İmar affı yoksula mı yarar, servet transferine mi?

İmar affı yoksula mı yarar, servet transferine mi?
Seçim ekonomisinde, düşük faizle konut kredisinden sonra imar affı beklentisi de gündemde. Peki bu politikalar barınma hakkının neresinde? Emlak çılgınlığının ekonomik, sosyal ve ekolojik boyutu Yeşil Dalga’da...

Barınmak, herkesin hakkı. Fakat ülkemizde “sosyal konut” kavramı bile sorunlu: Düşük gelir grubunun barınabileceği, kiralayabileceği mekanlardan ziyade, orta sınıfın yıllar süren borç karşılığında konut edinebilmesi anlaşılıyor. Konut almak, bir yatırım olarak görüldüğünden, birden fazla ev-bina-ofis sahibi olan çok. Üstelik hayat pahalılığı herkesi canından bezdirir, başta İstanbul’da olmak üzere kiralık konut sorunu yaşanırken değil alt gelir grubunun, orta sınıfın konut alabilmesi çok zor.

Öte yandan, 2022’nin Ekim’inde Meclis’e verilen önergeyle yeni bir imar affının çıkması beklentisi var. Ancak barınma hakkından ziyade kaçak yapıların ruhsatlandırılmasına, dolayısıyla olmayacak yerlerde, olmayacak malzemelerle illegal yapılaşmaya yol açan bu uygulama, çarpık ve güvensiz yapılaşma demek.

Türkiye’de emlak, bir geçim ve yatırım aracı olması.

Ferdi Akarsu ve Mehveş Evin, bu haftaki Yeşil Dalga’da imar affından yola çıkarak Türkiye’deki konut çılgınlığın, sadece sosyal ve ekonomik değil ekolojik faturasını da çıkardı.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

Podcast