Sıcak Hava Dalgası: Ton balığı konservesinde ve midyelerde risk var mı?

Sıcak Hava Dalgası: Ton balığı konservesinde ve midyelerde risk var mı?
Sıcak Hava Dalgası'nın bu bölümünde, Doç. Dr. Şafak Ulusoy ile ton balığı konservesi ve çiftlik midyeleri üzerine yapılan iki araştırmanın sonuçlarını konuştuk.

Müsilajla birlikte gündeme gelen deniz kirliliği, beraberinde deniz ürünlerine bağlı gıda güvenliği sorusunu da gündeme getirdi. Ekosfer Derneği’nin hazırladığı Sıcak Hava Dalgası’nın bu haftaki bölümünde ton balığı konservesi ve çiftlik midyeleri üzerine yapılan iki araştırmanın sonuçlarını konuşuyoruz.

36 ülkeden 222 farklı ton balığı konservesi örneğini inceleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Ulusoy, çiftlik midyesi örnekleri için yüzde yüz güvenli derken ton balığı konservelerinden bulunan cıva ve arsenik değerlerinin, yetişkin bir bireyin haftada 120 gramdan (bir büyük kutu) fazla ton balığı konservesi yememesi gerektiği sonucunu ortaya çıkardığını söylüyor. Çocuklara ton balığı tüketmesi önerilmezken, hamilelerin ise doktorlarına danışması öneriliyor.

Çiftlik midyeleriyle ilgili araştırma sonuçları ise daha olumlu. Çiftlik midyelerinde ağır metallere bağlı bir sorun tespit etmediklerini belirten Şafak Ulusoy, tüketicileri nerede yapıldığı bilinmeyen, uygun hijyen koşullarında satılmayan su ürünlerini tüketmemeleri konusunda da uyarıyor.

Ulusoy, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen balık tüketiminin yılda kişi başına 5-6 kilo olduğunu bunun Avrupa ülkelerinde 25 kilo olduğunun altını çiziyor. Su ürünleri tüketiminde izleme programlarının önemine de dikkat çeken Ulusoy, tüketicilerin olası kirlilik risklerine karşı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast