Paralel Diyanet -2: Diyanet’in ‘Kemal Atatürk’ adıyla lisesi var

Paralel Diyanet -2: Diyanet’in ‘Kemal Atatürk’ adıyla lisesi var
Adı sık sık israfla, şatafatla ya da skandallarla anılan Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki neredeyse her kapının arkasından Türkiye Diyanet Vakfı çıkıyor.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - Türkiye Diyanet Vakfı'nın geniş bir yurtdışı ağı var. 1989’da Vakıf, Roma’nın merkezi bir yerine İslam Kültür Merkezi’nin inşa ettiği camiye yardım etme kararı aldı.

Camiye yardım için Dışişleri Bakanlığı’nın ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün olumlu görüşü alındı. Camiye her ay 200 dolar para gönderildi. Bu yardımın amacı “… Hıristiyanlığın merkezi midir’ diye baktığımızda o özelliğini de yitirmiş bir Roma. Roma’da yeni bir hareketlenme var. İslam’ın hızla gelişmesi” gerekçesine dayandırılmıştı.

Vakıf kurulduğu günden bu yana Türki Cumhuriyetler, Kafkaslar ve Balkanlar başta olmak üzere Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Amerika’ya, Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya pek çok ülkede cami, Kuran kursu, okul, öğrenci yurdu yaptırdı.

Bunlardan bazıları dikkat çekici:

. Azerbaycan’da Yevlak Çorumlular Camii’ni,

. Türkmenistan’da Aşkabat İlahiyat Fakültesi’ni,

. Kazakistan’da Osh İlahiyat Fakültesi’ni

. Romanya’da Kemal Atatürk İlahiyat ve Pedagoji Lisesi’ni

. Bulgaristan’da Mestanlı ve Şumnu İlahiyat Lisesi ve Yurtları’nı

. Somali’de Mogadişu İlahiyat Lisesi ve Yetimhanesi

. Rusya’da Moskova Merkez Camisi’ni

. Filipinler ve Haiti’de cami,

. ABD’de Maryland Eyaleti’nde İslam Kültür Merkezi; Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapıldı.

Ya da Türkiye Diyanet Vakfı’nın Hollanda’da özel bir okulu var. Amacı, bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının din görevlisi ihtiyacını karşılamak. Okul, Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak açıldı. Okul, Türkiye’deki Anadolu İmam Hatip Lisesi ayarında.

Vakfın, yurt dışındaki ilk ilahiyat fakültesi ise 1992-1993 öğretim yılında Azerbaycan’da açıldı. 1995 yılında tutulan kayıtlar, Fakültenin hazırlık sınıfının Türkiye’de, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuduğunu gösteriyor. Fakülte öğrencilerinin tüm masrafları Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılanıyor. Fakülte bünyesinde ayrıca, Türkiye’deki imam hatip liselerinin programlarını uygulayan bir lise de açılıyor. Bu lisenin tüm masrafları da vakıf tarafından karşılanıyor.

Daha sonra 1996-1997 öğretim yılında Afganistan ve Dağıstan’da birer İlahiyat Fakültesi daha açılıyor.

Diyanet Vakfı’nın Suriye’nin kuzey bölgesinde tam 491 caminin bakım ve onarımını üstlendiği de biliniyor. Vakıf ayrıca İdlib’de 15 okul ve 3 anaokulu işletiyor. Bu okullarda 18 bin öğrenci eğitim görüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nu yürüttüğü bölgede vakfa ait üç kültür merkezi var. Bu merkezlerde Türkçe, bilgisayar ve meslek kursları veriliyor. Kurslardan yararlanan kişi sayısı 2 bin 274. Yine bu bölgede 1 cami ve mescit de yine vakıf tarafından inşa edildi.

Türkiye Diyanet Vakfı, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde 11 bin 844 öğrenciye eğitim, burs ve barınma alanlarında destek verdi.

sinan-1.jpeg

Kutlu Doğum Haftası’nın mimarı Diyanet Vakfı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün bir icadı olduğu iddiası üzerine kaldırılan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, aslında Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği etkinliklerden biriydi.

Oysa Hz. Muhammed’in doğum günü, Kutlu Doğum Haftası adıyla ilk olarak 12-17 Ekim 1989 tarihinde Diyanet Vakfı’nın bir etkinliği olarak kutlanmıştı. Böylece Peygamber’in doğumu ilk defa hafta olarak kutlanmaya başlamış oldu. İlk hafta etkinliklerinin açılışı Kocatepe Cami Konferans Salonu’nda yapıldı. Açılışa Devlet Bakanı Cemil Çiçek de katılmıştı.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri son olarak 2017 yılında düzenlendi. Türkiye Gazetesi, 21 Nisan 2017 tarihinde “Kutlu Doğum Bir FETÖ Projesi” manşeti ile yayınlandı. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 31 Temmuz 2017’de emekliye ayrıldı. Yerine atanan Ali Erbaş’ın ilk işlerinden biri de Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini kaldırmak oldu. Haftanın adı Mevlid-i Nebi Haftası oldu. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber