Marjinal Fayda: Fed’in gözü gelecek verilerde

Marjinal Fayda: Fed’in gözü gelecek verilerde
Mühdan Sağlam, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

DÜNYA EKONOMİSİNDE BU HAFTA

Powell: Veriye göre faize karar vereceğiz

Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı ve piyasaların merakla beklediği konuşmasında verilere vurgu yaptı.

Powell “Eylül ayı toplantısında alacağımız karar verilere ve değişen görünüme bağlı olacak” dedi.

Fiyat istikrarını onarmanın zaman alacağını belirten Fed Başkanı, “Yüksek enflasyon güçlü talebin ve arzdaki sorunların bir sonucu. Taleple arzı dengede tutmak için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmamızı gerektiriyor” diye konuştu.

Yüksek faiz döneminin bir süre daha devam edebileceğini beklediğini söyleyen Powell, “Tarih, para politikasında erken gevşemenin risklerine karşı uyarıyor” sözleriyle durumu aktardı.

Powell Fed’in kısıtlayıcı politika duruşunu bir süre devam ettirmesi gerektiğini belirtti. Bu sözler Fed’in bir süre daha faiz artırımına devam edeceğini ve bunun eylül ayıyla sınırlı olmadığını gösteriyor.

Nobelli iktisatçıdan enflasyon uyarısı

Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, faizleri artırmanın arz tarafında problemleri çözmek yerine derinleştirebileceğini ve standart faiz artışlarının enflasyonu kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

Bloomberg News’e konuşan Columbia Üniversitesi profesörü Stiglitz, “Faizleri artırmak arz tarafındaki problemleri çözmüyor. Hatta daha da kötüleştirebilir çünkü arz sıkıntılarına yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir. Ancak faizlerin artırılması bu yatırımları zorlaştırıyor” dedi.

ABD ile Çin arasında denetim için ön anlaşmaya varıldı

ABD ile Çin arasında uzun süredir gerilime neden olan New York Borsa’sından bazı Çinli firmaların çıkarılmasına dönük girişimde ön anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, ABD otoriterleri ilk adım olarak 200 Çin firmasının belgelerini denetleyecek.

Anlaşma, iki süper güç arasında yıllardır süren ve Alibaba gibi Çinli teknoloji devlerini ABD borsalarından çıkarmakla tehdit edilmesine neden olan gerginliği çözme konusunda bir mihenk taşı niteliği taşıyor.

Almanya Güven Endeksinde çöküş

Pazar araştırma kuruluşu GfK Enstitüsü'nün bugün yayımladığı verilere göre, Alman tüketici endeksi eylülde art arda üçüncü ay rekor düzeyde düşük bir seviyeye geriledi.

Endeksin düşme eğilimini sürdürmesinde hane halkının enerji faturalarının zirve yapacağına yönelik beklentisi etkili oldu.

Reuters' a göre GfK Enstitüsü'nün yaklaşık 2 bin Almanla gerçekleştirdiği ankete dayanan tüketici güven endeksi eylülde -36,5'e düştü. Endeks, temmuzda -27,7, ağustostaysa -30,9 gerilemişti.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BU HAFTA

Hükümetten dar gelirliye destek paketi

Bu hafta iktidar tarafından duyurulan dar gelirlilere yönelik 'destek paketi' ile, icralık olan fatura problemlerini çözecek pakete dair unsurlar netleşmeye başladı. TBMM'ye sunulup yasalaşması beklenen paketle 6 milyona yakın kişinin icra takibine düşen 30 milyar lira civarındaki borcu tasfiye edilecek.

Paket iki düzenleyiciden oluşuyor: İki bin liraya kadar olan borçlar icradan düşecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak göstererek vergiden düşecek. Böylece, bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

Paketin ikinci ayağını ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar oluşturacak. Bir milyona yakın kişinin varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

ABD’den Rusya ile çalışan şirketlere yaptırım uyarısı

ABD'de yayın yapan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo'nun TÜSİAD'a bir mektup göndererek yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığını yazdı.

Mektupta "Yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin, Türkiye’nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakabileceğini lütfen unutmayın" denildi.

TUSİAD yaptığı açıklamada ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD'a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır." İfadeleriyle hem durumu doğruladı hem de ilgili mercilere durumu bildirdiklerini ifade etti.

BİM’e göre yıllık enflasyon yüzde 110

Enflasyon tartışmalarına katılan son şirket BİM oldu. BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, 12 aylık enflasyonlarının yüzde 110 civarında olduğunu söyledi. Dortluoğlu, ciro artışını da yüzde 100'ü aşan bir oranda revize ettiklerini ifade etti.

Bloomgberg HT'ye konuşan Dortluoğlu, "Enflasyon yarın bizi nereye götürecek bilmiyoruz. Bugün için bize sorarsanız bizim şu anda 12 aylık enflasyonumuz yüzde 110 civarında ve Türkiye yıl sonunda yüksek bir enflasyonla kapatacak gibi görünüyor dedi.

The economist ile Nebati arasındaki ilişkiler “alt üst” oldu

Dünyanın önde gelen ekonomi, finans ve dış politika dergisi The economist ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında gerilim yaşandı.

Haftalık podcast serisi The inteligence’da "Türkiye'nin ekonomisinde altüst olan bir şeyler var: Tırmanan enflasyon sırasında bile ekonomi büyümeye devam ediyor. Türkiye bir ekonomik muammalar ülkesi" sözleriyle açılıyor.

Türkiye'nin son dönemde sağladığı ekonomik büyümeye rağmen enflasyonun çok yükseldiği ve sıradan insanların yaşam standartlarının çok düştüğü, "et ve meyve gibi eskiden temel gıda maddeleri olan ürünlerin lüks haline geldiği" belirtiliyor.

Bu sözlere İngilizce olarak Twitter’dan yanıt veren Nebati şu ifadelerle dergiye seslendi:

"İma ettiğiniz gibi altüst olan bir şey yok. Gayet açık. Yanıt basit: Türkiye Ekonomi Modeli. Enflasyonun belini kırdıktan sonra bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoyacak hiçbir engel kalmayacak. Bizi izlemeye devam edin!"

Podcast