Uludağ yangınında belediyenin raporu ortaya çıktı: Tüm riskler sıralanmış
ALTAN SANCAR
Bursa Uludağ’da bir otelde çıkan ve iki kişinin hayatını kaybettiği yangından tam iki ay önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin otelin barındırdığı risklere dair hazırladığı rapora Kısa Dalga ulaştı. Raporda otele ilişkin yangından kaçış için tasarlanan ancak bu özellikleri taşımayan merdivenin olduğu tespiti yapıldı. Düzenlenen rapor üzerine otelin müşteri alımının durdurulması için yazışmalar yapıldı.
Milli kayakçı ve oğlu hayatını kaybetti
Uludağ'da bulunan Kervansaray Otel'de sabah saatlerinde yangın çıktı. Yangın kısa sürede binayı sardı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Oteldeki yangın kontrol altına alındı.
Otelde üç kişi hayatını kaybetti. Eski milli kayakçı Yahya Kemal Usta ile oğlu milli kayakçı Berkin Usta hayatını kaybetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yangına ilişkin yaptığı açıklamada daha önce oteldeki denetimlerde eksiklerin tespit edildiğini, valilik ve alan başkanlığına bilgi verildiğini duyurdu.
Kısa Dalga’nın ulaştığı bilgilere göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi otelin 27 Ocak 2025 tarihinde otelde yapılan denetimlere dair rapor düzenledi ve bu raporu Uludağ Alan Başkanlığı’na iletti. Bu rapor ise alan başkanlığı tarafından iş yeri açma ruhsatı veren Osmangazi Belediyesi’ne 7 Şubat 2025’te iletildi ve belediye işlemleri başlattı.
Bolu Kartalkaya’da çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangında Bolu Belediyesi İtfaiyesi başvuru üzerine yaptığı denetimlerde eksiklik tespit etmiş, ancak ilgili yerlere bildirilmediği ve dilekçe ile başvurunun geri çekildiği ortaya çıkmıştı. Bursa’da ise rapordaki eksiklikler nedeniyle otelin müşteri kabul etmesinin önüne geçildi ve bugün çıkan yangında ortaya çıkması muhtemel büyük bir facianın önüne geçildi.
Eksiklikler tek tek sıralandı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen üç sayfalık raporda öne çıkan eksiklikler ise şöyle oldu:
• Binada tüm katlara hitap eden kaçış merdiveni olarak tasarlanmış ancak kaçış merdiveni özelliği taşımayan 1 adet merdiven, zemin kat ve çatı katı haricindeki tüm katlara hitap eden 1 adet genel merdiven, 1. kattan 8 kata kadar hitap eden kaçış merdiveni olarak tasarlanmış ancak kaçış merdiveni özelliği taşımayan dairesel dış merdiven, 1. kattan zemin kata ulaşarak tahliye olan, tek kat inilir çıkılır 1 adet genel merdiven ile 3. kattan 1. kata hitap eden 1 adet dairesel genel merdiven olmak üzere toplam 5 adet merdiven mevcuttur.
• Kaçış merdivenlerinin duvarlarının yangına 120 dakika, kapılarının ise yapı yüksekliği 30.50 m'den az ise en az 60 dakika ve 30.50 m ve daha yüksek yapılarda, en az 90 dakika yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz özellikte olması gerekir. Kaçış yolu kapılarının genişliği 70 cm❜den ve yüksekliği 190 cm'den az olamaz.
• Binada yağmurlama sistemi kısmen mevcut olup (oda ve koridorlarda) eksik kısımlarda BURSA imalatlarının tamamlanması gerekmektedir. BÜYÜKŞEHİR 5- Binada 47 adet 6 kg'lik KKT'li yangın söndürme cihazları mevcuttur. Bu cihazların zeminden 90 cm yüksekliği aşmayacak şekilde montajının yapılması gerekmektedir. Depolar, elektrik odası, pano odası, tesisat daireleri ve benzeri yerlerde ayrıca uygun tipte söndürme cihazları bulundurulması mecburidir.
• Bina genelinde acil aydınlatma armatürleri ve acil yönlendirme levhaları kısmen mevcut olduğu tespit edilmiş olup eksik olan kısımlarda imalatların tamamlanması gerekmektedir.
• Kaçış merdivenleri içinde elektrik veya doğalgaz tesisatları bulunamaz, şaftlar merdiven kovasına açılamaz. Kaçış merdiveni olarak tasarlanmış merdiven içinden geçen elektrik ve internet kablolarından arındırılmalı ya da bu bölümlerde bulunan kablo ve tesisatların en az kaçış merdiveni duvarları kadar yangına dayanıklı malzemeler ile yalıtılması gerekmektedir.
• Her katta kullanıcı yükü ve kaçış yolu mesafesi gereksinimlerine uygun sayı ve ebatta, alternatif noktalarda kaçış merdivenleri ve çıkışlar tesis edilmelidir.
• Kaçış merdivenleri içerisinde halı vb. yanıcı malzemelerin bulunmaması gerekmektedir. 7- Zemin katta 3 adet dış açık alana tahliye olan, 3. katta 2 adet dış açık alana tahliye olan çıkış kapısı mevcuttur. Bina tahliyelerinde sensörlü kapılar mevcut olup, kullanıcı yükü sayısı 50 kişiyi aşan her mekânda kapıların kaçış yönüne doğru ve el ile açılması gerekmektedir.
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.