Moody’s’in not artırımı sonrası piyasaları ne bekliyor?

Moody’s’in not artırımı sonrası piyasaları ne bekliyor?
Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, ekonomi gündemini değerlendiriyor.

Haftanın ekonomik gelişmelerini öğrenmek ve gelecek için sağlıklı öngörüler yapabilmeniz için İbrahim Ekinci'nin hazırladığı haftalık ekonomi bülteni Marjinal Fayda'da ekonomideki genel manzara, piyasalardaki gelişmeler, Dünya'dan ve şirketlerden haberler var.

Genel manzara

Ekonomide haftanın en önemli gelişmesi kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu 2 basamak artırarak B3 seviyesinden B1’e yükseltmesi oldu. “Görünüm” de “pozitif” olarak değerlendirdi.

Türkiye’de ekonomi yönetiminin aldığı önlemler uluslararası sermaye için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabiriyle “cazip koşullar” oluşturdukça ve bunun devam edeceğine güven arttıkça not değişimleri geliyor. Bu kuruluşlar emeklilerin feci durumuyla ilgilenmiyorlar. Çalışanların yüzde 40’ının “açlık sınırı” altında ücret almasıyla ilgilenmiyorlar. Not artırımı ile aynı süreçte gelir dağılımının daha da bozulması, yoksulluğun derinleşmesiyle ilgilenmiyorlar. Uluslararası yatırımcılara not artışıyla verdikleri mesaj şu: Türkiye, iyi para kazanılabilir duruma geliyor.

▪️ Prof. Dr. Ensar Yılmaz da benzer bir değerlendirme yaptı: “Ülkenin sosyal refahı üzerinden kamyon geçmiş durumda ama hiçbir şey olmamış gibi ekonomi aynı kredi not düzeyine geri dönüyor; finansal makro istikrarın sosyal refahtan nasıl ayrıştırıldığını gösteren iyi bir örnek; şu anki yönetimin tercihlerinde önemsediği tek kriter de bu” diye anlatıyor bu durumu.”

▪️ Dr. Orhan Karaca şöyle dedi: “Moody's'in not artışıyla 3 kuruluştan aldığımız notlar 2020'deki seviyesine geri döndü. Ama şimdi gelir dağılımı daha bozuk ve yoksulluğun daha yaygın olduğu bir ülkemiz var. Üstelik kredi notumuz hala yatırım yapılabilir seviyenin çok altında.

Bu macerayı niye yaşadık acaba?”

Kredi notlarında son durum şöyle: Her üç kuruluşun da (Moody’s, S&P ve Fitch) notları B1 seviyesinde eşitlendi. Bu hala “yatırım yapılabilir seviyenin 4 basamak altında bir seviye…

Not artırımı dışında, ekonominin genel durumunda koşullar yurttaşlar için ağırlaşmakta, uluslararası yatırımcılar için ise iyileşmekte…

Ekonomi yönetiminin aradığı da bu. Döviz girişi sağlamak, dövizi ucuz, faizi yüksek tutmak ve baskılı kur ile enflasyonu dizginlemek. Zaten diğer yandan faizin yeksek tutulması da içeride talebi baskılıyor, yatırımları frenliyor. Şimşek, dünyada, bütün neoliberal, sermayeci programların en acımasız paketlerinden birini uyguluyor.

Piyasalar

DÖVİZ

Dolar geçen hafta 32,93 – 33,17 Tl arasında dalgalandı. Haftayı yüzde 0,01 kazançla kapattı. Cumartesi itibariyle 33,041 TL düzeyindeydi. Euro, dolar karşısında sert bir yükseliş kaydederek, haziran sonundan bu yana devam eden artış eğilimini sürdürdü.

Ne olur? Moody’s’in not artırımı döviz arzını artırıcı bir gelişme olarak kurları baskılayıcı bir rol oynayacak. Dolar, geçen hafta diğer tüm önemli para birimleri karşısında zayıfladı. Analistlere göre bunun nedeni ABD'de enflasyon gelişmelerinin ardından faiz oranlarının yakın zamanda düşürülmesi ihtimalinin artması… Dövizde doların güç kaybetmesi beklenebilir. Bu içerde kurların sakin seyretmesi demek.

BORSA

BIST 100 geçen hafta 11.045 ile 11.252 değerleri arasında hareket etti. Haftayı 11.156’dan kapattı. Haftalık bazda yüzde 0,83 artmış oldu.

Ne olur? Moody’s’in not artırımının borsayı yukarı yönlü hareketlendirmesi beklenir. Ayrıca Fed’in eylülde faiz indirimi olasılığını güçlenmesi de borsaya yarayan küresel bir faktör.

ALTIN

Altının onsu geçen hafta 2.393 – 2.483 dolar arasında seyretti. 2.483 dolar değer aynı zamanda rekor değer. Ancak bu seviyeden kar satışlarıyla sert düşüş yaşadı ve haftayı yüzde 0,43 değer kaybederek kapattı. Cumartesi itibariyle 2.401 dolardaydı.

Ne olur? Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerin artması ve bazı yatırımcıların Donald Trump’ın ikinci kez başkan seçilmesine yönelik beklentilerinin güçlenmesiyle birlikte altın yeni bir rekor kırdı. Altın, Fed’in para politikasını eylülde gevşetmeye başlayacağı beklentisinden destek alıyor.

FAİZLER

TCMB’nin açıkladığı faiz verilerine göre 3 aylık TL mevduatın bileşik yıllık faizi geçen hafta yüzde 59,45’ten, yüzde 59,56’ya çıktı. Bankacılık sektöründe 3 aylık mevduat faizleri yüzde 51 ila yüzde 24,5 arasındaydı.

Ne olur? Bu ay baz etkisiyle enflasyonda sert düşüş bekleniyor. MB’nin politika faizi indirimi henüz ufukta olmasa dahi en başta bu faktörün mevduat faizlerini baskılaması beklenir.

Geçen hafta neler oldu?

VERGİ PAKETİ MECLİS’TE, EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12.500 TL

Uzun süredir taslak maddeleri kamuoyunun gündeminde tartışılan torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Paket kapsamında en düşük emekli maaşının da 12 bin 500 liraya yükseltilmesi öngörülüyor. Yurt dışı çıkış harcı 500 liraya, Yap İşlet Devret ve Kamu Özel İşbirliği kapsamında elde edilen kazançların kurumlar vergisi oranı da yüzde 30’a çıkarılıyor. Küresel asgari kurumlar vergisi yüzde 15, yerli şirketlere asgari kurumlar vergisi oranı da yüzde 10 olarak uygulanacak.

KAMUDA TASARRUF PAKETİ MECLİS’TEN GEÇTİ

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve kanunlaştı. Yasa 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

57 GRUP, KÜRESEL VERGİ RADARINDA

Küresel asgari kurumlar vergisinde geri sayım başladı. Meclise gelen teklife göre, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük ölçekli çokuluslu şirketler, indirim ve istisnalar nedeniyle efektif olarak yüzde 15’in altında vergi ödemeleri halinde, aradaki fark bu şirketlerden tamamlayıcı kurumlar vergisi olarak tahsil edilecek. Düzenlemenin Türkiye’de yerleşik 57 grubun 1.431 şirketinin yurtdışındaki 1.848 işletmesini ilgilendiriyor.

PAKETTEN 120 MİLYAR ÇIKACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Meclis’e sunulan vergi paketinin etki analizi çalışmalarını tamamladı. Yapılan hesaplamalara göre vergi paketi bu haliyle yasalaşırsa Maliye’nin beklediği yıllık doğrudan gelir 150,2 milyar lirayı buluyor. (EKONOMİ)

KKM FAİZİNDE ALT SINIR YÜZDE 35’E ÇEKİLDİ

TCMB, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) Türk Lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarına devam etti. TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, politika faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine indirildi. Vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı, politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek. Uygulama KKM’den çıkışı teşvik ediyor.

MB REZERVİ YENİ ZİRVESİNDE

Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net döviz rezervi, geçen hafta 4 milyar dolar artış kaydederken, yerel seçim sonrası geçen üç ayda yaklaşık 87 milyar dolar artışla 22 milyar dolara yükseldi. Toplam döviz rezervi ise, üç bankacının hesaplamasına göre 12 Temmuz’da sona eren haftada yaklaşık 5.5 milyar dolar artışla yeni tarihi zirve olan 153.8 milyar dolara yükseldi.

MB, YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINI DEĞİŞTİRDİ

MB, zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi. Açıklama şöyle: "TCMB, sıkı para politikası duruşunu destekleyici adımlar atmıştır. Kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve TL kredilerin payının korunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Yabancı para krediler için %2 olan aylık büyüme sınırının %1,5’e indirilmesine, TL kredilerde %2 aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verilmiştir.

YUVAM’A DESTEK

TCMB, TL mevduata geçişin desteklenmesi adımlarını sürdürüyor. "Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesaplarında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında olduğu gibi faiz oranı alt sınırı, politika faizinin % 70'ine indirildi. Vadelere göre ilave getiri oranları 2'şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi. MB, YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak.

6 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 747,2 MİLYAR OLDU

Bütçe haziranda 275,3 milyar TL açık verdi. 6 aylık açık tutarı da yüzde 54,6 artışla 747,2 milyar liraya yükseldi. Haziranda geçen yılın aynı dönemine göre bütçe gelirleri yüzde 120,4 artarken bütçe harcamaları yüzde 77,6 arttı. Haziranda faiz harcamalarında yüzde 165,6 oranındaki artış dikkat çekti. 6 aylık nakit açığı ise bütçe açığından 257 milyar TL daha fazla. (1 trilyon 4 milyar TL) gerçekleşti. Bu büyük fark geçen yıldan emanete alınan harcamalardan kaynaklandı.

ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU: -275,8 MİLYAR DOLAR AÇIK

2024 Mayıs sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2023 yıl sonuna göre % 1,4 oranında artışla 337,3 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise % 10,2 oranında artışla 670,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşmişti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı ol arak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda -275,8 milyar ABD doları iken 2024 Mayıs sonunda -333,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmişti.

KISA VADELİ DIŞ BORÇ 235 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2023 yıl sonuna göre %3,6 oranında artışla 182,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. 2024 Mayıs sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 235,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

TARIM ÜFE YÜZDE 54,58 GELDİ

Tarım ÜFE, haziranda bir önceki aya göre %1,95, geçen yılın aynı ayına kıyasla %54,58 arttı. Yıllık bazda en az artan grup %8,3 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Buna karşılık, yıllık artışı yüksek alt gruplar ise %156,24 ile yağlı meyveler ve %87,13 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.

HİZMETTE EN YÜKSEK ARTIŞ KONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETLERİNDE

TÜİK’in açıkladığı hizmet üretim endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 0,8, aylık bazda yüzde 1,3 yükseldi. Alt sektörler incelendiğinde, yıllık bazda konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 5,9, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 4,6, idari ve destek hizmetleri yüzde 5, gayrimenkul hizmetleri yüzde 0,4 yükseliş gösterdi.

KONUT SATIŞLARI DÜŞÜYOR, YABANCIYA SATIŞTA %45,1 AZALMA OLDU

Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. Mayıs ayında 110 bin 588 konut satılmıştı. Ocak – haziran dönemi itibariyle de yüzde 3,7 azalma oldu. Kredili satışlarda yüzde 49,4 düşüş var. Yabancıya satışta da yüzde 45,1 azalma gerçekleşti.

KONUT FİYAT ENDEKSİ REEL DÜŞÜŞTE

Konut fiyatlarında mayıs itibariyle yıllık reel düşüş yüzde 14.9’a ulaştı. Konut fiyat endeksi, mayısta aylık yüzde 1.3, yıllık olarak yüzde 45 artış kaydetti. Böylece yıllık bazda nominal fiyat artışı mayısta üzde 75,45 olarak açıklanan yıllık TÜFE artışının altındakaldı.

EMEKLİLİKTE YENİDEN 65 YAŞA DÖNÜLÜYOR

Hükümet, emeklilik sisteminde sil baştan değişiklik için düğmeye bastı. Çalışmaların odağını, sigortalılık süresi ile emeklilik koşullarının yeniden belirlenmesine yönelik olacak. Halen kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, sırasıyla 60 ve 65’e yükseltilecek. Ancak bu durum, EYT ile getirilen hakları etkilemeyecek. Emekli maaşı tutarı, ödenen prim gün sayısına göre belirlenecek. Teknik olarak kök maaş, en düşük emekli maaşına eşitlenemediği için 6 ayda bir yasa çıkarmak yerine, kalıcı bir formül uygulanacak. (EKONOMİ)

KAPANAN ŞİRKET SAYISINDA YÜZDE 29,9’LUK ARTIŞ

Haziran 2024’te, Haziran 2023’e göre kurulan şirket sayısı %29,9 kurulan kooperatif sayısı %32,6 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı %37,8 azaldı. Haziran 2024’te, kapanan şirket sayısı 2023 yılının aynı ayına göre %8,3 kapanan kooperatif sayısı %4,2 oranında arttı. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında %60,8 azalış oldu.

OTOMOBİLDE ŞİMDİ DE TESCİL KRİZİ YAŞANIYOR

Ulusal tip onayı bulunmayan ithal araçlar için AB güvenlik regülasyonunun uygulamaya girmesi, otomotiv piyasasında kaos yarattı. Binlerce kişi, parasını ödediği aracını ARTES sisteminde tescil yapılamadığı için teslim alamıyor. Tescil işlemi yapılamadığı için satışı gerçekleştirilen çok sayıda aracın bayilerde beklediği belirtiliyor. (EKONOMİ)

BANKALARDA, 2. ÇEYREKTE %14 KAR KAYBI

Sıkı para politikası ile makroihtiyati önlemler bankacılık sektörünün ikinci çeyrek bilançolarında etkili olacak. Piyasa uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre 29 Temmuz’da açıklanmaya başlayacak olan ikinci çeyrek bilançolarında bankacılık sektöründe ilk çeyreğe göre yüzde 23, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 14 kar düşüşü yaşanması bekleniyor. (EKONOMİ)

İHRACATÇIYA TASARRUF GENELGESİ GELDİ

Ticaret Bakanlığı tarafından TİM ile birliklere gönderilen tasarruf genelgesinde, harcamaların kısılması istendi. Genelgede; çay – kahve ikramıyla yetinilecek, toplantılara uzaktan erişim sağlanacak, uçuş milleri kuruma aktarılacak, günlük gazete alınmayacak gibi önlemler öngörüldü. Genelgeye itiraz edildi. Bakanlığa, “Bütçemiz, ihracat bedellerinden yapılan kesintiler- den oluşuyor. Ama ihracat faaliyeti için harcayamıyoruz” denildi.

TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ GEÇİCİ LİMANLARDA KALDI

Kızıldeniz geçişlerinde Husi saldırılarından kaynaklı sıkıntılar nedeniyle büyük çoğunluğu gıdadan oluşan çok miktarda ürünün alıcı ülkelere teslim edilemediği ve mağduriyete yol açtığı belirtiliyor. EKONOMİ’ye bilgi veren kaynaklar, özellikle bozulabilir gıdaların da bulunduğu yaklaşık 60 milyon dolarlık Türk ürününün geçici limanlarda bekletildiğini, konteyner işletmecilerinin bunları yerel gemilerle taşımak yerine, oyalamayı tercih ettiklerini savunuyor.

İKİNCİ EL ARAÇTA “FİYAT İNDİR” BASKISI ARTIYOR

İkinci el araç piyasasında, fiyatlar yılın en düşük seviyesine geldi. Online ilan platformu arabam.com’un aylık ikinci el ilan verilerine göre, araç fiyatları haziranda enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarla yüzde 2’ye yakın değer yitirdi. Altı aylık reel düşüş yüzde 13,4’e ulaştı. Düşüşün bir nedeni 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek GSR 2 regülasyonu doğrultusunda sıfır araçlarda başlatılan “agresif” kampanyalar, bir başka neden de finansman çözümlerindeki daralma.

SANAYİ, İNŞAAT VE HİZMETLERDE ÜCRETLİ ÇALIŞANLARDA REKOR

TÜİK verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı mayıs ayında 15 milyon 669 bin 792 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Söz konusu istihdam geçen yılın aynı döneminde 15 milyon 30 bin 866 seviyesindeydi. Verilere göre konaklama ve yiyecek hizmeti sektöründe ücretli çalışan sayısı, yılın ilk ayından başlayarak düzenli arttı.

5 AYDA 3.8 MİLYAR DOLAR YABANCI YATIRIM GELDİ

YASED verilerine göre 2024 Mayıs ayında, Türkiye’ye 1 milyar 74 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti. Yılın ilk beş ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 3.8 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk beş ayında 2023’ün aynı döneminde gelen 4.6 milyar dolarlık yatırımdan yüzde 15’lik bir düşüş kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 267 milyar doları aştı.

TÜRKİYE’YE GÖÇ AZALIYOR, TÜRKİYE’DEN GÖÇ ARTIYOR

2023'te Türkiye'den göç eden yabancı sayısı Türkiye'ye göç eden yabancı sayısını 2'ye katladı. Ancak Türkiye'den göç eden Türklerin sayısında da patlama oldu. 2023’te:

Türkiye’ye göç edenlerin sayısı yüzde 35,9 azaldı ve 316 bin 456 kişi oldu.

Türkiye’ye göç eden yabancı sayısı, 214.779, vatandaş sayısı 101.677 oldu.

Türkiye’den göç edenlerin sayısı ise yüzde 53 arttı ve 714 bin 579 kişi oldu.

Türkiye’den göç eden yabancı sayısı, 423.202, vatandaş sayısı 291.377 oldu.

KÜRESEL EKONOMİ

IMF: KÜRESEL EKONOMİ ZOR DURUMDA

IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini %3,1'den %3,6'ya çıkardı. Kuruluşun "Küresel Ekonomi Zor Bir Durumda" başlıklı raporunda küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 3,3 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı. Hizmet enflasyonunun, dezenflasyondaki ilerlemeyi geciktirdiği ve bunun da para politikasında normalleşmeyi zorlaştırdığı kaydedilen raporda, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin ve artan ticari gerilimler ile politika belirsizliği bağlamında faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ihtimalinin arttığı ifade edildi.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZLERİ PAS GEÇTİ

Avrupa Merkez Bankası (AMB) refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyesinde sabit bıraktı. Banka açıklamasında, faizleri gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü tekrarlandı. Kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Ayrıca AMB, Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalacağını kaydetti.

EURO BÖLGESİNDE TOPARLANMA HIZLANACAK

AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni euro bölgesinin kademeli olarak toparlandığını ve ekonomik aktivitenin yılın geri kalanında hızlanma yolunda olduğunu söyledi. Bu pozitif beklentiyi destekleyen bir açıklama da ECB’den geldi. ECB’nin 157 finans kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirdiği anket Euro bölgesinde tüketici kredi talebinin 2022'den bu yana ilk kez arttığını gösterdi.

TRUMP, POWELL’I TEHDİT ETTİ

Powell ve Trump’ın açıklamaları piyasalarda dalgalanma yarattı. Fed Başkanı Jerome Powell, Washington’da yaptığı konuşmada ikinci çeyrekte enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu söyledi. Bu açıklama eylülde faiz indirimi olasılığını güçlendirdi. Ancak ABD Başkan adayı Trump, Powell'ı seçim öncesi faiz indirmemesi için uyardı. "Eğer bu hatayı yapmazsan, Başkanlık dönemini bitirmene izin veririm" dedi. Trump'ın uyarısını piyasa çok da ciddiye almadı. Eylül'de indirim beklentisi %92’ye çıktı. Altın fiyatları tırmandı.

ÇİN'DE EKONOMİ İKİNCİ ÇEYREKTE BEKLENTİLERİN ALTINDA BÜYÜDÜ

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, ülkenin ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 büyürken, yüzde 5,1 seviyesindeki beklentiyi yakalayamadı. Yıllık büyüme ilk çeyrekte yüzde 5,3 olarak açıklanmıştı. Ekonomi yönetimi fabrikalardaki üretim, gelir ve yatırımlardaki iyileşme işaretlerine vurgu yapsa da bu, 2023’ün ilk çeyreğinden beri görülen en yavaş büyüme oldu.

SAVUNMA SANAYİ BAKIRDA YÜKSELİŞİ DESTEKLİYOR

Savunma sektöründe bakırın önemi giderek daha belirgin hale geliyor. Askeri teknolojinin en önemli bileşenlerinden olan bu temel metal, mevcut savunma sistemlerinin etkinliğini sürdürmek ve gelecekteki yetenekleri geliştirmek için hayati önem taşıyor. Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılından bu yana devam eden çatışmalar bakır talebini daha da artırırken, savunma sanayinin talebinin bakır fiyatlarını desteklemesi bekleniyor.

DEMİR CEVHERİ “TALEP STRESİ” HİSSEDECEK

Bu yıl endüstriyel metal piyasalarında yükseliş hareketi izlenirken, demir cevheri en kötü performans gösteren emtia ürünlerinden biri oldu. Fiyatlar, en büyük tüketici Çin’in talebinin gayrimenkul sektöründen gelen baskıyla karşılaşması ve güçlü üretimin etkisiyle yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 19 düştü. Çin’in çelik talebinde belirgin bir iyileşme beklenmemesi nedeniyle fiyatların kısa vadeli toparlanmalar dışında yılın ikinci yarısında zayıf bir görünüm sergilemesi bekleniyor. (EKONOMİ)

JOE BIDEN'DAN ÇEKİLME SİNYALİ

İlerleyen yaşı nedeniyle yenden seçilme şansının iyce azaldığı düşünülen ve son dönemde başkanlık yarışından çekilmesi için ciddi bir baskı altında kalan ABD Başkanı Joe Biden’ın Koronavrüs testi “poztif” çıktı. BET News'a verdiği röportajda, yarışta kalmayı yenden değerlendirmesine neden olacak bir şey olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Biden, doktorun sağlığına ilişkin olumsuz bir durum olduğunu söylemesi halinde bunu değerlendireceğini kaydetti.

AB, İRAN'A YAPTIRIMLARININ SÜRESİNİ UZATTI

Avrupa Birliği (AB), İran'a Rusya ile Ortadoğu ve Kızıldeniz'deki silahlı gruplara askeri desteği nedeniyle uyguladığı yaptırımları bir yıllığına uzattı. AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Rusya ile Ortadoğu ve Kızıldeniz'deki silahlı gruplara askeri desteği gerekçesiyle 14 Mayıs'ta başlatılan yaptırımların süresinin 27 Temmuz 2025'e kadar uzatıldığı duyuruldu.

ŞİRKETLER

MİCROSOFT 365: TÜM UYGULAMA VE HİZMETLER KURTARILDI

Microsoft 365, küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin kurtarıldığını duyurdu. Açıklamada, "Uzun bir izleme süresinin ardından, sorunun hafifletildiğini ve daha önce etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını belirledik" denildi. Microsoft'a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike'ın sistemlerindeki aksaklık sonrası işletmeleri etkileyen küresel yazılım sorunu, dünyanın birçok bölgesinde hayatı olumsuz etkilemişti

ÇİP ÜRETİCİLERİNİN HİSSELERİ BİR GÜNDE YARIM TRİLYON $ KAYBETTİ

Dünyanın en büyük çip şirketleri, ABD'nin Çin'e gönderilen yarı iletken teknolojisine daha fazla ihracat kısıtlaması planlaması ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın büyük çip üreticisi Tayvan'la ilgili sert açıklamalarının ardından bir günde yarım trilyon dolar değer kaybetti.

İTALYAN MODA DEVLERİNE EMEK SÖMÜRÜSÜ İDDİASIYLA SORUŞTURMA

İtalya rekabet kurumu, (AGCM), lüks moda grupları Armani ve Dior hakkında tedarik zincirlerinde işçilerin sömürüldüğü iddiasıyla soruşturma başlattığını duyurdu. Milano savcıları, merkezi İtalya'da bulunan ve Dior ile Armani için lüks ürünler üreten Çin'e ait birkaç firmayı çalışanlarını sistematik olarak istismar etmekle suçladı.

BLACKSTONE KÂRI BEKLENTİLERİ YAKALAYAMADI

Dünyanın en büyük ticari gayrimenkul sahibi Blackstone, özel sermaye ve kredi bölümlerindeki varlık satışlarındaki artışın gayrimenkul kolundaki düşüşü fazlasıyla telafi etmesiyle ikinci çeyrek dağıtılabilir kazancının bir önceki yıla göre %3 arttığını söyledi. Blackstone, dağıtılabilir karının 1,25 milyar dolara veya hisse başına 96 sente yükseldiğini bildirdi. Analistler ise hisse başına 98 cent kar bekliyorlardı.

GOLDMAN SACHS'IN NET KÂRI İKİNCİ ÇEYREKTE %150 ARTTI

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın net karı, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artışla 3,04 milyar dolara ulaştı. Bankanın geçen yılın aynı dönemindeki net karı 1,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

AIRBUS, ÇİN VE HİNDİSTAN’A JET SATIŞINI ARTIRACAK

Airbus, Çin ve Hindistan’ın havacılık endüstrisinde gelecek 20 yıl içerisinde temel büyümeyi sağlayacak ülkeler olacağını öngörüyor. Küresel ticari filonun süreç içerisinde ikiye katlanmasını bekleyen Airbus’ın yıllık Küresel Piyasa Tahmini’ne göre Hindistan’daki taşıyıcılar, büyüyen orta sınıf ile uçmaya olan talebin artmasıyla yeni uçak siparişleri vermeye devam edecek.

TAYLOR SWIFT İNGİLTERE'DE FİYATLARI YÜKSELTTİ

İngiltere'de ekonomistler, Taylor Swift'in dünya turnesinin ülkede otel fiyatlarını artırdığını belirtti. Ekonomistler turnenin İngiltere Merkez Bankası'na faiz oranları konusunda sorun çıkardığını açıkladı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast