TKP Genel Sekreteri Okuyan: Türkiye solu ile ilişkimizi kesiyoruz

TKP Genel Sekreteri Okuyan: Türkiye solu ile ilişkimizi kesiyoruz
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "Sol buysa biz solcu değiliz, Türkiye solu ile ilişkimizi kesiyoruz" dedi.

Kısa Dalga - Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin YouTube kanalında Gündem programının konuğu oldu.

Sol Haber'in haberine göre, Arda Kavaklıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Okuyan, şunları söyledi:

"CHP de sol, dünyada da durum böyle, ABD’de bile cumhuriyetçi parti demokratları solcu olmakla ‘itham ediyor’. Biz yıllarca ‘gerçek sol anti-emperyalisttir, kamucudur’ dedik mesela buradan devam edersek, CHP’den ve Kürt siyasi hareketinden kopamayan bir sol, sol değildir. Ya da onlar kendilerine sol diyorsa biz böylesine kirli bir alanda hegemonya mücadelesine girmek istemiyoruz. Biz komünistiz, tabii ki gerçek sol bizim hattımız.

TKP sınıf mücadelesi ekseninde mücadelesine devam eder. TKP, ‘solun diğer kesimlerinin gündemine girmeyen ama ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren önemli sorunlarımız var ve biz mücadelemizi buradan öreceğiz' diyor."

2023/05/01/tkp.jpg

'Türkiye’de laik duyarlılığı olanların yarısı Amerikancı'

“TKP’nin kongre raporunda kendine genişçe yer bulan önemli başlıklardan biri laiklik hatta bu başlık TKP’yi diğer sol partilerden ayıran bir şey. Eğitimle hiçbir ilgisi olmayan eski Genelkurmay başkanı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar kalkıp eğitimde dinselleşmeye dair nasıl bu kadar pervasız olabiliyor?” sorusunu yanıtlayan Okuyan, şunları söyled:

"Türkiye’de laik duyarlılığı olan geniş bir toplam var, toplumda Hulusi Akar’ın söylediklerine de çok fazla tepki geldi ama işe yaramadı. Bu tür tepkilerin iki yakası bir araya gelmiyor. Türkiye toplumunun tek meselesi laiklik olsa Türkiye’de laikliği savunanlarla laikliğe karşı olanlar arasında bir karşıtlık olur ve bu mücadele sürerdi.

Ama Türkiye’nin tek meselesi bu değil, birincisi emek-sermaye meselesi diğeri emperyalizmle mücadele. Türkiye’de laik duyarlılığı olan insanların büyük bir bölümü, laikliği yaşam tarzına indirgiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin batı ittifakının bir parçası hatta sığıntısı olarak kalmasını savunuyorlar. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Türkiye’de laik duyarlılığı olanların yarısı Amerikancı.

Laik duyarlılığı olan bir kesim, işçi sınıfı meseleleri, işçi sınıfının uğradığı haksızlıklarda, işten atmalarda duyarsız kalabiliyor.

Türkiye’de komünistler dışında kimse denklemin bu başlıklarında sağlıklı bir tutum içerisine giremiyor. Bu konuda CHP ve Kürt siyasi hareketinin de çok büyük etkisi var. Bir konuda sağlıklı bir tutum alıp, diğer konularda sağlıksız bir tutum aldığınız zaman o sağlıklı tutumunuz da boşa gidiyor.

Şimdilerde Türkiye solu içerisinde de laikliğin önemi keşfediliyor ama burada da tutarlılık yok. Düne kadar tarikatlar sivil toplum kuruluşudur diyenler bir özeleştiri vermedi.

Laikliği bir devrimci programın parçası haline getirmediğinizde etkisiz kalır.

İşçi sınıfının haklarını savunuyorum deyip laiklikle ilgilenmezseniz laikliği savunamazsınız. Emperyalizmle mücadele ediyorum derken sınıf meselelerini pas geçerseniz bu iş olmaz." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika