Ankara’nın yerel seçimi ve kurda kuzu teslim etmek

Ankara’nın yerel seçimi ve kurda kuzu teslim etmek
Dünyanın beş planlı başkentinden biri olarak kurulan Ankara’nın üst imar planı da ulaşım master planı da yok. Başkentte 890 bin konut boş, fakat ev bulmak sorun. Şehir plancısı Ceren Gamze Yaşar, plansız kentleşmenin nelere mal olduğunu ve Belediye Meclislerinin kritik rolünü anlattı.

MEHVEŞ EVİN

Dünyanın beş planlı başkentinden biri Ankara. Gökçek’ten miras plansız yapılaşma, ulaşım ve kırsalın imara açılmasının olumsuz etkileri sürüyor. İmar kararlarında Başkan’dan ziyade Belediye Meclisleri’nin dağılımı çok önemli...

Ankara, Mansur Yavaş döneminde bir nebze rahatladı. Başkent, plansız yapılaşma, kırsala genişleme, vadiyi besleyen derelerin kapatılması, altgeçitler, kira sorunu ve hava kirliliği sorunlarından kolay kolay kurtulamıyor.

Mehveş Evin’in hazırlayıp sunduğu “Yüzde 100 Yerel” podcastinin bu haftaki konuğu, Ankara Şehir Plancıları Odası YK Üyesi Ceren Gamze Yaşar.

Şehir planlama ve yerel yönetimler dalında ODTÜ’de doktorasını tamamlayan Yaşar, Ankara’nın hem üst ölçek, hem ulaşım master planının bulunmadığını belirtiyor. Bir şehri planlarken üst ölçek planının neden şart olduğunu Kısa Dalga’ya anlatan Yaşar, belediyecilikte “ekip işi”nin ve Belediye Meclisi dağılımının önemine dikkat çekiyor. Podcastten bazı başlıklar şöyle:

"Pek çok şehir gibi Ankara'da da “kentsel saçılma” sorunu yaşanıyor. Kastım, kentin aslında kaplayabileceği alandan çok daha fazlasına, dağınık biçimde sıçramalarla yayılması ve kontrolden çıkması.

Toplu taşımayı çözemiyoruz. Tarım alanları imara açılıyor. Kent kopuk kopuk, parça parça kentleşiyor. Ankara örneğinde üst ölçek planlarda buralara çok geniş bir imar hakkı veriliyor.

Aslında Başkentin üst ölçek plan süresi iki ay önce doldu. Üst ölçeğin tekrar yapılması gerekiyor. Yani bütün kenti il sınırları ile birlikte kapsayan, bir tür çevre düzeni planı.

Türkiye'de önce bina yapılıyor, sonra imar planına geçiliyor. Altyapı, toplu taşıma ağı mesela, sonra gidiyor. Bizim plansız kentleşme dediğimiz şey böyle bir şey.

Bir doktora çalışmasına göre Ankara'da boş konut sayısı 890 bin civarında. Bu konut fazlası kimsenin işine yaramıyor. Ulaşımı zor, yatırım amaçlı üretilmişler. Boş konutların 20, hatta 50 yıllık etkileri olacak.
Hep adaylara odaklanıyoruz ama Büyükşehir Belediye ve ilçe meclisleri kompozisyonu çok daha önemli. Belediye meclis üyeleri seçilirken çoğu parti çok açık olmuyor. Doktora tezim için bakmıştım, Belediye Meclisleri’nde yüzde 70 oranında müteahhit var. İmar değişikliği kararı ona geliyor, yani kurda sürüyü emanet etmek gibi bir şey.

Seçmen olarak stratejik oy meselesini belediye meclisi için düşünmek gerek. Ben hangi ilçede oy kullanıyorum, Meclise kimler giriyor? Partilere bunları sormak lazım. Belediye Başkanı önemli bir figür ama son tahlilde Belediye Meclisi karar alıyor."

BU PODCASTTE ŞU SORULARA DA YANIT BULACAKSINIZ:

* Mustafa Kemal Atatürk, başkenti planlama görevini verdiği Alman şehir plancısı Herman Jansen’e ne demişti?
* Kamusal alanda Cumhuriyet mirası neden önemli?
* Tarım alanlarının imara açılması kente nasıl etki ediyor?
* Ankara’nın kavşakları neden birer yaraya dönüştü?
* Ülke ekonomisini toprağa gömmenin ekonomiye, geleceğe etkisi nedir?

Podcast