Milli manevi değerlere aykırı etkinlik yasağı devlet okullarına sıçradı

Milli manevi değerlere aykırı etkinlik yasağı devlet okullarına sıçradı
Mayıs ayında yayınlanan genelge ile uygulamaya konulan okul dışında mezuniyet kutlaması yasağı bu genelgeye de girdi.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce özel okullarda başlatılan "milli ve manevi değerlere aykırı etkinlik ve kutlama yasağının" devlet okullarında da uygulanması talimatını verdi. Okul dışında mezuniyet balosu yasağının bu yıl da uygulanmasını isteyen Bakan Tekin, öğretmenlere tek tip önlük düzenlemesinden ise vazgeçti.

2024 - 2025 eğitim öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler ile ilgili genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla dün tüm eğitim kurumlarına gönderildi.

Her yıl Ağustos ayında yayınlanan genelge bu yıl bazı farklılıklar dikkat çekti.

yusuf-tekin-1.webp

Öğretmenlere önlük uygulamasından vazgeçildi

Geçen yıl eğitim öğretim yılı başlamadan yayınlanan genelgede öğretmenlerin önlük giymesi ile ilgili bir düzenleme vardı. 2023 genelgesinde bunun için, "Öğretmenlerin, meslekî temsil ve öğrencilere rol model olma bakımından önlük giymeyi tercih etmeleri teşvik edilecektir" ifadeleri kullanılmıştı. Önlük teşvikinden bu yıl vazgeçildi.

Özel okullardaki etkinlik yasağı yayılıyor

Daha önce özel okullarda uygulanan milli ve manevi değerlere aykırı etkinlik yasağının, genelge ile tüm resmi ve özel okulları kapsaması istendi. Genelgede, "Resmî ve özel okullarda düzenlenen sosyal etkinliklerin kanunda belirtilen genel ve özel amaçlara uygun olmasına riayet edilecek; millî ve manevî değerlerimize aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlik ve kutlamalar yapılmayacaktır" denildi.

Özel okullar için önce talimat verilmiş, mevzuat sonra değiştirilmişti

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner, Kasım 2023'te; "Ülkemizin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi, faaliyet ve konuşmaların öğrencilere milli kültürü tanıtması; millî kültür ve değerlerimizle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi” talimatı vermişti.

Şubat 2024'te Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmış, böylece özel okullar mevzuatına "Kurumlarda Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerine aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlik ve kutlamalar yapılmaz” hükmü eklenmişti.

Mezuniyet yasağına devam

Mayıs ayında yayınlanan genelge ile uygulamaya konulan okul dışında mezuniyet kutlaması yasağı bu genelgeye de girdi. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber