CHP'li Tan: BRICS üyeliği başvurusu diplomatik intihar girişimi

CHP'li Tan: BRICS üyeliği başvurusu diplomatik intihar girişimi
Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi CHP'li Namık Tan, Türkiye'nin BRICS üyeliği başvurusuna "diplomatik çılgınlık bir diplomatik intihar girişimidir" dedi.

Kısa Dalga - Eski Washington Büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türkiye'nin BRICS üyeliği için resmen başvuruda bulunduğu iddialarını değerlendirdi.

"Söylentisinin yayılması, gerçekten olmasından daha kötü" diyen Tan, "Eğer doğruysa, Ankara’nın BRICS’e üyelik başvurusu yapması bir diplomatik çılgınlık, bir diplomatik intihar girişimidir" diye düşüncelerini dile getirdi.

'Bunların hiçbirini doğru dürüst ve zamanında öğrenemiyoruz'

CHP'li Namık Tan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"'Bir deli kuyuya taş atmış…' diye söze gireceğiz, onu bile yapamıyoruz. Zira kuyuya gerçekten bir taş atıldı mı, atıldıysa taşı kuyuya kim attı, kuyuya taşı atan deli mi yoksa deli taklidi mi yapıyor? Bunların hiçbirini doğru dürüst ve zamanında öğrenemiyoruz.

Türkiye sözde BRICS’e başvuru yapmış. Başlıktaki gibi; söylentisinin yayılması, gerçekten olmasından daha kötü."

Hakan Fidan'ın katıldığı toplantıdan sonra...

X hesabından açıklamada bulunan Tan, "Kimilerine göre Dışişleri Bakanlığı’mız dahi (eğer yapıldıysa) böyle bir üyelik başvurusundan habersiz" dedi.

Namık Tan ayrıca söylentilerin yayılmasının zamanlamasına da vurgu yaparak şunları yazdı:

"Zamanlama olarak, bu başvuru söylentisinin dışişleri bakanı Hakan Fidan’ın 2019 yılından bu yana ilk defa Avrupa Birliğinin yılda iki kez aday ülkeler Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı gayrı resmi toplantısına katılmasının ardından çıkmasına dikkat çekiliyor. Herhalde Fidan’ın Brüksel’deki 'Gymnich' toplantısında istiskale uğradığı ve üyelik girişiminin veya bu söylentinin yayılmasının buna yanıt olduğu varsayılıyor."

'Şark usulü kurnazlıkları kimse yutmaz'

"BRICS’e üyelik başvurusu yapmanın dış politika ve ulusal güvenlik politikalarımız bakımından nasıl bir parça tesirli saatli bomba etkisi yapacağını varın siz düşünün" diyen Tan, resmî bir üyelik başvurusunun olası siyasi sonuçlarını şöyle açıkladı:

"Anlaşılmadıysa düz ifade edelim: Eğer doğruysa, Ankara’nın BRICS’e üyelik başvurusu yapması bir diplomatik çılgınlık, bir diplomatik intihar girişimidir. Eğer toplantıya çağrıldı ama dilediği biçimde muhatap alınmadı, sözünü dinletemedi diye dışişleri bakanı Fidan böyle bir adım attırdı yahut böyle bir adım atıldığı, atılabileceği izlenimi vermeyi diplomatik yanıt sandıysa, o daha da vahimdir. MEB Tekin’in Fransız okullarıyla uğraşmasını veya propaganda ve dezenformasyon müdürü Altun’un Haniye başsağlığı mesajı kaldırıldı diye onbinlerce yurttaşımızın geçim kapısı Instagram’ı kapattırmasını çağrıştırır.

Doğu Akdeniz’e İsrail’i korumak üzere gelmiş ABD deniz görev gücüyle ortak tatbikat yapıp, neredeyse eşzamanlı olarak AKP destekli Hamas liderlerinden Halit Meşal’i İstanbul’a getirip İsrail’e intihar saldırılarını artırma çağrıları yaptırmak, AB gayrı resmi toplantısına beş yıl sonra ilk kez çağrılıp dönüşte BRICS üyeliğini gündemleştirmek gibi şark usulü kurnazlıkları kimse yutmaz"

"Tüketilen diplomatik itibar ve güven kredisinin yerine geri konması çok daha güçtür" uyarısında bulunan CHP'li Tan, "Artık buradan sizlerle paylaşmayı adet edindiğim evyapımı diplomasi mesellerinden devam edersek: İki ata aynı anda binilmez. Kaplanın sırtında da ilanihaye gezilmez. Gideceği limanı bilmeyen yelkenliye hiçbir yelden hayır gelmez. Türkiye’nin organik kimliği ve tarihsel yönelimi bellidir. Tekerleği yeniden keşfe kalkışmanın ve bu beyhude çabayı 'diplomatik etkinlik' diye pazarlamanın da gereği yoktur" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika