Türkiye’nin Uyuşturucu Gerçeği - 1: Organize suç örgütleri kabuk değiştiriyor
Kısa Dalga, “Türkiye’nin Uyuşturucu Gerçeği” dosyasını açıyor.
Meksikalı Sinaloa kartelinden Kolombiyalı Medellin’e, İtalya’nın Ndrangeta çetesinden Rus mafyasına…
Balkanlardan Türkiye’ye, organize suç örgütleri kabuk değiştiriyor.
Başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere, farklı suçlarda “uzmanlaşan” yeni nesil çetelerin özellikleri ne?
Türkiye’deki uzantıları hangileri, kartelleşme tehdidi var mı?
Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığı sorununun patlaması, tesadüf değil. Organize suç giderek yaygınlaşırken kabuk değiştiriyor.
Kısa Dalga’nın yeni podcast serisi “Türkiye’nin Uyuşturucu Gerçeği”nde narko elitlerden mafyaya, uyuşturucunun yüz yıllık istilasını ve bugüne nasıl gelindiğini ayrıntılarıyla ele alıyor.
“Overdose Türkiye” kitabının yazarı Cengiz Erdinç ve gazeteci Mehveş Evin, sokaklardaki silahlı çatışmalardan sınırları aşan mafya bağlantılarına, narkotik maddelerin geçmişinden, bugün gelinen salgın durumuna… Uyuşturucu sorununun siyasi, ekonomik arka planından toplumsal ve psikolojik etkilerine ayrıntılı bir dosya hazırladı.
İlk bölümde dünyada ve Türkiye’deki “yeni nesil çeteler”in özelliklerini ve klasik mafya örgütlenmeleriyle farklarını dinleyeceksiniz...
"Mafyanın 4. kuşağı kavramını kullanıyorlar"
“Yeni nesil çete aslında bütün dünyanın konuştuğu bir şey. Güney Amerika'dan Avrupa'ya kadar. Geçen yıl Hollanda polisi için araştırma yapmış. Ve burada mafya 4.0, mafyanın 4. kuşağı kavramını kullanıyorlar. Yeni nesil de deniyor buna. Ayırt edici özelliği teknoloji kullanımı, karmaşıklık. Ayrıca politiklik ve ağ yapısıyla da farklılık gösteriyor.”
“Kartel kavramına ilk hakkını veren, ilk büyük karteli Guadalajara adıyla kurulan Miguel Ángel Félix Gallardo. Bu eski bir eyalet polisi, El Padrino lakabıyla 13-14 tane çeteyi bir araya getiriyor. Daha önce çatışan çeteler bunlar. Onlara çatışmadan iş bölümüyle birlikte davranmayı öğretiyor… 1980'lerin başı. İlk aslında kartel fikri, kartel yapısı böyle doğuyor. Sinaloa da bu Gallardo'nun bileşenlerinden biri.”
“Mafya Rusya'da hep var. Stalin döneminde cezaevlerinde ortaya çıkıyor. gulag adı verilen çalışma kampları var. ve cezaevleri var. Bunlar bitişik birbirine. Yani cezaevinden çıkıyorsunuz ama Moskova'ya geri dönemiyorsunuz. Orada yerleşmeniz lazım. Bu da bütün bir suç ağını Sovyetler Birliği'nin en ücra köşelerine kadar yayıyor. bu cezaevi kardeşliği ki onun hukukta hırsız deniliyor. Belli kuralları var, belli unvanları var."
Örneğin Ndrangeta, Güney Amerika ile Avrupa arasındaki kokain kaçakçılığının tekeli. Brezilya, Kolombiya, Peru falan oralardan, ekvator hatta, buraya uzun süre tekel oluşturuyor. Bunu Balkan klanları deliyor, Darko Saric, Sırplar deliyor ve Arnavutlar. Aslında Arnavutlar, başından beri Ndrangetanın alt işlerini yapan küçük gruplar, Arnavut suç grupları. Ama 13 tanesi bir araya geliyor, Companio Bella adıyla. Lideri deniliyor ama liderlerinden biri, Türkiye'de yakalandı mesela, Nenad Petrak.
Türkiye'de yeni nesli şöyle tarif edebiliriz. çok hızlı, organize olan, hızlı alan ve saf değiştiren belki, teknoloji kullanan, ileri teknoloji kullanan ve bu işi profesyonelleştiren, bütün müşteriler için adeta bir suç marketi gibi, isteyene silah, isteyene uyuşturucu, isteyene cinayet, isteyene yaralama hizmeti veren bir yapı.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.