Kadıgil'den "Narin" sorusu: Ensarioğlu tanık olarak dinlenecek mi?

Kadıgil'den "Narin" sorusu: Ensarioğlu tanık olarak dinlenecek mi?
Resmi kurumlarda kaydı olan yurttaşların kimlik numaralarından ev adreslerine kadar tüm kişisel verileri çalındı.

Kısa Dalga - Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil; Narin Güran'ın katledilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Kadıgil, Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan Narin'in ölümü hakkında konuşan Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun sözlerine tepki gösterdi.

Kadıgil, Adalet Bakanılığı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde ise; Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız” sözleriyle ilgili "Tanık olarak ifadesine başvurulacak mı?" dedi.

"Kameralar önünde yumruklanan kadına ne oldu?"

İstanbul Milletvekili Kadıgil; olayların yaşandığı köyün Hizbullahçı terör örgütünün baskısı altında olduğu ve birçok benzer hak ihlallerinin meydana geldiğinin altını çizdiği önergesinde şu ifadelerde bulundu:

“Tüm bunlarla birlikte doğrudan Narin’in yakınlarının yaşama haklarının ihlal edildiğine yönelik iddialar da kamuoyunda yer almaktadır. Narin’in engelli ablasının da 7 yaşında merdivenden düşerek öldüğü, şüpheli olan bu ölüme ilişkin otopsi işleminin yapılmadığı ve dosyanın üzerinin örtüldüğü; Narin'in 17 yaşındaki kuzeninin kurban bayramında intihar ettiği; diğer kuzeninin de intihar etmeye çalışıp yatalak kaldığı diğer iddialar arasındadır. Tüm bu olayların köyde pek çok insan tarafından bilindiği, sorumlularla ilgili yetkililere herhangi bir şekilde bilgi verilmemesi için büyük baskı yapıldığı gönüllü veya zorunlu olarak suç işleyenlerin gizlendiği öne sürülmektedir. Narin’in cansız bedenine ulaşılan gün olan 08.09.2024 tarihinde, cenaze bekleme salonunun önünde bulunan Narin Güran'ın bir kadın yakının kalabalığa dönüp "Gidin yalan konuşun, tamam mı?" şeklinde seslendiğine dair sosyal medyada paylaşılan videonun devamında bağıran kadının susturulmaya çalışıldığı sonra ise bir erkeğin kadına yumruk ile saldırarak ortamdan uzaklaştırmaya çalıştığı yukarıdaki iddiayı güçlendirmektedir.”

“Erdoğan’ı retveet etmekle işiniz bitti mi?"

Kadıgil , Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bugüne dek ne yaptığını sorguladığı önergesinde şunları ifade etti:

“Bütün kamuoyu, hak savunucuları, sivil toplum örgütleri ve siyasiler tarafından takip edilen olaya ilişkin Bakanlığınızın bugüne dek herhangi bir açıklaması olmazken; şahsınız ise olaydan günler sonra, sadece 22 saat önce sonra sosyal medya hesabınızdan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin tweetini rtweet ederek "Diyarbakır Bağlar’da kaybolan evladımız Narin’in maalesef cansız bedenine ulaşıldı. Başımız sağ olsun. Narin yavrumuzun mekanı cennet olsun. Sorumluların en ağır cezayı alması için Bakanlık olarak sürecin bizzat takipçisi olacağız" ifadelerini kullanmayı yeterli görmüştür.”

Kadıgil şu sorulara yanıt istedi;

1. Narin’in kardeşleriyle ilgili bugüne dek Bakanlığınız ne tür bir koruma önlemi almıştır? Çocukların akıbeti nedir?

2. Narin’in ablasının ölümünün soruşturmaya dahil edilmesi yönünde bir talebiniz ya da çalışmanız olmuş mudur?

3. Söz konusu köyde kaç çocuk yaşamaktadır? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Çocukların kaçı eğitim içerisinde yer almaktadır? Eğitim içerisinde yer alan çocukların cinsiyet ve yaş dağılımı nedir?

4. Söz konusu köyde bugüne dek kaç çocuğun şüpheli bir şekilde kaybolduğu, kaç çocuğun intihar ettiğine ilişkin bir veri ve değerlendirme çalışması başlatılmış mıdır?

5. 8 yaşındaki Narin’in cenaze töreninde erkeklerin yoğunlukta olması ve tabutunun üstüne gelinlik duvağı serilmesi hususu Bakanlığınız tarafından dikkate alınarak köyde çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?

6. Narin’in yakının ve Milletvekili Ensarioğlu’nun sözlerinin araştırılması için herhangi bir hukuki girişimde bulunulacak mıdır?

7. Cenaze bekleme salonunun önünde susturulmaya çalışılan ve şiddete maruz bırakılan kadının akıbeti nedir? Yakınları tarafından hayata kast veya kötü muameleye maruz bırakılıp bırakılmadığı konusunda, kamuoyuna yansıyan görüntüleri dikkate alarak hakları ve hukuki imkanları konusunda bilgilendirme yapılacak mıdır?

8. 2023 yılı Adalet Bakanlığı verilerine göre savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 bin 138, Mahkemelerde görülen çocukların cinsel istismarı dava sayısı 14 bin 919 mahkum olan kişi sayısı ise sadece 7 bin 88 iken bu tablonun somut olarak yaşandığı yerlerden biri olma iddiasını köyde bulunan çocuklarla ilgili Bakanlığınız bugüne dek “sürecin bizzat takipçisi” olma vaadi dışında ne yapmıştır, köyde çocuklar açısından neler yaşandığını araştırmak üzere Bakanlığınıza bağlı kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir, ne yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınızın görevi” kutsal aile masalları” anlatmaktan ibaret midir? (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika