BİR SEÇİM ARAŞTIRMASI ANALİZİ: İKTİDAR SEÇMENİ MUTSUZ, KAYGILI AMA “AİDİYET” HİSSEDİYOR

BİR SEÇİM ARAŞTIRMASI ANALİZİ: İKTİDAR SEÇMENİ MUTSUZ, KAYGILI AMA “AİDİYET” HİSSEDİYOR
İlham Verisi'nde Melis Tufur, Motto ve Bulgu araştırma şirketlerinin sahibi ve yöneticisi  Semih Turan'la ‘Türkiye Siyasi & Sosyal Gündem Araştırması’nın sonuçlarını analiz ediyor. AK Parti seçmenin sadece yüzde 19’u geçinemediğini yüzde 33’ü hayatından memnun olmadığını ve yüzde 49’u ise gençlerin geleceğinden umutlu olmadığını söylüyor. Aynı şekilde cumhur ittifakı ortağı MHP  seçmeni de ne mutlu ne umutlu. Hal böyleyken “Bu Pazar seçim olursa hangi partiye oy veririsiniz?” diye sorulduğunda AK Parti yüzde 31.8, CHP yüzde 27, İYİ Parti yüzde 14.7, HDP yüzde 11.1 ve MHP de yüzde 7.3 alıyor. Semih Turan bu noktada “siyasi aidiyet” duygusunun devreye girdiğini söylüyor.

Hemen her gün yeni bir seçim araştırması haberlerde yer buluyor. “Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır…?” Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda kim kime üstünlük sağlar? Son 12 yıla 10 büyük seçim sığdırmış bir ülkede seçim araştırması sonuçlarının ilgi çekmesi doğal elbette. Bir araştırmacı olarak seçim araştırmaları bana göre markalar için yapılan pazarlama araştırmalarından çok da farklı değildir. Tüketici yerine seçmeni marka yerine partiyi veya adayı koyabilirsiniz.

 Kimi tercih ettiğini sormak adı üstünde seçim araştırmasıdır ama seçmenin neyi, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kimin yüzünden seçtiğini tahmin edebildiğiniz bir araştırma yapıyorsanız işte o vakit siyasi ve sosyal araştırma yapıyorsunuz demektir. Üstüne, görüştüğünüz kişilerin (seçmenin) davranış ve değerleri ile iletişim alışkanlıklarını da öğreniyorsanız çok katmanlı analizler yapabilir geri dönüşü yüksek stratejiler oluşturabilirsiniz. 

 İlham Verisi’nde tam da bu tarife uygun bir araştırmanın sonuçlarını Motto ve Bulgu araştırma şirketlerinin sahibi ve yöneticisi meslektaşım Semih Turan’la analiz ettik. Turan ve ekibi Türkiye Siyasi & Sosyal Gündem Araştırması’nın ikinci fazının saha çalışmasını Ocak ayının son haftasında tamamladı. 1808 örneklemle Türkiye temsili bir çalışma yapıldı ve bu çalışma telefonla yürütüldü.

Araştırmaya göre  HDP seçmeninin yarısı, İYİ Partililerin  yüzde 40’ı CHP seçmenin üçte biri herhangi bir seviyede geçinemediğini söylerken AK Parti seçmenin sadece yüzde 19’u geçinemediğini söylüyor. Gerçekten AK Parti seçmeninin yüzde 81’’i geçiniyor mu?  Bulgu/Motto kurucu ve yöneticisi Turan’ın ısrarla vurguladığı “siyasi aidiyet” konusu devreye giriyor. Ama tevekkül ve “geçinme” konusunun göreceliliğini de unutmamak lazım. 

Araştırmada geçinme konusunun yanı sıra hayattan memnuniyet  ve gençlerin geleceğe umutla bakıp bakamadığı  konuları da sorgulanmış. AK Parti seçmeninin yüzde 33’ü hayatından memnun değil, yüzde 49’ı ise gençlerin geleceğinden umutlu değil, MHP   seçmeni de ne mutlu ne umutlu. Muhalif parti seçmenlerine hiç girmeyelim. CHP, HDP ve İYİ Partili seçmenlerinin yüzde 93-94 seviyesinde gençlerin geleceğinden endişe duyduklarını yüzde 60’ın üzerinde hayatlarından memnun olmadıklarını akılda tutalım. 

Hal böyleyken insan halkın bu durumdan iktidar ortalarını sorumlu tutmasını bekliyor değil mi? “Bu Pazar seçim olursa hangi partiye oy veririsiniz?” diye sorulduğunda halkın özellikle AK Parti seçmenlerinin bu vahim ekonomik ve sosyal tablonun faturasını partisine çıkarmadığı gözleniyor. Kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 31.8, CHP yüzde 27, İYİ Parti yüzde 14.7, HDP yüzde 11.1 ve MHP de yüzde 7.3 alıyor.

Podcast