Adıyaman: Altyapı yok, konutlar tarlaya yapılıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. Yıldönümünde, Hatay kadar ihmal edilmiş, tek başına bırakılmış bir başka kentteyiz: En az 40 bin insanın öldüğü, 12 bin kişinin engelli kaldığı, yapıların yüzde 70’inin yıkıldığı Adıyaman…
2019 yerel seçimlerinde Adıyaman’dan AKP %53.22, Saadet Partisi %28.12 ve İYİ Parti %11.87 oy almıştı. Merkez, Çelikhan, Gerger, Samsat ve Besni belediyeleri AKP’de, Kahta Belediyesi SP’de, Tut ve Gölbaşı ise CHP’de.
Depremden aylar sonra yapılan 14-28 Mayıs seçimlerinde ise Adıyaman’ın %66.2’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verdi. Bu nedenle Erdoğan, 8 Şubat’taki ziyaretinde ”teşekkür borcunu” ödemek için geldiğini söyleyerek, hedefin “iki ay içinde 75 bin konutun teslimini yapmak” olduğunu ilan etti.
Peki Adıyaman’da gerçekten bu kadar kısa sürede, bu kadar çok konut yapılabilir mi?
Hatay’ın muhalefette olduğu için açıkça ihmal edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, kendisine oy veren Adıyaman’daki ağır sorunlardan haberdar mı?
Mehveş Evin, “Yüzde 100 Yerel” podcastinin bu haftaki bölümünde Adıyaman SES (Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası) Şube Başkanı İbrahim Halil Aydın ile Adıyaman’ın öncelikli sorunlarını konuştu.
Siyasilerin ve bürokrasinin Adıyaman’ı unuttuğunu, sadece kendi reklamlarını yapmanın peşinde olduğunu belirten Aydın’la röportajından satırbaşları şöyle:
1.500 bina enkaz oldu. Ağır hasarlıların yıkılmasıyla birlikte şehrin yüzde yetmişi enkaz oldu. Zaten Adıyaman küçük bir yerdi. Merkez nüfusu 350 bindi. 40-50 bin insanın öldüğünü tahmin ediyoruz. Resmi rakamlara güvenmiyoruz.
Bir yılı yeri geride bıraktık, altyapıyla ilgili ciddi problemler var. Yağmurlar yağdığında sulardan çamur akıyor, kanalizasyonla karışıyor. Yollar delik deşik, hiçbir plan olmadan kazılıyor. Sokaklar savaş alanına dönmüş.
Depremden sonra sel oldu, hali gördünüz. Sel felaketinde, depremde olmayacaksa altyapı yolları yapamayacaksa o zaman belediye ne yapıyor? İş çıkartamayan bir belediye var ama yalnız da bırakıldı.
Şu an Adıyaman bir konteyner kent. 26’sı şehir merkezinde, toplam 58 tane konteyner kent var. 120 bin insan konteyner kentlerde yaşıyor. Bir yılda şehri kalkındıracağız, insanları evlerine yerleştireceğiz gibi bir şey yok.
TOKİ, Adıyaman’da iki yerde konut yapıyor. Bunlar konut ihtiyacınının ancak yüzde 5’ini karşılıyacak. Hiçbir altayapısı yok, insanlar nasıl yaşayacak?
TOKİ konutlarının bir bölümü şehrin kuzeyinde, dağda. Diğeri şehrin doğusunda, tarım arazilerinin bulunduğu yerde yapılıyor. Buğdayın ekili olduğu alandı burası. Adıyaman tarımla geçiniyor, şimdi ne yapacak?
Yüzde 100 Yerel’de Adıyaman’ın barınmadan sağlığa, eğitimden altyapıya, afet sonrasında iyice büyüyen sorunlarını dinleyebilirsiniz.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.