DEM Parti ve CHP bazı illerde 'iş birliği' için çalışma yürütecek
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e iade-i ziyarette bulundu.
CHP lideri Özel’e, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftci ile Gökan Zeybek eşlik etti. Görüşme sonrası bir basın açıklaması yapıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "İki parti arasında sürdürülen iletişimin ilk adımlarıdır. Türkiye'nin çok önemli meseleleri konusunda görüş alışverişini sürdüreceğiz" dedi.
Tülay Hatimoğulları ise "Yerel seçimleri aynı zamanda kentin iç dinamikleri üzerinden değerlendirmek zorundayız" Bizler işbirlikleri konusunda yol ve yöntemler nasıl olur ve olmazla ilgili derinlemesine olmasa da bir görüşmeyi gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.
Özel: 'Kamuoyunun önünde açıkça sürdüreceğiz'
Özel şunları söyledi:
"Bugünkü ziyaret bir nezaket ziyareti olmakla birlikte. İki parti arasında, partilerin genel merkezleri düzeyinde sürdürülen iletişimin ilk adımlarıdır. Bundan sonraki süreçte de Meclis’te en çok sandalyesi bulunan üçüncü parti olan DEM Parti ile ilişkilerimizi kamuoyunun önünde açıkça sürdürmeyi, karşılıklı ziyaretleri yapmayı ve Türkiye’nin çok önemli meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunmayı sürdüreceğiz."
'Kayyum siyasetini kesin ve net bir dille reddediyoruz'
"Tabi ki bugünkü toplantının gündemi yerel seçimlerden bağımsız değildi. Cumhuriyet’in yüzüncü yılında Cumhuriyet’i kurmuş ve çok partili demokrasiyi getirmekle övünen bir siyasi partinin genel başkanı olarak bazı seçmenlerin kendilerine yerel yönetici seçebildiği, bazılarının yerel yöneticilerini seçemediği; seçseler dahi yönetmelerine izin verilmediği bir ülkeyi kabul etmemiz mümkün değildir. O yüzden bu kayyum siyasetini bir kez daha kesin ve net bir dille reddediyoruz. Bu ülkenin 81 ilinde, bu ülkenin bini aşkın ilçesinde, bu ülkede her seçmen kendisini kimin yöneteceğini seçebilmeli ve seçtikleri kişiler kendilerini yönetmeye devam etmedirler. Bunun yanı sıra elbette ülke büyük bir anayasa krizi yaşamaktadır."
DEM Parti'den Özgür Özel görüşmesi yorumu: DEM Parti'nin kritik rolünün farkında
'Can parlamentoda olması gerekirken şu anda cezaevinde'
Siyasal süreç, ekonomik sorunlar, yargı krizi gibi çok sayıda başlığı görüştüklerini dile getiren Hatimoğulları ise “Yargı krizi öyle derin bir boyuta gelmiş ki şu anda sevgili Can Atalay, bir deprem kentinin milletvekili olarak parlamentoda olması gerekirken şu anda cezaevinde. HDP‘nin eş genel başkanları şu an görevlerinde olmalıyken, halkla birlikte iç içe çalışmalarını sürdürmeli iken tamamen siyasi gerekçelerle, hukukta asla yeri olmayan gerekçelerle bir kumpas davası ile yargılanmaları devam ediyor. Tahmin ediyoruz ki yakın zamanda karara bağlanacak” dedi.
Ekonomik sorunların herkes tarafından yakından hissedildiğini söyleyen Hatimoğulları, “Türkiye’de 50 milyona yakın insan açlıkla, yoksullukla baş başa gelmişken bunun görünmez kılınmasına müsaade etmemeliyiz ve buna karşı duruş sergilemeliyiz” diye konuştu.
'Her kesimi temsil eden adaylarla yola çıkma konusunu önemsiyoruz'
Görüşmede yerel seçimleri de değerlendirdiklerini kaydeden Hatimoğulları, “Bizler yerel seçim politikalarımızı belirlediğimiz ve kamuoyuna açıkladığımız zaman ‘kent uzlaşısı’ndan bahsettik. Kent uzlaşısı sadece siyasi partilere hitap eden bir şey değil aynı zamanda oradaki bütün toplumsal kesimlere, kadın hareketine, gençlik hareketine, doğa ve insan hakları savunucularına; o kentte yaşayan her kesimin kucaklaşmasını sağlayan, her kesimi temsil eden adaylarla yola çıkma konusunu önemsiyoruz” diye konuştu.
‘İş birliklerinin yol ve yöntemini görüştük’
Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler bugün bu konularda neler yapılabileceğini, iş birlikleri konusunda yol ve yöntemler nasıl olur, nasıl olmaz, olur mu, olmaz mı, nerede olur; bütün bunlarla ilgili derinlemesine olmasa da bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde yaşayacağımız yerel seçimler ülkenin demokrasisinin ve bütün genel sorun alanlarının önünün açılmasını sağlayacak bir nitelikte geçer.”
“Diyalogların sürmesi önemlidir” diyen Hatimoğulları, “Ayrıştırılıp, kutuplaştırıldığımız, siyasetin ve siyasetçilerin kriminalize edildiği bir dönemde yan yana durmak, konuşabilmek, farklılıkların bir arada bulunabilmesi bir demokrasi örneğidir. Bu örneğin daha da güçlenmesine ihtiyaç var. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde bunu daha da güçlendirmek için hep beraber bütün demokrasi güçleri olarak daha geniş ölçeklerde emek verebiliriz” ifadelerini kullandı.
Muhalefetin ikili hukuk karşısında tutarlı siyaset ortaya koyması gerek
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da görüşmede Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri, ülkenin sorunlarını ele aldıklarını ifade ederken yerel seçimleri de tartıştıklarını söyledi. Bakırhan, “Siz de takip ediyorsunuz, Türkiye’de hem çözülmemiş bir Kürt sorunu var hem de bölgede ikili bir hukuk uygulanıyor. İki dönemdir Kürt halkının, halklarımızın seçmiş olduğu iradesine kayyum atanıyor. Bu kayyumlar sadece DEM Partisi’nin ve Kürtlerin sorunu değil. Kayyumlar bizim irademize atandığı gibi Türkiye’de kendisine demokrat, çağdaş, ilerici, sol, sosyal demokrat diyen siyasi partilerin ve kişilerin temel sorunudur. Önümüzdeki dönem bu kayyum rejiminin son bulmasını istiyoruz. Bu konuda muhalefetin bu ikili hukuk karşısında tutarlı bir dil ve siyaset ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
DEM Partisi’nin güçlü olduğu kentlerde ön seçim yaptığını hatırlatan Bakırhan, “Yerel demokrasiyi önemseyen bir parti, batıda yerel seçimlerde hangi niteliklerde, hangi olacağı belli olan adayların seçimini de dikkatli izliyor. Önümüzdeki günlerde kent uzlaşı çerçevesinde Türkiye’de demokrat, halkçı, şeffaf, toplumcu belediyeciliği esas alan yöneticilerin seçimi için de bir hassasiyet içerisinde olacağız” dedi.
‘İş birliği sağlanacak kentlerin hangileri olduğu konusunda bir çalışma yürütecekler’
Bakırhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki günlerde yerel yönetimler anlayışımızın batıda da karşılık bulması için iş birliği, güç birliği dahil olmak üzere bu seçeneklerin tartışılabileceğini, tartışılması gerektiğini dile getirdik. Arkadaşlarımız kent uzlaşısının, yerel yönetimlerde iş birliği sağlanacak kentlerin hangileri olduğunu, hangi kentlerde çalışmanın yürütülebileceği konusunda bir çalışma yürütecekler.
Ne olmuştu?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Aralık’ta DEM Parti’yi ziyaret ederek Eş Genel Başkanlarla bir görüşme gerçekleştirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Çok verimli ve yapıcı görüşme gerçekleştirdiğimizi ifade etmek isterim. Bundan sonraki süreçlerde de diyaloğumuz, karşılıklı görüşmelerimiz sürecek. Biz bu diyaloğun ve görüşmelerin Türkiye demokrasisine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (Kısa Dalga)
Özgür Özel, DEM Parti Genel Merkezi'nde eş başkanlarla buluştu
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.