Enflasyon, tatil, FED: Döviz ve altını nasıl bir hafta bekliyor?

Enflasyon, tatil, FED: Döviz ve altını nasıl bir hafta bekliyor?
Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, haftanın ekonomi gündemini yorumluyor...

Haftanın ekonomik gelişmelerini öğrenmek ve gelecek için sağlıklı öngörüler yapabilmeniz için İbrahim Ekinci'nin hazırladığı haftalık ekonomi bülteni Marjinal Fayda'da ekonomideki genel manzara, piyasalardaki gelişmeler, Dünya'dan ve şirketlerden haberler var.

GENEL MANZARA

Kamuoyunun gündemi, ekonomi yönünden TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın açıklamaları ve enflasyon sorumlusunun kim olduğu tartışmalarıyla meşgul.

Çetinkaya, basın toplantısını madde sepetinin neden açıklanmadığını izah için yaptı ama bundan çok enflasyonu şirketlerin aşırı karı yukarı çekiyor açıklaması yankılandı.

Bu açıklamaya tepki gösteren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın. Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım" dedi.

Çetinkaya’nın açıklamaları zaten sürmekte olan enflasyonun ana kaynakları konusundaki tartışmaları da alevlendirdi. Kısa Dalga ve birçok başka mecra, saygın iktisatçıların çalışmalarını yayımlayarak, verilerle göstererek enflasyonun pandemi döneminden başlayarak artan ve yüksek enflasyon kaosu içinde de tamamen fırsatçı fiyatlamalarla devam eden şirket karlarının azdırdığını ortaya koydu. Bu tablo karşısında asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılmamasının iktisadi gerekçelerinin çürük olduğu ortaya çıktığı gibi, aksine bu düşük maaş ve ücretlerin, gerçekte enflasyonu aşağı çeken bir fonksiyona geçtikleri de ortaya çıkmış oldu.

Ne var ki ekonomi yönetiminin başında bulunan Bakan Mehmet Şimşek, bu tartışmalara ve verilere henüz hiç iltifat etmemekte ısrarlı.

DÖVİZ

Bu hafta ABD doları yüzde 1,09 değer kazanarak 33,0750, Euro yüzde 1,83 artışla 36,0410 liraya yükseldi. ABD tüketici enflasyonunun düşük gelmesi ve Fed’in faiz indirimi beklentisinin kısmen öne çekilmesi Euro’nun dolara karşı güçlenmesini sağladı.

Ne olur? Ekonomi yönetimi dövizde kontrollü kur uyguluyor. IMF raporu gelişmekte olan piyasalara fon girişinin artmakta olduğunu söylüyor. Fed faiz indirimlerine başladığında dolar endeksi güç kaybedecek. Turizm mevsimi nedeniyle döviz girişi var. Ekonomide yavaşlamaya bağlı olarak ithalat ve üzerinden cari açık azalıyor. Bu tablo dövizde reel getiri vadetmiyor.

BORSA

BIST 100 endeksi, en düşük 10.708,98 ve en yüksek 11.113,55 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,96 değer kazanarak 11.064,85 puandan tamamladı.

Ne olur? Borsa daha çok büyük yatırımcıların alımlarıyla hareketlendi. Bu hafta borsanın çıkışında yabancı çıkıştan alıma dönmesi de etkili oldu. Borsa uzmanı Barış Soydan’ın analizine göre faizlerin reel kazanç sağlıyor olması borsada yükselişi sınırlıyor. Ayrıca yaz tatili de etkili. Bu arada halk arzların yavaşlaması da küçük yatırımcı çıkışına yol açıyor.

ALTIN

ABD TÜFE enflasyon verisinin düşük (% -0,1) gelmesi altını destekledi. Ons altın 2.410 dolar seviyelerine yaklaştı. Ancak bir gün sonrasında yine ABD ÜFE’nin beklentilerin üzerinde (%0.2 artış) gelmesi kar realizasyonlarına yol açtı, ons altın 2402 dolara geriledi.

Ne olur? ABD’de Fed’in faiz indirimi takvimi yaklaşıyor. Temelde bu gelişme altını destekliyor. İkinci önemli faktör jeopolitik konjonktür de destekleyici bir rol oynuyor. Son dönemde ABD’de Trump’ın favori aday oluşunun yanı sıra Avrupa’da aşırı sağın yükselişi piyasalarda tedirginliği artırarak altını yukarı itiyor.

MEVDUAT FAİZLERİ

TCMB’nin açıkladığı faiz verilerine göre 5 Temmuz itibariyle 3 aylık TL mevduatın bileşik faizi %59,17’den 59,45’e çıktı. Bankalarda fiili basit faiz oranları ise %31 ile %53 arasında değişiyor.

Ne olur? Enflasyon gelişmelerine bağlı olarak faizlerde gevşeme beklenmeli. TÜİK hesaplamalarına göre mevduat faiz seviyesi halen reel getiri sağlıyor. Haziran’da hem mevduat (%1,62) hem de DİBS (%0,61) getiri sağladı. Özellikle MB’nin indirimlere başlaması faizlerde görece sert düşüşe neden olabilir. Ancak bu en iyimser tahminle 3 – 4 ay sonrasının konusu.

FONLAR

Yatırım fonları ve emeklilik fonları bu hafta yüzde 1,43 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 1,95 ile "Hisse Senedi" fonları ve "Fon Sepeti" fonları oldu.

KREDİ FAİZLERİ

Tüm kredi faizlerinde artış oldu. Taşıt kredisindeki artış 16 puanı geçti. Halen en yüksek faizli kredi türü ihtiyaç kredisi. Son hafta kredi faiz değişimleri tablosu şöyle:

GEÇEN HAFTA NELER OLDU?

EMEKLİ MAAŞI İÇİN İYİLEŞTİRME HAZIRLIĞI

Seyyanen ödeme nedeniyle enflasyon farkından yararlanamayan emeklilerin maaşında iyileştirme çalışma başlatıldığı öğrenildi. Ancak açıklanacağı söylenen günlerdeki sürekli erteleme, acaba “Şimşek hayır mı diyor” endişesi yarattı. Açıklama bu haftaya kalmış durumda. Edinilen bilgiye göre, halen 10 bin TL düzeyinde bulunan en düşük emekli maaşının, en az 12 bin TL’ye çıkartılması, 10 bin TL altı kök maaşı olan emeklilerin de zamdan yararlanması düşünülüyor. Halen 3 milyona yakın emekli 10 bin TL maaş alıyor.

İŞVEREN “MAHFOLURUZ” DİYOR AMA TABLO TERSİNİ SÖYLÜYOR

İLO verilerine göre, Avrupa’da emeğin GSYH’dan en düşük pay aldığı 2. ülke Türkiye, 1. ülke ise İrlanda. Ancak İrlanda vergi cenneti olduğu için milli hasılası şişkin gözüküyor ve emeğin payı düşük oranlı çıkıyor. Aslında Avrupa’da gelirden en az pay alan ülke %32.2 ile Türkiye. Bu oran Hollanda’da %62,2, İsviçre’de % 70,5, İngiltere’de % 59, Almanya’da %61.4, Fransa’da % 59.8

TÜİK ENFLASYONUNDA GİYİM VE AYAKKABININ OLAĞANÜSTÜ DEĞİŞİMİ!

Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın sıklıkla değindiği giyim ve ayakkabı kalemi enflasyonu, perakende satış hacmi endeksinden bakıldığında çok farklı çıkıyor. Gazeteci Rahim Ak’ın incelemesine göre 2010 – 2021 arasında paralel hareket eden veriler, sonrasında sert ayrışıyor. Giyim ve ayakkabı, yıllık fiyat artışı olarak TÜFE'de %50 görülürken, perakende satış hacim endeksinde %80 olarak görülüyor. Giyim ve ayakkabı dışında diğer enflasyon kalemleri, iki endekste aynı düzeylerde görülüyor.

YURT DIŞI TATİL HARCAMALARI VE GAYRİMENKUL ALIMLARI REKOR KIRDI

Yurt içinde enflasyonun gerisinde kalan kurlar, Türklere yurt dışını daha uygun fiyatlı kılıyor. Yurt dışı tatil harcamaları ve gayrimenkul alımları rekor seviyeye ulaştı. 2024 yılının ilk beş ayında yurt dışında gayrimenkul alımları yüzde 51, yurt dışı seyahat harcamaları da yüzde 18 oranında arttı. (EKONOMİ)

100 ve 200 TL’LİK BANKNOTLARIN PAYI YÜZDE 95’E ULAŞTI

Harcama sepetini oluşturan mal ve hizmetlerdeki yüksek fiyat artışı, piyasadaki en yüksek değerli banknota talebi rekor seviyeye taşıdı. 2017’de dolaşımdaki banknotların değer olarak yüzde 25’ini oluşturan 200’lük kupürlerin payı, yüzde 76’ya ulaşarak en yüksek seviyesini gördü. 100 ve 200’lük banknotların toplamdaki payı yüzde 95’e ulaşırken, 20 ve 10 TL’nin payı ise yüzde 1’e indi. (EKONOMİ)

VARLIK FONU TASARRUFTAN MUAF

Bakan Şimşek’in kamuda akıl almaz seviyelere çıkan ve artık büyük tepki çeken israfı önlemek amacıyla ilan ettiği tasarruf tedbirlerinde, hemen hiçbir elle tutulur gelişme olmadı. Bu arada Varlık Fonu’nun tedbirler kapsamı dışında bırakıldığı öğrenildi.

“TASARRUF”TA TAŞIT SATIŞI, İHALE YASASINDAN MUAF OLACAK

Tasarruf tedbirlerini içeren 32 maddelik kanun teklifi, 10 Temmuz’da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Teklif kapsamında kamudaki her türlü taşıtın satılması için, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yetki veriliyor. Satışlar, özelleştirme yasası ile devlet ihale yasasından muaf olacak.

FORTUNE 500 ŞİRKETLERİNİN KARI 1 TRİLYON TL’YE DAYANDI

Fortune 500 Türkiye 2023 şirketlerinin net kârı, bir önceki yıla göre yüzde 77,2 oranında artarak 965 milyar 800 milyon TL’ye çıktı. Toplam net satışları ise yüzde 60,6 artarak 12 trilyon 828 milyar TL oldu. Listenin ilk sırasında 839 milyar TL net satış geliriyle EPİAŞ yer alırken, 686 Milyar TL ile TÜPRAŞ ikinci, 504 milyar TL ile THY üçüncü oldu.

YAVAŞLAMA SİNYALLERİ GELİYOR

İSO PMI verileri, dış ticaret verileri gibi bazı öncü göstergeler ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor. Bir önemli gösterge de kredi durumu. Yüksek faizlerin kredi kullanımını frenlediği görülüyor. Verilere göre 2024 yılının ilk yarısında kredi hacmi yüzde 18.6’le enflasyonun altında büyürken, kredilerde beklenen yavaşlama asıl olarak ikinci çeyrekte gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde yüksek faize rağmen borçlanan vatandaş ikinci çeyrekte frene bastı. Ekonomi yönetiminin ekonomide yavaşlamayı hızlandırmak için kamu bankalarına kredi faizlerini artırma talimatı verdiği belirtiliyor.

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %0,1 AZALDI

Sanayi üretimi yıllık yüzde 0,1 azaldı, aylık %1,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %0,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,9 arttı.

İŞSİZLİK ORANI %8,4, GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 10 MİLYON

TÜİK, Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak %8,4 seviyesinde gerçekleşti. Atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak %25,2 oldu. DİSK Ar tespitlerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon kişi.

CARİ AÇIK GERİLEDİ

Cari dengesi mayıs ayında 1,24 milyar dolarla beklentilerin altında açık verdi. TCMB’nin açıkladığı verilere göre Mayıs'ta yıllıklandırılmış cari açık 25,2 milyar dolar oldu. Nisan'da bu rakam 31,7 milyar dolar düzeyindeydi. Cari açığın gerilemesinde ekonomideki yavaşlamaya balı olarak ithalatın hız kesmesinin etkisi de var ancak ana etken altın ithalatına getirilen kısıtlama ve enerji fiyatlarındaki düşüş.

TCMB REZERVLERİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

TCMB toplam rezervleri, 5 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 538 milyon dolar artışla 148 milyar 448 milyon dolara çıkarak rekor kırdı. Bir önceki hafta 39 milyar 397 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 4 milyar 160 milyon dolar artarak 43 milyar 557 milyon dolara çıktı.

KARAHAN’DAN, FAİZ İNDİRİMİ KONUSUNDA VURGULU AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, JP Morgan’ın toplantısında yaptığı sunumda, faiz indirim zamanlamasını tartışmadan önce bu yılın da ötesinde enflasyon hedeflerini tutturabileceklerinden emin olmak istediklerini söyleyerek erken faiz indiriminden endişelenen yabancı yatırımcılara bugüne kadarki en vurgulu mesajını verdi.

“1,5 TRİLYON LİRALIK STERİLİZASYON YAPTIK”

MB Başkanı Fatih Karahan, çeşitli araçlarla fazla likiditeyi aktif bir şekilde sterilize ettiklerini, 1.5 trilyon liradan fazla sterilizasyon gerçekleştirildiğini söyledi. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 50,5 ile yılsonu hedefinin şimdiden aştığını geçen yıl ağustosun ardından 18.8 puanlık bir büyüme yaşandığını vurgulayan Başkan Karahan, döviz cinsi mevduatın ise yine geçen yıl ağustosa göre 13.9 puanlık gerilemeyle yüzde 12,2'lik paya düştüğüne işaret etti.

TAHVİLİN GÖZÜ ENFLASYONDA

Enflasyonun mayıs ayında beklentilerin altında gelmesinin ardından, geçen hafta tüm vadelerde devlet tahvillerine alım geldi. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 40’ın altına, 10 yıl vadeli tahvilin faizi de yüzde 27,31’e geriledi. 28 Haziran’la biten haftada tahvilde kesintisiz alım yapan yabancı bir miktar çıkış yapsa da uzmanlar bunun kâr realizasyonu olarak değerlendirilebileceğini, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyon oranında beklenen sert düşüşle birlikte oldukça hızlı bir giriş dalgası beklendiğini dile getiriyor.

YABANCI 7 HAFTA SONRA HİSSEDE ALICI

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistikleri hisse senedi piyasasında son 7 haftadır sürekli satıcı olan yabancının geçen hafta yeniden alıma geçtiğini gösterdi. Verilere göre geçen hafta yabancı yatırımcılar net 156.4 milyon dolarlık hisse senedi alımı yaptı. Devlet iç borçlanma senetlerinde ise 5 Temmuz ile biten haftada 1 milyar 480,2 milyon dolarlık net tahvil alımı yaptılar.

KÜÇÜK YATIRIMCI BORSADAN GÖÇ ETTİ, MİLYONERLER ARTTI

Halka arzlardaki azalış ve son arzlarda tavanların görülmemesiyle küçük yatırımcı borsayı terk etmeye başladı. Sözcü'nün haberine göre, Haziran 2024'te sadece 2 şirketin ilk halka arzı ve azalan getirilerle milyonlarca talep gelen halka arzlara katılımı 500 binli seviyelere indi. Yatırımcı sayısını haziran ayında 690 bin 776 kişi azaldı. Borsa’da 8 milyon 328 bin olan yatırımcı sayısı 7 milyon 637 bine geriledi. Ocak-Haziran döneminde 1 milyon TL ve üzerinde portföyü olan yatırımcıların sayısı aynı dönemde nette 61 bin 730 kişi arttı. Milyonerlerin sayısı 248 bin 362 kişiye ulaştı.

BANKALARIN ALIM – SATIM KUR FARKLARI İSYAN ETTİRİYOR

Özel bankaların döviz alım satım kurları arasındaki marj yüzde 5’e kadar çıkabiliyor. Yatırımcılara, tasarruf sahiplerine dayatmaya varan farklara ekonomi yönetimi de müdahale etmiyor. Piyasa uzmanı İris Cibre, sosyal medya paylaşımında şunları yazdı: “Bu banka kur spread'i işine neden bakmıyor bu ekonomi yönetimi? Amacınız, bireysel döviz alımını engellemek olabilir ama aldığınız sonuç dolarizasyonun devamı. Ben dövizimi bozacaksam, ya etrafından dolanır, bozarım ya da bozmam. 4.8% getiriyi bankaya hediye etmeye niyetim yok.”

TL MEVDUAT REEL GETİRİ SAĞLADI

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizi (brüt)'te gerçekleşti. Yine faiz enstrümanı DİBS de kazandırdı. Diğer bütün yatırım araçları ise kaybettirdi.

TEKSTİL VE HAZIRGİYİMDE, SON 1 YILDA 2 BİN FİRMA KAPISINA KİLİT VURDU

Düşük katma değerli ürünlerde pazarlarını Kuzey Afrika, Asya ve Uzak Doğu ülkelerine kaptıran tekstil ve giyim sektörlerinde yaprak dökümü derinleşti. Son bir yıllık dönemde 2 binin üzerinde firma kapısına kilit vurmak zorunda kalırken, istihdam kaybı da 200 bini aştı. Böylece iki sektörde toplam istihdam, 2020 yılından bu yana ilk kez bir milyon sınırının altına geriledi. (EKONOMİ)

İHRACATÇI, 37 TL KUR İSTEDİ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta rekabetçiliği “büyük ölçüde” kaybettiklerini söyledi. Talebin de daraldığı bu dönemde ihracatın yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında sıkıştığını ifade eden Gültepe, “267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor. Emek yoğun sektörlerde büyük hasar oluştu. Üretim maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış var, dolar kurundaki artış yüzde 25’te kaldı. Fiyat tutturamıyoruz. Şu anda kurun (dolar/TL) en az 37 olması lazım” dedi.

TİCARET SATIŞ HACMİ DÜŞTÜ, PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI

TÜİK’e göre, ticaret satış hacmi mayısta yıllık bazda yüzde 3,8 azalırken, perakende satış hacmi yüzde 5,8 artış gösterdi. Bu dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 1, toptan ticaret satış hacmi yüzde 5,1 ve perakende ticaret satış hacmi yüzde 0,2 geriledi.

SANAYİ, İNŞAAT VE HİZMETTE CİRO ENDEKSİ ARTIŞI: 66,8

TÜİK’e göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,8 yükseldi. Aylık bazda ise yüzde 0,8 artış gösterdi. Sanayide ciro endeksinde

DIŞ TİCARET HADDİ’NDE 0,8 PUANLIK DÜŞÜŞ

İhracat birim değer endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre sabit kalırken, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 1 yükseldi. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve geçen yıl mayısta 87,3 olan dış ticaret haddi, 0,8 puan azalışla bu yılın aynı ayında 86,5 olarak kayıtlara geçti.

DÜNYA

IMF: GELİŞEN PİYASALARA SERMAYE AKIŞLARI TOPARLANDI

IMF’nin, "Dengesizlikler Azalıyor" başlıklı Dış Sektör Raporu'nda, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının geçen yıl, 2022'de yaşanan düşük seviyelerden biraz toparlandığını, Çin hariç gelişmekte olan piyasalara net sermaye girişlerinin 110 milyar dolara çıktığını belirtti.

ABD ENFLASYONU BEKLENTİLERDEN DÜŞÜK GELDİ

ABD'de tüketici enflasyon, Fed’in %2 hedefine doğru ilerliyor. Haziran ayı enflasyonu, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Kritik veri yıllık bazda yüzde 3 artarken; aylık bazda ise, yüzde 0,1 azaldı. Beklenti, yıllık yüzde 3,1; aylık ise yüzde 0,1 artış olması yönündeydi. Yine ABD’de ÜFE enflasyon beklentilerin (%0,1) biraz üzerinde (%0,2) geldi.

ABD ENFLASYON RAKAMI FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİNİ ÖNE ÇEKTİ

JPMorgan ekonomistleri, ABD’de açıklanan Haziran enflasyon verisi sonrası Fed’in faiz indirimine daha erken başlamasını bekliyor. Piyasalar da aynı beklentiyi satın almış gözüküyor. Sürpriz gelen kritik veriyle beraber, piyasalar hareketlendi. Ons altın yüzde 1'in üzerinde prim yaptı ve 2408 dolara kadar yükseldi. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 10 baz puan geriledi. Dolar endeksi ise, 104,39 seviyesine kadar gerileyerek, gün içi en düşük seviyesini gördü.

BAKIR, YÜKSELİŞ FİYATLARINI KOVALIYOR, KALAY GETİRİ LİDERİ

Fed’in faiz oranlarını eylül gibi erken bir tarihte düşürmeye başlayabileceğine dair artan olasılık ve önde gelen tüketici Çin’de daha fazla teşvik umudu bakır fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik yaratıyor. Londra’da bu haftaya ton başına 9.944 dolardan başlayan kırmızı metalin yeniden ton başına 10 bin doların üzerindeki günlerine dönmesi bekleniyor. Öte yandan Londra Metal Borsası (LME) metalleri arasında Kalay fiyatları diğer LME metallerinin yıllık performansını açık ara geride bıraktı. (EKONOMİ)

GÜMÜŞ, ALTINI TAKİP EDİYOR

ABD’de iş gücü piyasasına ait verilerin Fed’in para politikasını gevşetmeye daha erken başlayabileceği beklentisi yaratması değerli metal piyasasına boğa momentumu getirdi. Altın geçen haftayı yüzde 2.8 artışla tamamladı. Gümüş daha da iyi bir performans gösterdi ve haftalık yüzde 7 kazanç sağladı. Kısa vadede fiyatlarda geri çekilme riskinin göz ardı etmiyor. Ancak Fed’in faiz indirimi zamanlamasına bağlı olarak fiyatların yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor. (EKONOMİ)

İŞÇİ PARTİSİ, ÖNCE EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İSTİYOR

İngiltere’de seçimlerden zaferle çıkan İşçi Partisi’nin lideri, yeni Başbakan Keir Starmer’ın ilk 100 günde ekonomiden savunmaya güvenlikten iklim konularına birçok alanda önemli adımlar atması bekleniyor. İngiltere, son 30 yılın 24'ünde G7 ülkeleri arasında en düşük yatırım oranlarına sahip ülke oldu. İşçi Partisi, Muhafazakâr hükümetin 2023 yılında sermaye yatırımlarına getirdiği vergi indirimini koruyacağını ve kurumlar vergisini artırmayacağını belirtti. Yeni hükümetin önünde konut inşasını artırmak, temiz enerji altyapısını geliştirmek gibi hedefler var.

PEZEŞKİYAN'IN GÜNDEMİNDE EKONOMİK REFORMLAR VAR

İran'da 2005'ten sonra cumhurbaşkanı seçilen ilk reformist isim olarak dikkat çeken Mesud Pezeşkiyan ülkedeki derin sosyal meselelerin yanı sıra ekonomi tarafındaki sorunları da çözeceğini vaad ediyor. ABD ve Avrupa ile daha iyi diplomatik ilişkiler kurulması ve işbirliğinin artırılması gerektiğini savunan Pezeşkiyan yaptırımlar kalkmadan ve dünya ile etkileşim kurulmadan ekonominin düzeltilemeyeceği görüşünde.

ÇİN, YEŞİL ÇELİK YOL HARİTASINI GÜNCELLİYOR

Küresel çelik piyasaları Avrupa Birliği’nin (AB) çelik ithalatına getireceği karbon vergisinin etkilerine hazırlanırken, AB pazarını hedefleyen Çinli üreticiler yeşil çelik yol haritalarını güncelliyor. Ülkede bu yıl kömür bazlı çelik projelerine onay çıkmazken, 2060 karbon nötrlüğü hedefine ulaşma konusunda yeni teknolojileri kapsayan bir rapor yayınladı.

ŞİRKETLER

ÇİNLİ BYD’NİN YATIRIMI AÇIKLANDI

Hükümetin Çin’den ithal edilen araçlara ilave vergi kararı, Çinli üreticileri Türkiye’de yatırım yapma yönünde harekete geçirdi. Çinli elektrikli araç devi BYD’nin 1 milyar dolarlık yatırım kararını açıkladı. Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden SWM Motor da, Türkiye’de üretim yapmak için başvuru yaptığını duyurdu. Alman otomotiv şirketi de bazı yatırımlarını Türkiye’ye kaydırma kararı aldığını duyurdu.

JPMORGAN'IN KARI BEKLENTİLERİ AŞTI, CİTİ, 2. ÇEYREK KARINI ARTIRDI

JPMorgan Chase'in kârı, yatırım bankacılığında uzun zamandır beklenen toparlanma ve kredi kartı ağı Visa'daki hissesinden elde ettiği kazançla ikinci çeyrekte yüzde 25 arttı. Citigroup'un karı, yatırım bankacılığı gelirlerindeki %60'lık artış ve hizmetler bölümündeki kazançlarla ikinci çeyrekte yükseldi.

NİRVANA İLE MODA MARKASI, 'GÜLEN YÜZ' LOGOSU DAVASINDA UZLAŞTI

90'lı yılların popüler Amerikalı grunge müzik grubu Nirvana'nın, Fransa menşeili lüks marka devi LVMH'nin sahibi olduğu moda markası Marc Jacobs ve sanat yönetmeni Robert Fisher'in, grubun ikonik "gülen yüz" logosu ile çarpıcı bir benzerlik taşıyan bir görseli tasarımlarda kullanması üzerine açılan dava nihayet çözüme kavuştu. Böylece logoya yönelik uzun süredir devam eden anlaşmazlık ve altı yıllık hukuki mücadele de sona ermiş oldu. Kaliforniya'daki bir bölge mahkemesinde taraflar, arabulucu önerilerini kabul etti. Uzlaşmanın şartları mahkeme belgelerinde açıklanmazken, tarafların anlaşmanın detaylarını hazırlamak için 21 günleri bulunuyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast