Marjinal Fayda: Merkez Bankası kararı ekonomiyi çalkalıyor

Marjinal Fayda: Merkez Bankası kararı ekonomiyi çalkalıyor
Mühdan Sağlam, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

Mühdan Sağlam, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

Küresel Piyasalar

  • EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON REKOR KIRDI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin temmuz ayına ilişkin yıllık enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde haziranda yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, temmuzda beklentiler paralelinde yüzde 8,9'a yükseldi. Haziran ayında yüzde 9,6 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 9,8 çıktı.

Euro bölgesindeki temmuzdaki en yüksek enflasyon yüzde 23,2 Estonya'da, en düşük enflasyonsa yüzde 10,4 Belçika'da görüldü.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında enflasyon Euro Bölgesi'nde yüzde 2,2, AB'de ise yüzde 2,5’ti. Temmuz verileri aynı zamanda Euro Bölgesi'nde verilerin ölçülmeye başlandığı 1997’den beri görülen en yüksek seviye.

  • PUTİN VE Xİ G20’YE KATILIYOR

Endonezya kasım ayında G-20 zirvesine ev sahipliği yapacak. ABD, Endonezya’ya Rusya’nın zirveye katılmaması için baskı yapıyordu, ancak gelen açıklamalar bu baskının istenen sonucu vermediğini gösteriyor.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Bali’de düzenlenecek G-20 zirvesine katılmayı planladıklarını duyurdu. Bu açıklama ardından küresel piyasalarca olumlu bulundu.

  • FED EYLÜL TOPLANTINA KARIŞIK SİNYALLERLE GİRECEK

ABD’de beklentinin altında gelen enflasyon, eylülde yapılacak Fed toplantısı konusunda akılları kurcalıyor. Fed tutanaklarında gelecekte faiz artışı seviyesinin yumuşayabileceği sinyalinin verilmesinin ardından Eylül ayındaki artışın dozuna yönelik Fed üyelerinden farklı mesajlar geldi.

Fed'in para politikası hakkında son olarak konuşan üç yetkilisinden karışık sinyaller geldi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard Eylül'de 75 baz puanlık artışı desteklerken Kansas City Fed Başkanı'ndan daha temkinli bir yorum geldi. San Francisco Fed ise 50 ve 75 baz puanlık artışa açık olduklarını belirtti.

  • İNGİLTERE GÜVEN ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ

İngiliz Tüketici Güveni, yaşam maliyeti baskıları ve zayıf ekonomik beklentiler artmaya devam ederken Ağustos ayında gerilemeyi sürdürdü.

Araştırma şirketi GfK tarafından derlenen tüketici güveni barometresi, Temmuz'da eksi 41'den Ağustos'ta eksi 44'e geriledi, böylece anketin başladığı 1974'ten bu yana en düşük seviye gerçekleşmiş oldu. Ekonomistlerin tüketici güveninin önceki aya göre değişmeyeceğine dair beklentilerin altında kaldı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BU HAFTA:

  • MERKEZ BANKASI’NDAN SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

18 Ağustos’ta gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasa beklentilerinin aksine haftalık politika faizini 100 baz puan indirdi.

Ekonomistlerin ve piyasa aktörlerinin beklentisi, faizin yüzde 14 düzeyinde sabit kalmasıydı. Banka’nın kararıyla haftalık politika faizi yüzde 13’e geriledi. Karar ekonomistlerin geneli tarafından “göz göre göre uçuruma yuvarlanmak” olarak ele alındı.

Bankanın sürpriz kararı sonrasında 17,90 seviyesinde olan dolar kuru, hızla 18.10 seviyelerine kadar çıktı. Alınan bu kararın yüzde 80 düzeyinde olan ağustos enflasyonuna daha olumsuz yansıması bekleniyor.

  • KOÇ HOLDİNG VE ŞİRKET KARLARINDA REKOR

Koç Holding, 2022 yılı ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Bun göre şirket, ikinci çeyrekte konsolide net dönem kârını (ana ortaklık payı) geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 398 artışla 3,2 milyar TL’den 15,5 milyar TL’ye yükseltti.

Şirket karları konusunda verileri paylaşan İstanbul Sanayi Odası, özellikle ISO 500’de yaşanan rekor kar artışlarına dikkat çekmişti.

  • HER İKİ ŞİRKETTEN BİRİ KAPANDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, temmuz ayında kapanan şirket sayısı yüzde 53.7 artışla 1.032 oldu. Temmuzda kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 48 oranında artarak 1.302 oldu. Kapanan kooperatif sayısı ise yüzde 30.3 düşüşle 109 oldu.

2022’nin ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı ise yüzde 78.6 artışla 11 bin 547’ye ulaştı. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 5.5 artışla 12 bin 682 oldu.

  • DIŞ BORÇTA ARTIŞ SÜRÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) Haziran 2022 dönemine ait Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ni açıkladı.

Buna göre, 2022 Haziran sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kısa vadeli dış borç stoku ise 182,5 milyar dolarla rekor kırdı. Bu rakam mayısta 182,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti

Verilere göre, haziran sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2021 yıl sonuna göre yüzde 10,9 oranında artışla 134,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Podcast