Gazeteci Nergis Demirkaya: İYİ Parti’de yaşanan güç savaşı ve arınma süreci

Gazeteci Nergis Demirkaya: İYİ Parti’de yaşanan güç savaşı ve arınma süreci
Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya: “İYİ Parti’de bir güç kavgası var. Bu aynı zamanda partileşme sürecinde bir arınma olarak da nitelendirilebilir. Partinin oturması ve kurumsallaşması için bu tartışmaları da yaşaması gerekiyor.

İYİ Parti’de Ümit Özdağ’ın İl Başkanı Buğra Kavuncu’yu “FETÖ’cü olmakla” itham ettiği sürece kadar partide neler yaşandı? Kuruluşunun üçüncü yılında İYİ Parti’de bugüne kadar yaşananları, son gelişmeleri ve bundan sonra neler olabileceğini Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya’yla konuştuk.

Kuruluşu da sancılıydı

Parlamentonun en genç partisi. Yani gerçekten daha yeni yürümeye başlamış bir siyasi partiden bahsediyoruz” diyen gazeteci Nergis Demirkaya, şunları anlatıyor:
Kuruluş süreci de çok sancılıydı. Önce MHP’de olağanüstü kongre çağrısı sonra bunu engelleme süreçleri ve yargı kararlarıyla bunun imkansız haline gelişi. Bir partiye dönüşme zorunluluğunu sonrasında referandum süreci… Yani çok sancılı bir süreçte kuruldu İYİ Parti. Seçime girip girememe yeterliliği tartışmaları da çok uzak değil. Dört genel başkan adayı ile yola çıkmış bir hareket vardı.  Koray Aydın, Meral Akşener, Ümit Özdağ birlikte bu yeni parti sürecine girdiler. Akşener de karar kılındı ama bu etkili isimler şu anda da konuşuluyor.

Kongreye görüş ayrılıkları yansıdı

Şimdi kongreye geldiğimizde de, bu kongreyi çok önemsiyorlardı. Bu kongreyle artık parti rayına oturmuş kurumsallaşmış olacaktı. Ne oldu kongrede? Aslında daha çok MHP kültüründen gelmiş, o gelenekten gelmiş insanların ağırlıkta olduğu bir siyasi partiden bahsediyoruz. Merkez sağa yerleşmeye çalışıyor, farklı kesimleri kucaklamaya çalışıyor ama ana gövde MHP. MHP’nin alışkanlıklarının olduğu bir parti. Bu blok liste demek, tek adaylı yarışlar demek. Şimdi il ilçe kongrelerinden büyük kongreye gelene kadar daha çok CHP’den alışık olduğumuz çarşaf listeyle yapıyor kongresini artık İYİ Parti. Ama bu tabii kolay oturup içselleştirilecek tam sınırlarında, demokrasinin ölçülerinde olmuyor. Yine gruplar oluyor il ilçe kongrelerinden örgütlenerek gelenler oluyor. Ağırlıkları olan siyasiler oluyor. Buralarda da o mücadele büyük kongreye yansıdı bir anlamda. Şimdi bu yol yürünürken 3 yılda da tabii ayrışmalar oluyor. Birlikte yola çıktığınız insanlarla görüş farklılıkları yaşayabiliyorsunuz. O da yansıdı kongreye.”

Parti içinde güç çatışması

Ve son yaşanan FETÖ tartışması. Demirkaya, “Sadece İstanbul değil başka il, ilçe başkanlarına da dile getirilen suçlamalar” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Ben bunu daha çok bir güç savaşı olarak görüyorum. ‘Merkez sağ tasfiye ediliyor’ iddiası da var. Ancak partiyi izliyoruz. Başkanlık divana bakıyoruz, listeye alınmayanlarla seçilen GİK ve o GİK’ten tercih edilen partinin MYK’sı olarak tabir ettiğimiz Başkanlık Divanı’na girenler merkez sağın tasfiye edildiği anlamına gelmiyor. Bahadır Erdemli mi partiyi farklı bir noktaya taşıyacak. Bunu karşılayacak bir profil yok karşımızda. Meclis’te grubun başkanı değişti. Oraya gelen isim bir akademisyen bir ekonomist İsmail Tatlıoğlu. O mu partiyi başka yere taşıyacak. Oluşan parti yönetimi bu iddiayı karşılamıyor. FETÖ’cüler tartışmasının da bir güç çatışmasının sonucu olduğu genel kanı. Muhalefette arka arkaya yaşanmış bazı durumlar var.

HDP ve CHP’de olanlar

Demirkaya, “CHP’de kongre sonrası Muharrem İnce’nin başlattığı hareket, HDP’de Ayhan Bilgen, Altan Tan’ın açıklamaları, ‘HDP’de isyan’ gibi yapılan haberler ve onun tartışmaları üstüne İYİ Parti’de bu FETÖ tartışmalarının büyümesi, büyütülmesi. Bunların hepsi tesadüf olarak görülmüyor, bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Muhalefet cephesi bunu ‘millet ittfakını’ dağıtma olarak görüyor. Millet ittifakını dağıtma olarak görüyor muhalefet cephesi” diyor.

İYİ Parti İktidara yakınlaşır mı?

Demirkaya, şöyle devam ediyor “Şimdi iktidara yakınlaşır mı bunlar? Sonuçta güç kaybettiği söylenen bir iktidar partisi var. MHP ile oyları yüzde 50'yi aşmıyor deniliyor kimi kamuoyu anketlerinde. Yanına bir desteğe ihtiyacı var bu İYİ Parti olur mu gibi sorular yöneltiliyor. Bu haksız bir soru değil. Eve dön çağrılarını da birlikte izledik. Ama ona verilen yanıt bulundukları yerde devam edecekleri yönündeydi ki bunun da kaynağı yine anketler. Akşener de bunu söylüyor. Cumhur İttifakına katılırsak ancak biz katılırız. 38 milletvekilimiz katılır tabanımız gelmez. Bunu görüyorlar. Ama bir şartı var İYİ Parti’nin, parlamenter sisteme geçiş olursa, böyle bir adım atılırsa bunu değerlendiririz diyorlar.

Parti içinde arınma

Bugünden baktığınızda bir güç kavgası var içerde bu aynı zamanda partileşme sürecinde bir arınma olarak da nitelendirilebilir. Partinin oturması ve kurumsallaşması için bu tartışmaları da yaşaması gerekiyor.
Şunu da hatırlatayım Akşener’in kendisi hakkında da bir FETÖ’cü suçlaması var. Ankara’ adliyede bir soruşturma süreci işliyor. Akşener onun da üstüne gitmişti. Kendisi gidip avukatları aracılıyla ben ifade vermek istiyorum bu suçlamayla ilgili demişti. İYİ Parti’nin kuruluşundan bu yana bu tür iddialar çok fazla dile getirildi. Akşener kendisiyle ilgili yürütülen sürece bu şekilde tavır koydu. Şimdi İstanbul İl başkanı ve başka bazı isimlerden de bahsediliyor onlarla ilgili de bir arınma süreci. Buyurun hukuka gidelim ve ortaya dökülsün. O üzerindeki yaftalanmaya ilişkin de bir cevap olur ve siyaseten de İYİ Parti’ katkı verir bu süreç.”
İyi parti dosyasını okumak için tıklayın.

Podcast