Gündem; vergiler

Gündem; vergiler
Vergi paketinde, hem şirketlerin hem de bireylerin ödeyeceği vergileri artıracak birçok düzenleme yer alıyor.

Hükümet, bayram tatili sonrasında 226 milyar TL'lik gelir beklediği vergi paketini TBMM'ye getirecek. Taslakta, hem şirketlerin hem de bireylerin ödeyeceği vergileri artıracak birçok düzenleme yer alıyor.

Borsaya vergi ertelendi. Bakan Şimşek, "İlgili tüm taraflardan gelen geri bildirimler doğrultusunda, borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz" dedi.

Moto kuryelere vergi getirilmesi, yurtdışı çıkış harcının 10 kata artırılması gündemde.

Gayrimenkulde yeni vergilendirme düzeni getirilmek isteniyordu. Bu düzenlemelerin de ertelendiğine ilişkin haberler var.

Meclis’e bayram sonrası gelecek pakette, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu işletme gruplarının vergilendirilmesi; yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının kurumlar vergisine tabi kılınması; kripto varlıklarda alım-satımlardan on binde 3 gibi bir oranda işlem vergisi uygulanması, alım-satımdan elde edilen gelirden de gelir vergisi alınması öngörülüyor; asgari kurumlar vergisi ile asgari gelir vergisi uygulamasının getirilmesi, YİD ve KÖİ projelerinde kazançların vergisinde oranın yüzde 25’ten yüzde 30 çıkarılması, madencilik alanını ilgilendiren bazı muafiyetlerin kaldırılması, istisna alanlarının daraltılması gibi uygulamalar düşünülüyor.

Ekonomi yönetimi, uzun süredir arsa arazi satışı olarak devam eden özelleştirme uygulamalarına yeniden dönecek. Bakan Şimşek’in, halen Varlık Fonu bünyesinde bulunan 19 KİT’in yönetimini belirleme yetkisi alacağı konuşuluyor. Bu kurumlar arasında TTK, TKİ, BOTAŞ, TPAO, TCDD, DHMİ, EÜAŞ da var.

TÜİK enflasyon rakamları hakkındaki tartışmanın temelini oluşturan madde sepetinin açıklanması konusunda şaşırtıcı bir gelişme oldu. DİSK’in açtığı davada bu sepeti açıklamasına hükmedilen TÜİK, başka bir mahkemeden aldığı kararla, açıklamak zorunda olmadığını savunuyorken, şimdi de istesede zaten açıklayamayacağını, bu rakamların kendisinde olmadığını belirtti. Bu konu, rakamlarının olası değerlendirilmesinin imkansız kılınması girişimi olarak değerlendirildi.

Siyaset alanı ekonomi için yeniden risk oluşturma emareleri gösteriyor. Ekonomist Güldem Atabay, “Siyaset bir kez daha sahnede önemli bir risk olarak yerini almış durumda. Artan siyasi risklerin piyasalarda atak haline dönüşmesi dönemi ise 2024 son çeyrekten itibaren yatırımcıların yeniden radarında” diye yazdı. Siyaset alanında ittifaklar çatırdarken, toplumu rahatlatıcı yeni ittifakların uç vermemesi, ortamın kaotik bir hale dönüşebileceği endişesi doğruyor.

Podcast