Körfez geçiş projesi İzmir’i hızlandırmayacak!

Körfez geçiş projesi İzmir’i hızlandırmayacak!
AKP’nin İzmir için tekrar ısıttığı vaatlerden biri, “Körfez geçiş projesi”: Yapılan modellemeler, bu köprünün Çeşme’ye geçiş hızını sadece yüzde 1 oranında azaltırken, getireceği yıkım büyük

YÜZDE 100 YEREL'İ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN


İzmir, 2007’den bu yana nüfusuna 1 milyon kişi daha ekledi… Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi korunan alanlardaki plansız yapılaşma, enerji, madencilik ve turizm baskısı, fay hattındaki kentte hayatı giderek daha zor hale getiriyor. Tüm bu faaliyetler, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve deniz suyunun yükselmesi gerçeğini yaşayan kentin geleceğini tehdit ediyor.


“Yüzde 100 Yerel” podcast programında bu haftaki konuğum, İzmir’de yerel kalkınma ve doğa koruma alanında çalışan Esra Kartal. Özellikle kıyı ve denizlerde, sulak alanlarda çalışmalar yapan Kartal, İzmir’in yönetim planında her sorunun ve çözümün yazılı olduğunu, fakat hiçbir adayın bunu kullanmadığına dikkat çekiyor. Kartal’la yaptığımız röportajdan çarpıcı bazı bölümler:

  • İzmir Belediyesi, alanında uzman akademisyenlerle bir rapor hazırladı: Körfez geçiş projeli ve bu proje olmayan senaryolar ele alındı. Buna göre günlük geçiş maliyeti üç dolar olarak hesaplanmış. Köprülü ulaşım seçeneğinin toplu taşımayı değil bireysel otomobil geçişini daha fazla arttıracağı, harcanan sürenin sadece yüzde bir oranında azalacağı ortaya çıktı.
  • 2050’de İzmir’de deniz suyunun 50 santim daha yükseleceği öngörülüyor. Bundan en fazla Bayraklı, Mavi Şehir etkilenecek, yani emlak fiyatlarının en yüksek olduğu bölge. Buraya yönelik bir planlama var mı? Bu durum Çeşme’de planlanan dev yatırımı nasıl etkileyecek?
  • Dilara Arslan, doktora tezinde 1986’dan 2021’e kadar Gediz deltasında yapılaşmanın yüzde 147 arttığını tespit etti. İzmir'in hemen yanı başında hayvancılık, tarım, balıkçılık yapılan, yani kenti besleyen bir alan. Ve Türkiye’nin en büyük deniz tuzlası.
  • İzmir'in coğrafi işaretli ürünlerinden bir tanesi Küçük Menderes havzasında yetiştirilen Ödemiş patatesi. Susuzluk yüzünden yetiştirilemez hale geldiğinde üreticimiz ne yapacak? Nerede iş bulacaklar? Huzurlu kenti madenlerde, gemi söküm tesislerinde termik santrallerde veya İzmir geçiş projesinde aramamak lazım.

Bu podcasti dinlerken başvurabileceğiniz kaynaklar:

Çeşme “Turizm Projesi” nedir, hukuki mücadele ne aşamada?

AKP’nin “seçim vaadi” Körfez geçiş projesi ne? Sivil toplum neden ayakta?

Gediz deltası neden bu kadar önemli?

Çeşme’de turizm baskısı: Son yıkım, Aya Yorgi koyunda.

Efemçukuru madeni ve temiz su sorunu.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast