Sağlık çalışanları anlatıyor: Tükendik

Sağlık çalışanları anlatıyor: Tükendik
Pandemi döneminde ağır koşullarda çalışan sağlık çalışanları “Bıktık, tükendik, yorulduk” diyor. SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, “İktidar bu sorunu çözmek istiyor mu istemiyor mu? Çözmek istediği andan itibaren her şey o kadar kolay ki. Ortak bir akılla bu süreci işletiriz” diyor.

20 yıllık hastabakıcı Deniz, pandemi döneminde artan iş yükü ve Covid-19 bulaşma riski sebebiyle endişelerinin çok arttığını anlatıyor. Hatta salgının ilk aylarında vasiyetini bile hazırlamış: “Çok çok kötüydü. Oğlumu, sevdiklerimi bir daha göremeyeceğim diye uzun uzun oğlumun yüzüne bakıyordum…”

Deniz, şimdilerde duruma biraz daha alışsa da hala sabah dörtte “Acaba koronaya yakalandık mı?” endişesiyle uyandığını anlatıyor. Birçok sağlık çalışanı gibi istifanın eşine gelmiş ancak burada da karşısına borçlar, ekonomik sıkıntılar dikilmiş:

Ev borcum da var benim. İstifa etsem bu şartlarda nerede iş bulabilirim? 44 yaşındayım. İyi kötü bize bir kadro verdiler, içi boş da olsa. Bunun için alıştığım yer, bildiğim yer diye hani sabretmeye çalışıyorum.”

Doktor Fikret ise istifa seçeneğini kullananlardan. Pandemi sürecinde diğer meslektaşlairının istifa etmesiyle birlikte yükleri son derece artmış:

Bizi en çok zorlayan artan bir iş yüküydü. Daha farklı koşullarda, daha uygun koşullarda mesleğimi yapmak istiyorum. Benim de çoğu çalışanın da en çok endişe duyduğu şey kendisinin Covid olması değil, yakınlarına bulaştırma endişesiydi.”

İstekleri üzerine açık kimliklerini vermediğimiz hastabakıcı Deniz ve doktor Fikret’in anlattıkları, salgının yedi aylık sürecinde sağlık alanında yaşananların özeti gibi.

Bundan yedi ay önce her akşam balkonlardan alkışlanan hekimler, hemşireler ve hastabakıcılar aradan geçen sürede artan işyükü, meslektaşlarının salgın nedeniyle yaşamını yitirmesi, hastalığa yakalanma endişesi nedeniyle yorgun ve tükenmiş durumda..

Türk Tabipleri Birliği’nin raporuna göre bugüne kadar Covid-19’a yakalanan hastaların yüzde 11.5’ini sağlık çalışanları oluşturuyor. Salgının başından beri 29 bin 865 sağlık çalışanı Covid-19’e yakalandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, tabloyu “Yoruldu ve tükendi arkadaşlarımız” sözleriyle özetliyor.

Kara, şunları anlatıyor: “Sağlık Bakanlığı Mart ayı içerisinde, Mart’ın sonuna doğru sağlık çalışanlarına ek ödemelerinin yüzde yüz üzerinden ödeneceğini ifade etmişti. Maalesef Sağlık Bakanı açıklama yaptıktan sonra sağlık çalışanları alacakları ücretleri bile alamaz oldular, daha düşük ücretler aldılar. Hiç ücret almayan yani ek ödeme almayan sağlık çalışanı arkadaşlarımız var.

Sağlık çalışanları bu süre içerisinde yoruldular. Tükendiler. İktidar bu sorunu çözmek istiyor mu istemiyor mu? Çözmek istenildiği andan itibaren her şey o kadar kolay ki. Otururuz bir masanın etrafına. Bu sorunları dökeriz ortaya ve bu sorunları nasıl çözeceğimizi konuşuruz. Ortak bir akılla bu süreci işletiriz.”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de sağlıkta şiddetin özellikle bundan sonra artabileceği uyarısında bulunuyor:

“İlk başlarda özellikle zaten hastanelerdeki yoğunluk azalmıştı. Vakaların artması, daha fazla insanın başvurması ve süreçte yaşanan sıkıntıların çoğu maalesef hekimlere ve sağlık çalışanlarına mal edilebilir. Tabii ki ortamda, özellikle şu anda çok gereksiz olan söylemler var, işte Türk Tabipler Birliği’nin kapatılması gerektiği gibi. Siyasetin kullandığı dil ve söylem önemlidir.

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acilinde görevli doktorlara saldırı girişimini hatırlatan SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey ise şunları söylüyor:

“Pandemi döneminde hasta sayısı arttıkça insanların etrafındaki hasta sayısı arttıkça da toplumca öfkelenmeye başladık. Zaten varolan bir şiddetin içinde karşılandı pandemi. O yüzden pandemi sürecinin şiddeti daha da körüklediğini söyleyebiliriz hani bunu medyadan takip ettiğimiz kadın cinayetlerinde de, çocuklara yönelen şiddette de, tacizde de görebiliyoruz yazık ki yani.”

Türkiye’de 1 milyon 62 bin sağlık çalışanı bulunuyor.

  • Türk Tabipler Birliği raporuna göre bugüne kadar Covid-19’a yakalanan hastaların yüzde 11.5’ini sağlık çalışanları oluşturuyor. 
  • Bugüne kadar 29.865 sağlık çalışanı Covid-19 oldu. 
  • Sağlık çalışanları, diğer kişilere kıyasla 10 kat daha fazla korona oluyorlar. 
  • Türk Tabipler Birliği’nin Aile Hekimliğinde Pandemi Süreci anketinde yer alan sonuçlara göre, Aile Sağlığı Merkezlerinde en az bir sağlık çalışanının Covid-19 olduğunu bildirenlerin oranı %40’lara varıyor.

Podcast