Yüzde 100 Yerel - 3 | Depremin 1. yıldönümünde Hatay

Yüzde 100 Yerel - 3 | Depremin 1. yıldönümünde Hatay
Depremle yerle bir olan Hatay, CHP’ye oy vermenin bedelini mi ödüyor? Yoksa merkezi ve yerel yönetimin benzer zihniyette olmasının acısını mı çekiyor? 1. Yılında Hatay’ın sorunlarını Avukat Ecevit Alkan anlattı.

Büyük Maraş depremlerinin birinci yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’a dair söylediği “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi?.." şeklindeki sözleri damga vurdu.

6 Şubat’ın üzerine 20 Şubat Samandağ merkezli depremlerle büyük yıkıma uğrayan, afetin ilk günlerinde ve sonrasında korkunç ihmallerle konuşulan Hatay, Büyükşehir CHP’yi yönettiği için mi “garip” bırakıldı?
Yoksa mesele kişilerden ve partilerden ziyade, yönetim zihniyeti mi?

‘Yüzde 100 Yerel’in bu haftaki bölümünde Mehveş Evin, Antakyalı avukat Ecevit Alkan’la konuştu.

HATAY’DA HAYAT NORMALE DÖNEBİLDİ Mİ?

Aslında burada hiçbir şey düzelmedi. Bilakis daha da kötüye gidiyor. Daha da kötüye gitmesinin sebebi burada bir çevre felaketi yarattılar, yaratmaya devam ediyorlar. İnsanlara boş vaatlerde bulunup kandırdılar. Kandırılan insanlardaki deprem travmasını, sosyal ve psikolojik travmalara dönüştürüyorlar. Burada çok büyük sosyal patlamalar bekliyoruz. Aslında zaman geçtikçe buradaki sosyal patlamaların Türkiye'ye yayılmasını bekliyoruz.

LÜTFÜ SAVAŞ’IN TEKRAR ADAY GÖSTERİLMESİ NASIL KARŞILANDI?

Aslında kişi olarak belki de dünyanın en iyi insanıdır. Sorunumuz kişilerle değil. Hatta sadece Lütfü Savaş değil. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Samandağ Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Başkanı. Buradaki bütün yöneticiler, valiler, çevre müdürleri, sağlık müdürleri… Yani hastaneler çöktü, insanlar enkaz altında kalıp öldüler. Sağlık müdürü istifa etti ve milletvekili olmaya çalıştı. Vali istifa etti, milletvekili olmaya çalıştı! Sorun, bizim kamu yönetimi anlayışımızda. Ana muhalefet partisi olsun, iktidar partisi olsun ya da diğer parti olsun. Kimse kendi adamının yargılanmasını istemiyor, kendi yaptıklarının sorgulanmasını denetlenmesini istemiyor.

SORUŞTURMALAR NE OLDU?

Kamu görevlileri hakkında soruşturmalar yapılıyor ancak kamu görevlilerinin kamu görevlilerini koruyan bir yasamız var. Devlet memurları devlet memurlarını yargılayabilmek için amirlerinden izin almak gerekiyor ve Içişleri Bakanlığının kamu sorumluluğu olma ihtimali olan kamu görevlilerinin yargılanması için izin vermesi gerekiyor. Bir yıl geçti, hiçbiri için izin verilmedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast