bağcılar Medilife hastanesi yöneticilerinin sorumlu oldukları belirtildi.
Ayrıca Kanuni Sultân Süleyman hastanesinden bu hastanın metabolik hastalık olduğunu öngöremeyen, kendi ünitelerine yatırdıklarında tanı ve tedavi imkânı olabilecek bir hastayı sevk edenlerin tekrar değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.


7. Michelle Nwando Opara Vakası: Tedavi Hataları ve Sevk Yanlışları

6 aylık Michelle Nwando Opara, solunum sıkıntısı nedeniyle Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi'ne getirildi. Ancak entübasyon sırasında gecikme yaşandı ve bebeğe kurar infüzyonu verilerek kardiyak arrest yaşandı. Uzman görüşlerine göre, kurar infüzyonunun yanlış kullanımı bebeğin ölümüne yol açtı. Ayrıca, bebeğin çocuk yoğun bakım yerine yenidoğan yoğun bakıma sevk edilmesi de tedavi sürecini olumsuz etkiledi.
Sorumlular:
1. Bağcılar Medilife hastanesindeki entübasyonun gecikmesi ve kardiyak arrestten, stabilitesini sağlamadan sevk etmekten ve ayrıca 6 aylık hastanın Çocuk Yoğun Bakım yerine doktoru olmayan Yenidoğan Yoğun bakıma sevk edilmesinden Dr. Fırat Sarı'nın sorumlu olduğu,
2. Birinci Hastanesinde, bradikardik süreci başlatan kürar infüzyonunu doktor yazılı istemi olmadan başlayan hemşire Hakan Doğukan Taşçı'nın sorumlu olduğu,
3. Doktorun haberi olmadan, hemşire izlemi ile hasta yönetimine izin veren Birinci hastanesi yönetimi de sorumlu.

bagcilar.jpg

8. Bebek Kaya Vakası: Yoğun Bakım Yetersizliği ve Müdahale Eksikliği

500 gram olarak 27 haftalık doğan bebek Kaya, Özel Güney Hastanesi'nde 13 Kasım 2023'te doğduktan sonra 3 gün boyunca uygun müdahale yapılmadığı için hayatını kaybetti. 3. düzey olmayan yoğun bakım ünitesinde tutulması, kritik müdahaleler yapılmadan yalnızca hemşireler tarafından takip edilmesi bebeğin ölümüne neden oldu.
Sorumlular:
Güney Hastanesi Kadın Doğum Hekimi: Yenidoğan ekibini bilgilendirmeden bebeği kabul ettiği için sorumlu.
Dr. Şeymus Çelik ve Dr. Hilda: Bebeğin klinik takibi ve resusitasyon sürecini üstlenmemekle suçlanıyor.
Güney Hastanesi yönetimi: Yetersiz düzeyde bir yoğun bakım ünitesine bebeği kabul etmek ve hemşirelerin denetimsiz müdahalelerine izin vermekten sorumlu.

9. Hayvanur Karakoç Vakası: Yetersiz Beslenme ve Malnutrisyon


15 Ağustos 2023'te doğan bebek Hayvanur Karakoç, 64 günlük yaşam mücadelesinin ardından aspirasyon nedeniyle hayatını kaybetti. Uzmanlar, bebeğin yeterli enerji ve protein desteği almadığını, malnütrisyon geliştiğini ve bu durumun aspirasyona yol açtığını belirtiyor.
1. Yenidoğan yoğun bakımda bebeğe, gereken enerji, protein, multivitamin desteğini vermeyerek malnutrisyona neden olmaktan, ayrıca kardiyak arrest saatini değiştirmekten Dr. İlker Gönen ihmali olduğu,
2. Apirasyondan sonra, bebeğin arrestine kadar olan süreyi atlayan ve dolayısıyla kardiyak arreste neden olmaktan bebeğe bakan hemşire (adı dosyadan anlaşılamadı) (En önenmli)'nin ihmali olduğu,
3. Entübasyon ve CPR (kardiyopulmoner canlandırma) görevini hemşirelere birakmaktan Dr. Dursun Eryılmaz'ın ihmali olduğu,
4. Tüm bunlara izin verdiği için Bağcılar Medilife hastanesi yöneticileri'nin sorumluluklarım yerine getirmedikleri kanaatindeyiz.

10. Öykü Helvacı Vakası: Yanlış Resusitasyon ve Tedavi Gecikmesi


660 gram doğan Öykü Helvacı, ventilatörde takip edilmesine rağmen bradikardi ve desaturasyon yaşadı. Yenidoğan resusitasyonunda kritik öneme sahip adrenalin kullanılması gerekirken, hemşirelerin yanlış yönlendirilmesi sonucu tedavi sürecinde hata yapıldı.
Sorumlular:
Dr. Dursun Eryılmaz: CPR'ı (canlandırma görevi) hemşirelere bırakması nedeniyle ihmali bulunuyor.
Dr. İlker Gönen: Resusitasyon sırasında adrenalin kullanımını yanlış yönlendirmesi sonucu hata yaptığı belirtiliyor.
Tüm bunlara izin verdiği için Bağcılar Medilife Hastanesi yöneticilerinin sorumlu.

saglikbakanligi.jpg

11. Mive Serdarova Vakası: Eksik Cerrahi Müdahale ve Yetersiz Beslenme

Pulmoner atrezi tanısı konan Mive Serdarova, uygun cerrahi müdahale yapılmadan tedavi edilmediği için hayatını kaybetti. Ayrıca, beslenme desteği verilmemesi bebeğin ölümüne zemin hazırladı. Yenidoğan temel bakımının gerekleri yerine getirilmemiştir. Hasta ameliyatedilebileceği bir merkeze sevk edilmemiş ve hastayı hayatta tutan prostavazin isimli ilaç tedavisi kesilmesi ile hasta ihmallere bağlı olarak kaybedilmiştir.
1. Kalp hastalığına cerrahi müdahale yapılabilecek merkeze sevk edilmemesi nedeniyle sorumlu hekimin ilimali vardır.
2. Yattığı süre boyunca enteral beslenmenin yanı sıra parenteral (yağ, protein ve vitaminler) beslenme verilmemesi nedeniyle oluşan beslenme eksikliğinden sorumlu hekimin ihmali vardır.
3. Kalp hastasının cerrahi tedaviye gidene dek kullamlması gereken prostavazin isimli Haç uygun şekil ve sürede kullanılmaması nedeniyle sorumlu hekimin ihmali vardır.
4. Ciddi hipoalbuminemi ve anemi nedeniyle gereken tedavilerin verilmemesi nedeniyle sorumlu hekimin ihmali vardır.
5. Solunum cihazının destek parametrelerinin hastam kan gazı değerlerine uygun olarak
ayarlanmaması nedeniyle sorumlu hekimin ihmali vardır.


12. Bebek Asilhan Dağlı: Beslenme yetersizliği ve eksik takip

Asilhan Dağlı, 30 haftalık prematüre olarak dünyaya geldi. Yenidağan yoğun bakımda 30 haftalık 1855 gr doğan bebeğe üyk da fotal parenteral beslenme (bebeğe gereken enerji, protein, lipid) verilmemesi malnütrisyona (beslenme yetersizliği) neden olmuş.
Ventilatör parametrelerinin uygun ayarlanmaması alkaloz ve hipokarbiye neden olarak beyin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Dr. Fırat Sarı'nın bu hastayı takip etmek için gerekli neonatoloji bilgiye sahip olmadığı görülmüştür.


2. Alfamet, Coraspin ve Lustral ilaçları kullanan, preeklampsi tanısı olan 46 yaşındaki anneden 30 gebelik haftasında bir bebeğin doğumumun yenidoğan uzamanı olan bir yerde gerçekleştirmesi gerektiğinden, hastayı takip eden kadın doğum uzmanı sorumludur. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber