Yenidoğan'ın karanlık bağlantıları... Süreç sancısı

Yenidoğan'ın karanlık bağlantıları... Süreç sancısı
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Mao Zedong'un Uzun Yürüyüşü (1935): Çin Komünist Hareketinin Kaderini Değiştiren Yürüyüş

1934-1935 yılları arasında gerçekleşen ve bir yıl süren 6.000 mil uzunluğundaki Uzun Yürüyüş, Çin Komünist Partisi'nin hayatta kalmasını sağlayan ve Mao Zedong'un liderliğini pekiştiren bir destan olarak tarihe geçti.

Milliyetçi hükümet güçleri tarafından kuşatılan Komünist kuvvetler, hayatta kalmak ve yeniden örgütlenmek için zorlu doğa koşullarına ve düşman baskısına rağmen uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün sonunda Mao Zedong’un liderliğindeki Birinci Öncü Ordu, Yan’an bölgesine ulaşmayı başardı. Bu destansı yürüyüş, Çin'de Komünist Parti'nin meşruiyetini ve Mao'nun liderliğini pekiştirdi. Yürüyüş, Çin tarihinin en kritik devrimci hareketlerinden biri olarak kabul edilir ve Komünist Parti’nin ilerleyen yıllarda kazanacağı zaferlerin temellerini atmıştır.

Neler oldu?

Yenidoğan çetesi skandalı büyüyor

Yenidoğan çetesi için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden denetime giden doktorun, gizli soruşturmayı şüphelilere haber verdiği ortaya çıktı.

'Hakkınızda gizli bir dava var diyor. Bir iki şey söyledi, hemen ayarladık, tekrar denetime gelmiş gibi yaptı'

10 bebeğim ölümüne neden oldukları ortaya çıkan Yenidoğan çetesi soruşturmasında yeni bilgiler ortaya çıkıyor:

• Fezlekede yer alan konuşmada şüphelilerin “Kanka Bilal Erdoğan’ı falan aramış” dediği görüldü.

• Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen iki hemşire itiraflarda bulundu: 'Hastayla ilgilenme, bırak ölsün.'

Hürriyet Magazin Haber Müdürü Arzu Akbaş Zor, arkadaşının doğurduğu ikiz bebekleri “yenidoğan” çetesi elinden nasıl aldıklarını yazdı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, 'Yenidoğan çetesi'yle ilgili "Soruşturmayı gizli yapmasaydık, şu anda hastaneler çalışıyor olacaktı" dedi.

'Yenidoğan çetesi'nin, altı aylık Michelle Nwando Opara bebeğin Birinci Hastanesi'nde ölen bir bebeğin cenazesini teslim etme karşılığında 80 bin lira istediği, paranın ödenmemesi halinde cenazenin kimsesizler mezarlığına gömüleceğine dair ailenin tehdit edilmesinin ayrıntıları telefon görüşmeleri çözümlerine yansıdı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ne kadar hastane varsa bu hastanelerin hepsinin kamulaştırılması ve varlıklarıyla binalarına el konulup Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi lazım. Gelsinler bütün varlıklarına kamu adına el koyalım, ibreti alem olsun” dedi.

Soruşturmada şüpheli olan Medilife Beylikdüzü Hastanesi'nin başhekimi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ahmet Atilla Yılmaz, CHP'den istifa etti.

Sağlık Bakanlığı'nın, bazı bebeklerin yoğun bakım ünitesinde ölümlerine ilişkin soruşturma kapsamında ruhsatını iptal ettiği Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Özel Reyap Hastanesi'nde hastalar taburcu edildi. Binanın kapısını, ‘Hastanemiz kapalıdır’ yazısı asıldı.

Kılıçdaroğlu yargının hedefinde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan resen soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kılıçdaroğlu’na “Sayın Cumhurbaşkanımıza yakışıksız çirkin, yakışıksız, terbiye dışı sözlerle hakaretler ediyorsunuz ama bunlar suçtur. Kimsenin kanunlar karşısında ayrıcalığı yok” dedi.

Fernas işçileri kazandı

53 gündür eylem yapan Fernas madencilerinin işverenle yaptığı görüşmede mutabakat sağlandı. İşçilerin maaş artışı, işe geri dönüşleri ve tazminat talepleri kabul edildi. Bağımsız Maden İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada ‘’ Bu sonuç madenciye ses olan bütün dostlarımıza armağanımızdır. Bütün işçi sınıfına ve emekçi halkımıza hayırlı olsun’’ denildi.

Acı günden 6 yıl sonra

Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 3 aile üyesinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıdan tam 6 yıl sonra taziye etkinliği düzenleyecek. Adalet için 6 yıldır nöbet tutan Emine Şenyaşar ve aile üyelerinin, tutuklu olan Fadıl Şenyaşar'ın tahliyesinden sonra düzenlenecekleri taziyeye DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da katılacak.

Gündem

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin cinayetiyle ilgili son gelişmeleri paylaştı. İddianamenin bu hafta içerisinde mahkemeye sunulacağını duyuran Tunç, "Narin'i katledenler, Narin'e kıyanlar yargı önünde hesap vereceklerdir." ifadelerini kullandı.

Çözüm süreci döneminde İmralı'ya giden heyette yer alan dönemin HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yeni çözüm süreci iddiaları ile ilgili "Yeni bir süreç demek mümkün değil. 'Süreç sancısı' tanımı daha doğru olur kanaatindeyim" dedi.

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt yazdı: Kimsenin bilmediği açılım süreci. Okuyun.

İstanbul Barosu'nda devrim

İstanbul Baro Başkanlığında 12 adayın yarıştığı seçimde oy verme işlemi saat 17.00’de sona erdi. Açılan sandık sonuçlarına göre Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu'nun yeni başkanı oldu.

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu oldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Batman'ın Kozluk ilçesinde evlerinin önünde ailesi tarafından ipte asılı halde bulunan ve cinsel istismara uğradığı iddia edilen 8 yaşındaki Şeyma S.'nin, Bakanlık gözetiminde sağlık kontrolleri için hastaneye nakledildiğini açıkladı.

Türk-İş tarafından düzenlenen “Zordayız, geçinemiyoruz” mitingi Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda yapıldı. Türk-İş İstanbul Temsilcisi Halil Baki Erdal,’’ Biz kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Yazıklar olsun. Verdiğiniz maaş yetmiyor, yetmiyor” diye konuştu. Bazı işçiler 'Sarı sendika istemiyoruz' diyerek Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay'ı yuhaladı.

Ekonomi

Bütçe saraylara

Meclis’e sunulan Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yılı bütçesi 16 milyar 928 milyon lira olarak öngörüldü. Bütçenin yaklaşık 9.9 milyar lirası mal ve hizmet alımlarına giderken 1.8 milyar liralık da sermaye gideri yapılacak. Ödeneğin tamamına yakının sarayların bakım ve onarımı gibi işlerde kullanılması bekleniyor. Saray ve köşklerin bakım onarımına 140 bin 240 emeklinin maaş tutarı kadar bir bütçeyi kapsıyor.

Yeni iş kuran mükellefler için 3 yıl boyunca asgari vergi muafiyeti getirildi. Yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları ise korunmaya devam edecek.

Ticaret Bakanlığı, dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere 24 milyon lira ceza uygulandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını 2.8 puanlık artışla gelecek yıl yüzde 47,8'e çıkarmayı öngörüyor. Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının da 2025’te yüzde 59,4 olması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefleri tek tek tespit ederek, 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı ticareti ortaya çıkardı. Bakan Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerine ilişkin olarak "Orada 4 de işçi olacak. Orada ne karar alıyorlarsa harfiyen ona uyacağız” dedi.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç yazdı: Bitcoin, altın, döviz, borsa... Fırsat nerede? Okuyun..

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Yeşim Özdemir 'in hazırlayıp sunduğu Kitap-Konuk-Kahve’nin bu bölümünde ve Beliz Güçbilmez, üretici okur yazarlık metotları üzerine konuşuyor…Dinlemek için

Dünya

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya kentinde bulunan toplu konuta düzenlediği saldırı sonucu, 73 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrailli bir grup, büyük gruplar halinde İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskınlar gerçekleştirdi.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki istihbarat karargâhını bombaladığını, hava saldırısında da 3 Hizbullah yöneticisinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

İsrail ordusu, Netanyahu'ya yönelik suikast girişimi sonrası bu sabah yeniden Beyrut'u ve Lübnan'ın güneyini vurdu. Arap basını, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Naim Kasım'ın, suikast furyası sonrası İran'a gittiğini iddia etti.

İran'la bağlantılı bir Telegram hesabından yapılan paylaşımda "ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail'in İran'a kapsamlı bir saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli, Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı'na ait son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı" denildi.

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ı destekleyen Elon Musk, Cumhuriyetçi Parti seçmenlerini oy kullanmaya teşvik eden imza kampanyasına ilişkin konuştu. Musk, 5 Kasım'a kadar her gün belirlenecek bir kişiye 1 milyon dolar vereceğini duyurdu.

Kanada'da sağlık sistemindeki yeni özelleştirme polikatasına karşı protestolar başladı. Yunan mitolojisinin ünlü sembolü 'Truvu Atı', özelleştirme protestolarının simgesi haline geldi. Protestolarda "Hastane operasyonlarını özelleştirmeyi bırakın" vurgusu yapıldı.

Almanya Başbakanı Scholz, sosyal medya hesabından Türkçe mesaj paylaştı. Scholz, "Türkiye önemli bir siyasi aktördür. Her konuda aynı görüşte olmasak da uluslararası uyuşmazlıklar konusunda yoğun bir fikir paylaşımında bulunmak önemlidir" ifadelerini kullandı.

Hindistan, körlüğe yol açan en yaygın bulaşıcı hastalık olan trahomu halk sağlığı sorunu olmaktan çıkaran en son ülke oldu.

University College London’da yapılan bir çalışma yeni bir tedavi yöntemiyle rahim ağzı kanserinin tekrarlama riskini %35 oranında azalttığını ortaya koydu.

ABD merkezli düşünce kuruluşu RMI’nin yeni analizinde, küresel güney ülkelerinin dörtte üçünün, yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşün temiz enerji teknolojilerinde bir "devrimi" tetiklediği belirtildi.

Kültür - Sanat - Yaşam

İlk Kürtçe Kitap Fuarı

Batman Belediyesi’nden Mehmet Esen, Kürtçe Kitap Fuarı'na ilginin yoğun olduğunu aktardı. Esen, "Halk gelip sahip çıkıyor, soruyor, okuyor. Gelin gezin, görün. ‘Kürt dili yasak, kimse almıyor, okumuyor, yazmıyor, çalışmıyor’ algısını kırın. Binlerce Kürtçe kitap burada" dedi.

Senaristliğini ve yönetmenliğini Ceyda Aşar’ın gerçekleştirdiği, Şebnem Hassanisoughi ve Deniz Karaoğlu’nun başrollerde yer aldığı, ulusal ve uluslararası festivallerden ödüller alan Burası Size Göre Değil kısa filmi, MUBI Türkiye’de gösterime girdi.

Matild Manukyan'ın hayatından bir kesit anlatan ‘Manukyan’ kez 21 Ekim Pazartesi günü Gazipaşa'da kadınlara ücretsiz olarak sahnelenecek. Oyun, daha önce Alanya'da yasaklanmıştı.

National Gallery, protestocuların tablolara saldırmasını engellemek için bir dizi güvenlik önlemi aldığını duyurdu. National Gallery’e artık bebek maması, sağılmış süt ve reçeteli ilaç hariç sıvı giremeyecek.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğunu anlatacak “Mustafa” isimli animasyon film, 25 Ekim 2024 tarihinde sinemaseverlerle buluşuyor.

Spor

Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Beşiktaş sahasında Tümosan Konyaspor'u 2-0 mağlup etti. Siyah-Beyazlılarda goller 30. dakika Immobile ve 45+2. dakikada Rafa Silva'dan geldi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un teklifini kabul eden Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, kulübün yönetim kurulu listesine girdi.

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu Hull City'de, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Tan Kesler ile yollar ayrıldı. Hull City'den yapılan açıklamada "Zamanı gelince taraftarlarımıza daha detaylı bilgi vereceğiz." ifadelerine yer verildi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem