Kısa Dalga Bülten | Ekonomide yeni tedirginlik: Berat Albayrak dönecek mi?

Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve podcasti her sabah yayında..


KISA DALGA BÜLTEN
26 Şubat 2021

Bültenin podcastini aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz

Kısa Dalga Podcast · Kısa Dalga Bülten | Ekonomide tedirginlik: Yoksa damat dönüyor mu?


GÜNDEM

SİYASET kulislerinde Kasım 2020'de istifa eden Berat Albayrak'ın yeniden kabineye ya da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak döneceği iddia ediliyor. Bu durum ekonomi çevrelerinde tedirginlik yarattı. Türkiye ekonomisine yeniden güven kazandırma çabalarının zora gireceği endişesi hakim.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, AKP İstanbul İl Kongresi'nde, "Kanal İstanbul" projesinin etüt kapsamında yer alan tüm teknik çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Onlara rağmen Kanal İstanbul’u da yapacağız, inadına yapacağız" dedi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “İstanbul’la inatlaşmayı hala kendisine marifet görenlere, ben, 23 Haziran’ı hatırlatıyorum. İstanbul, bir şeyi kanıtlamıştır; İstanbul, '1’den büyüktür. Nokta” sözleriyle yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefindeki CHP'li belediyeler için "En küçüğünden en büyüğüne kadar belediye başkanlarımız gerçekten tarih yazıyor" dedi.

TBMM Başkanlığı, CHP'li Enis Berberoğlu kararını "ilgi" tutarak kendisine gönderen Anayasa Mahkemesi'ne 6 sayfalık bir yazıyla yanıt göndererek göndererek "maddi hatanın düzeltilmesini" istedi. Yazıda,  Berberoğlu kararının, TBMM'ye ayrıca gönderilmesinin sebeplerinin anlaşılamadığı" ifade edildi.

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi’nde rektöründen dekanına kadar tam 27 kişinin akraba oldukları ortaya çıktı.
Üniversitenin açıklamasında "Tüm çalışanların sadece %1,6’sında akrabalık bağının tespit edilmiş olmasını nepotizm (akraba kayırma) bağlamında değerlendirmek kötü niyetli bir yaklaşımın tezahürüdür" denildi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, TBMM’ye gelen HDP’li 9 milletvekilinin fezlekelerinin kabulü yönünde oy kullanacaklarını açıkladı.

Okuma önerisi: The Guardian Alaattin Çakıcı'yı yazdı: Türkiye mafya devletine mi dönüşüyor?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'e gelen dokunulmazlık fezlekelerinden sadece “terör”le ilgili olanların görüşüleceği yönündeki iddialara “ “Bir şey diyemiyorum. Geçmiş dönemlere baktığımızda her ihtimal var" diye yanıt verdi.

GAZETECİ Alican Uludağ, devlet kurumlarına  Uğur Mumcu’nun arabasına bombayı koyan Oğuz Demir’in nerede olduğunu sordu. Hiçbir kurumdan net yanıt gelmedi.

İSTANBUL Yenibosna'daki İnzibat Tabur Komutanlığı'nı ağaca çıkarak gözetlerken fark edilen bir kişi yakalandı. IŞİD'li olduğu tespit edilen kişi tutuklandı.

DÜNYANIN en çok satan haftalık dergilerinden TIME, CHP'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında bir portre haber hazırladı. Kaftancıoğlu, hakkında sonuçlanan dava nedeniyle kısa süre içinde tutuklanabileceğini belirterek, cezaevine girmesi durumunda "daha güçlü çıkacağını" söyledi.

TÜİK, 2020 yılının evlenme ve boşanma istatistiklerini yayımladı: Evlenen çift sayısı koronavirüs salgınının ilk dalgası sırasında, bir önceki yıla göre yüzde 68,7 azaldı.

130 kişiye maket üzerinden ev sattıktan sonra dairelerini vermediği iddiasıyla açılan dolandırıcılık davasında Bulut İnşaat’ın sahibi Temel Bulut’a 316 yıl 3 ay hapis ve 1 milyon 275 bin TL adli para cezası verildi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Doğu Türkistan politikaları nedeniyle eleştirdiği Çin'e "Gerekirse savaş açarız. Bizim dünyada korkacağımız hiçbir ülke yok ama savaştan önce yapacağın işler var” diye seslendi.

 DÜNYA

ERMENİSTAN'da ordu, Başbakan Nikol Paşinyan'a istifa çağrısında bulundu. Paşinyan, ülkede bir darbe girişimi olduğunu söyledi ve destekçilerini darbe girişimine karşı koymaya çağırdı. Paşinyan, Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldığını duyurdu.

RUSYA, S-400’lerin bir savunma silahı olduğunu hatırlatarak “Türkiye, bunlarla NATO’nun güvenliğini temin ediyor” açıklamasında bulundu.

ARAŞTIRMALARA göre, yaklaşık 18 milyon ABD’li kendisini LGBTQ olarak tanımlıyor. Bu sayı, 2012 yılından bu yana yüzde 60'lık bir artışa işaret ediyor. Artışta toplumun LGBTQ'lara bakışının değişmesinin en önemli etken olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, eski başkan Donald Trump’ın ABD’de yaşama ve çalışma izni olan Yeşil Kart’a ve geçici yabancı işçilere verilen vizelere getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

İngiltere'nin Rusya'ya karşı BBC ve Reuters’e kaynak aktardığı ortaya çıktı.

 

COVİD-19

KORONAVİRÜS pandemisinin başından bu yana sadece Ankara'da yurttaşlara maske takmadığı, sosyal mesafeye uymadığı, sigara içtiği gibi gerekçelerle sadece başkentte 69 milyon 619 bin 983 lira para cezası kesildi.

İSRAİL'de 1,2 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmada BioNTech/Pfizer aşılarının etkisi bir kez daha teyit edildi. Buna göre, 70 yaş üzeri de dahil, aşılananların yüzde 94’ünün virüse karşı korunduğunu saptadı.

SAMSUN Tabip Odası Samsun’da pozitif çıkan hastaların yüzde 50’sinin İngiltere’de görülen varyant virüsü taşıdığını ve artışa bunun neden olduğu belirtti.

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, Muhammed Emin Saraç'ın cenazesindeki kalabalık görüntülerle ilgili özür diledi. Koca, “Ben cenazede sosyal mesafenin ortadan kalkabileceğini öngöremedim. Öngörmem gerekiyor muydu? Evet gerekiyordu. Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan özür diliyorum” dedi.

Adana, Hatay ve Mersin Tabip Odası başkanları, 1 Mart’ta başlayacağı duyurulan normalleşme adımlarını değerlendirdi. Başkanlar, normalleşmeyle beraber salgında yeni bir dalga yaşanabileceğini belirtti.

Covid-19 nedeniyle intiharların arttığı Japonya'da Başbakan Suga, Bölgesel Bakanı olarak görev yapan Tetsushi Sakamoto'yu Yalnızlık Bakanı olarak atadı.

HAZİNE ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Makroekonomik istikrar politikalarını ve yapısal politikaları içeren 'ekonomik reform' çalışmalarımızda sona geldik" açıklamasında bulundu.

İKTİDARIN 21 bölgeye ayırarak özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerinden geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan 2,9 milyar TL’yi tahsil edilemedi, TEDAŞ, kasalarda kalan paralarla gayrimenkulleri de alamadı.

DÜNYADA en çok kripto para kullanan ülkelerden biri olan Türkiye'de günlük işlem hacminin 1 milyar doları aştığı belirtiliyor. Hükümet, başta Bitcoin olmak üzere kripto para alım-satımına vergi getirmeye hazırlanıyor.

 
KISA DALGA'dan

 
Kısa Dalga Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş, Suriye’de Alevi katliamı, Reyhanlı katliamı, asker, polis cinayetleri gibi suçlamalara rağmen yakalanamayan "IŞİD'in hayalet komutanı" ve "Yeni Türkiye'nin yeni Yeşil'i" diye adlandırılan  Heysem Topalca’nın, trafik kazasında ölümüne ilişkin şüpheleri yazdı. www.kisadalga.net adresinden okuyabilirsiniz...

Kısa Dalga Bülten Haberleri