CHP'den Meclis'e Can Atalay çağrısı: Bir an önce yemin etmeli

CHP'den Meclis'e Can Atalay çağrısı: Bir an önce yemin etmeli
CHP'li Erdoğan Toprak, AYM tarafından vekilliğin düşürülmesi yok hükmünde sayılan Can Atalay'ın serbest bırakılarak yemin etmesi gerektiğini söyledi.

Kısa Dalga - CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "AYM’nin oy çokluğuyla aldığı gerekçeli kararın yayınlanmasının hemen ardından yapılması gereken tek işlem Can Atalay’ın tüm haklarının ve dokunulmazlığının iadesi, serbest bırakılarak TBMM Genel Kurulu'nda yemin edip görevine başlamasının sağlanmasıdır. AYM kararlarının Cumhurbaşkanı, TBMM, Yargıtay da dahil tüm devlet kurumları, birimleri, yetkilileri açısından kesin ve bağlayıcı olduğunu hükmeden anayasa ilkesinin bir kez daha çiğnenmesine, yargının saygınlığının tümüyle zedelenmesine izin verilmemelidir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı. Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Doğurganlık oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en az 3 çocuk tavsiyesinin toplumda karşılık bulmadığını gözler önüne seriyor"

"Ekonomik kriz ve ağırlaşan yaşam koşulları çocuk sahibi olma isteğini geriletirken, doğurganlığın azalmasına yol açıyor. Nitekim 2023’te ortalamanın altına inen 1,51’lik doğurganlık oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en az 3 çocuk tavsiyesinin toplumda, gençlerde ve ailelerde karşılık bulmadığını, yoksullaşma ve fakirleşmeye yol açan politikaların nüfus artışını gerilettiğini gözler önüne seriyor.

Yeni Vergi Paketi ile kayıt dışı ekonomiyi kontrole alacağını iddia eden iktidar, milyar dolarlar kazanan şirketlerin vergi ödemediğini sosyal medyadan öğrenince denetim başlattı. Kara para ve suç gelirlerinin vatandaşlık satışıyla aklandığı, Rus mafyasının zirve toplantısı yaptığı, itibar kaybeden bir Türkiye kabul edilemez.

Vatandaşlık ve pasaport verilen kırmızı bültenlik suç baronlarına, vergi cennetlerine akıtılıp aklanan kara paralara, matrahsız beyannamelerle kaçırılan vergilere, Rus mafya zirvesine ev sahipliği yapan Türkiye'nin bu hâle gelmesinin, dünyada suç cenneti olarak anılıp saygınlık yitirmesinin tek sorumlusu 22 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı ve ittifak ortağıdır.

"Belediyelerin SGK prim borçlarının icra-haciz yoluyla tahsil edilmek istenmesi siyasi bir karardır"

2024’te 3,3 trilyon lira gelir öngörülen SGK’nın belediyelerden alacağı 96 milyar liralık prim, gelirinin binde 3’üdür. SGK’nın işverenlere sağladığı pirim muafiyeti, istihdam desteği ve teşvikler ise trilyonlara ulaşıyor. Belediyelerin SGK prim borçlarının icra-haciz yoluyla tahsil edilmek istenmesi tamamıyla siyasi bir karardır.

İktidarın SGK alacakları bahanesiyle muhalefet belediyelerine karşı izlediği tutum, hiçbir iktidar döneminde örneği olmayan bir yaklaşımdır. SGK alacağı bahanesiyle kamu hizmetinin engellenmesi, halkın hizmet alma hakkının elinden alınması, ortak kent yaşamı ve temel insani ihtiyaçların karşılanması yönünden de siyasi amaçla kamusal güç ve yetkilerin kötüye kullanımından öte bir şey değildir.

"TBMM Başkanı, AYM kararının gereğini yapmalıdır"

Anayasa Mahkemesi (AYM) daha önce iki kez 'hak ihlali' kararı verdiği tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, Yargıtay kararıyla vekilliğinin düşürülmesinin de anayasaya aykırı ve 'yok hükmünde' olduğuna karar verdi. TBMM’nin ve seçilmiş vekillerin hukukunu, saygınlığını, milletin egemenliğini korumakla görevli TBMM Başkanı, AYM kararının gereğini yapmalıdır.

AYM’nin oy çokluğuyla aldığı gerekçeli kararın yayınlanmasının hemen ardından yapılması gereken tek işlem Can Atalay’ın tüm haklarının ve dokunulmazlığının iadesi, serbest bırakılarak TBMM Genel Kurulu'nda yemin edip görevine başlamasının sağlanmasıdır. AYM kararlarının Cumhurbaşkanı, TBMM, Yargıtay da dahil tüm devlet kurumları, birimleri, yetkilileri açısından kesin ve bağlayıcı olduğunu hükmeden anayasa ilkesinin bir kez daha çiğnenmesine, yargının saygınlığının tümüyle zedelenmesine izin verilmemelidir. TBMM Başkanı'nın yetkisini kullanarak hemen yapması gereken görev, AYM kararının gereğini yerine getirmek, Hatay halkının seçtiği Milletvekili Can Atalay'ın milletin verdiği görevi yapmasına ve TBMM çatısı altına dönmesine imkân sağlamaktır."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika