Rusya'nın 11 Eylül'ü: Bir devletin lojistik desteği olmadan yapılamazdı

Rusya'nın 11 Eylül'ü: Bir devletin lojistik desteği olmadan yapılamazdı
Rusya’da birçok sorunun henüz yanıt bulamadığı saldırıyla ilgili CGNT Haber Koordinatörü Erkin Öncan, Kısa Dalga'da Parantez programında Berna Can'ın sorularını yanıtlıyor.

PARANTEZ'İ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Rusya’nın başkenti Moskova’da 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırının ardından Rusya’nın 11 Eylül’ü benzetmesi yapıldı.

Kısa Dalga'da Parantez programında Berna Can'ın sorularını yanıtlayan CGNT Haber Koordinatörü Erkin Öncan, saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalışmalarına dikkat çekerek saldırganlardan birkaçının Türkiye’den geçmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da bölge ülkeleri açısından ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurguladı.

Öncan'a göre "böyle cüretkâr ve başarılı bir saldırının herhangi bir istihbarat örgütünün ya da devletin lojistik desteği olmadan gerçekleştirilmesi" mümkün değil.

“Rusya’nın son 10 yılda yaşadığı en büyük saldırılarından biri bu. Bu katliam çok sayıda soruyu beraberinde getirecek. Putin’in belirttiği gibi saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalışmaları tespit edilen tehditli bir gelişme” diyen Öncan, Berna Can‘ın “Bu saldırının arkasında Amerika ve Batı olduğunu söylemek güçleşiyor mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kişisel fikrime göre böyle bir saldırı, saldırganlar açısından cüretkâr ve başarılı bir saldırı. Böyle bir saldırıda herhangi bir istihbarat örgütünün ya da devletin lojistik desteği olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Söz konusu IŞİD ise zaten özellikle Suriye’de IŞİD’in güç kaybetmesinden sonra birinci olarak Afrika’da ikinci olarak da Afganistan’ın Horasan vilayeti denen bölgede zaten bu yapılanma öne çıktı. Şimdi bu militanlar IŞİD’e veya herhangi bir cihat örgütüne mensup olabilirler. İstediği taktirde bir grup İŞİD üyesini alıp silahlandırıp bir yerde eyleme para karşılığı gönderebilir."

İstihbarat zaafiyeti var

Öncan, saldırının ardından ortaya çıkan istihbarat zafiyetine dikkat çekti ve şunları aktardı:

‘’Putin başta olmak üzere üst düzey Rus yöneticiler buna dikkat çekmiyor. Rus istihbaratından deyim yerindeyse ‘Kelle gidecek mi gitmeyecek mi?’ tartışma konusu. Bu silahları nereden temin ettiler, balistik raporları yayımlanacaktır. ABD fabrikasında veya hangi ülke tarafından verildiğini Rus makamları açıklar. ‘’

Berna Can’ın saldırı öncesi Amerikan Konsolosluğunca yapılan duyurunun hatırlatılması üzerine Erkin Öncan şunları kaydetti:

"Daha önce ABD elçiliklerinin rapor yayımladığı dönemler oldu. Hatta ABD elçiliği 7-8 ayda bir rapor yayımlar, güvenlik tehdidi var, risk var diye. Bu genellikle Rusya’daki ABD faaliyetlerini takip eden gazetecilerce Amerikan propagandası şeklinde gösterir. Rusya’nın istikrarsız ve güçsüz olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Amerika bu uyarıyı 7 Mart’ta yaptı o zaman Rus makamları neden sormadı tartışması ortaya çıktı."

Saldırının Ukrayna bağlantısı sorusunu ise Öncan şu şekilde yanıtladı:

"Ukrayna saldırıda sorumluluğu olmadığını açıklayan ilk ülke oldu. Ukrayna’ya yönelik yeni bir saldırı dalgasının başlayacağını söylemek mümkün. Rusya birkaç gün önce içinde NATO subaylarının bulunduğuna inanılan birkaç karargâhı Ukrayna’da imha etti."

Rusya, misillemeyi Ukrayna üzerinden yapacak

Rusya’nın bu saldırının ardından yapacağı sert misillemeyi Ukrayna’dan yana kullanacağını söyleyen Erkin Öncan ‘’Rus devleti Batı'ya cevap vermek için Ukrayna üzerinden vites arttırır” yorumunu yaptı.

Öncan, IŞİD’in ABD Eski Başkanı Trump’ın ‘’Obama dönemi kurulmuş bir terör örgütüdür‘’ açıklamasının hatırlatılması üzerine de "Rus kamuoyunun da dikkat çektiği nokta bu…IŞİD yaptı, yapmadı hikayesindense IŞİD ya da başka bir terör örgütü de olsa bunları kim getirdi ve ne amaçla getirdi sorusu öne çıkıyor ve bu bağlamda ABD'yi suçluyorlar" dedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast