Erdoğan'a göre 'çalışmak isteyen herkes iş buluyor'

Mültecilerin ne olacağı sorusu gündemdeki yerini korurken, dün AKP'nin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Briket evler yapılınca gönüllü dönerler" diyerek, konuyu yeni bir boyuta taşıdı. Erdoğan'ın konuşmasında en önemli başlıklardan biri işsizlikle ilgiliydi. Erdoğan, "İsteyen herkesin iş bulabildiği bir ülkede yaşıyoruz" dedi. Resmi rakamlara göre Türkiye'deki işsiz sayısı 3.5 milyon...

KISA DALGA BÜLTEN

21 NİSAN 2022

PODCASTİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Erdoğan'dan Suriyeli mülteciler açıklaması: Evler bitince dönüşlerini sağlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi tartışmaların gündemine oturan Suriyeli mültecilerle ilgili, "Kuzey Suriye'deki briket evlerin bitmesiyle birlikte oraya dönüşünü sağlayacağız" dedi.

Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Suriyeli sığınmacıların bayramda ülkelerine gitmelerinde kısıtlama yapılabileceği yönündeki açıklamasına ilişkin de şunları söyledi:,"Süleyman Bey'in dediği doğrudur. Biz sığınmacıları kovan değil, kucaklayan bir iktidarız. Kuzey Suriye'deki briket evlerin bitmesiyle birlikte oraya dönüşünü sağlayacağız ve kendileri de oraya gönüllü olarak dönecektir.”

Ekrem İmamoğlu hakkında hapis istemi

31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasında mütalaasını açıklayan savcılık 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. İmamoğlu'nun avukatı gelişmeyi 'Komedi' olarak nitelendirdi.

Akşener'den Erdoğan’a: Kaşıkçı davasını kaça sattınız?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İhracatla büyüyeceğiz, zengin olacağız diyorlardı, meğerse dava ihraç edeceklermiş… Trump emrettiğinde, rahibi nasıl ihraç ettilerse Suudi prens emredince de Kaşıkçı davasını jet hızıyla ihraç ettiler. Kaşıkçı davasını, kaça sattınız? Türkiye sınırlarında işlenmiş, bir cinayetin davasını, yani devletin egemenlik hakkını kaça devrettiniz?”

AYM: Cinsel istismara somut delil şart

Anayasa Mahkemesi 4. Yargı Paketi’ndeki “cinsel istismar suçlarında tutuklama için ‘somut delil’ şartı” getiren tartışmalı düzenlemeye ilişkin iptal başvurusunu reddetti.

Fahrettin Altun'un evi davasında savcılık beraatten cezaya geçiş yaptı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğrafını çektiği iddiasıyla yargılanan CHP'li Suat Özçağdaş'ın geçen duruşmada beraatini isteyen savcılık, dünkü duruşmada ceza verilmesini istedi.

Fahrettin Koca'nın 'En önemli toplantı' dediği Bilim Kurulu toplantısı ertelendi

Sağlık Bakanı Koca'nın "En önemli toplantılardan biri olacak" diye duyurduğu Bilim kurulu toplantısı iki gün ertelendi. Erteleme gerekçesiyle ilgili açıklama yapılmadı.

Her 10 hastadan biri 'post covid' sendromundan muzdarip

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'post covid sendromuna dikkat çekti ve bu durumun her 10 Covid hastasından birinde görüldüğünü söyledi. Post covid ya da 'long covid' olarak adlandırılan sendrom, Covid-19'a yakalanan kişilerin 12 hafta sonra dahi şikâyetlerinin devam etmesi olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Şener, şu bilgileri verdi: ” Hastaların ciddi kesimi bunu psikolojik olarak algılıyor. Kas eklem ağrıları ile devam eden tablo uykusuzluğa sebep olduğu için kişinin duygu durumunu da bozuyor. Hastaların 'post Covid' sendromuna karşı alabileceği bir önlem yok. Tanıyı doğrulamak gerekiyor. İlaç tedavileri, yaşamsal öneriler var. Uzmanlarla irtibata geçerek bu tablonun hafif atlatılmasını sağlayabilirler."

Ferrero Türkiye'den 'Kinder' açıklaması: Ürünlerimiz güvenli

Ferrero Türkiye, piyasada bulunan Kinder ürünleriyle ilgili gerekli tüm resmi kontrollerin yapıldığını belirterek, "Ürünlerimizin güvenli olduğu teyit edilmiştir" açıklaması yaptı. Kinder Sürpriz yumurtaları Avrupa'da birçok ülkede salmonella bakterisi nedeniyle toplatılmıştı.

EKONOMİ

Erdoğan’a göre isteyen herkes iş bulabiliyor

Meclis’te AKP grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun çalışmak isteyen herkesin iş bulabildiği bir ülkede yaşıyoruz” dedi.

TÜİK verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı şubatta bir önceki aya göre 178 bin kişi azalarak 3 milyon 579 bin kişi oldu.

İşgücüne katılma oranıysa yüzde 52,2. Bu oran erkeklerde yüzde 70,6, kadınlarda yüzde 34,2.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranıysa yüzde 20,7.

Türkiye konut fiyat artışında Avrupa'yı katladı: Yıllık artış yüzde 60

AB İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 yılı 4. çeyreğine dair konut ve kira fiyatları verilerini açıkladı. Eurostat bu verileri ülkelerin ulusal istatistik ofislerinden alıyor. Türkiye’den verileri Türk İstatistik Ofisi (TÜİK) paylaşıyor. Türkiye Avrupa’da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke. 2021 yılının son çeyreğinde 2020’nin aynı dönemine göre Türkiye’de yıllık artış yüzde 60 olurken, Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 10’da kaldı. Kirada ise Türkiye Avrupa’da en çok artışın yaşandığı ikinci ülke durumunda.

OGS bedeli iade edilmeyecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan ücret ödeme sistemlerinden Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazları için ödenen güvence bedelinin cihaz sahiplerine iade edilmeyeceğini açıkladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kararıyla otoyol ve köprü geçişlerinde OGS kaldırılmış, Hızlı Geçiş Sistemi’ne geçilmişti.

OGS kullanmak için depozito bedeli olarak 40 dolar ödeyen yurttaşlar bu paranın geri ödenmesini bekliyordu.

GESTAŞ feribot ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 117 arasında zam yaptı

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılmasının ardından feribot seferlerini azaltan GESTAŞ, tepkilerinin ardından geri adım atmış ve seferlerini eski sayısına yükseltmişti. GESTAŞ, köprü açılışından yaklaşık bir ay sonra feribot ücret tarifelerine yaptığı zam ile gündemde. firması feribot ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 117 arasında değişen oranda zam yaptı. Böylece 6.50 TL olan yolcu ücreti 10 TL’ye, 95 TL olan otomobil geçiş ücreti de 135 TL’ye yükseldi.

Netflix, 2011'den bu yana ilk kez abone kaybetti

Dijital yayın platformu Netflix'in abone sayısı, 10 yılı aşkın bir zamandır ilk kez azaldı.

Netflix, yaptığı açıklamada 2022'nin ilk çeyreğinde 200 bin aboneyi kaybettiklerini açıklamadı. Ukrayna'daki savaşın ardından Netflix'in, Rusya'dan çekilme kararının 700 bin aboneye mal olduğu belirtildi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

KKTC'de kriz hükümeti düşürdü

KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu ile kendi partisinden olan Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim, üçlü koalisyon hükümetini devirdi. Sucuoğlu'nun Atun'u görevden almak istemesiyle patlak veren krizde UBP-DP-YDP hükümetinin istifası Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

Krizin başlangıcı, KKTC'de Türkiye ile eş zamanlı olarak yapılan elektrik zamlarına ve bunun karşı başlatılan greve dayanıyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası 12 Nisan'dan itibaren grev kararı almıştı. Devlet kurumları dahil birçok yerde elektrikler kesilirken, grev, Başbakan Sucuoğlu'nun Ankara ziyaretinin ardından anlaşma üzerine son bulmuştu.

Ancak bu anlaşma, Sucuoğlu ile Atun arasında ipleri gerdi ve bu gerilim dün hükümetin düşmesine neden oldu.

BM: Ukraynalı mülteci sayısı 5 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı. Buna göre, 24 Şubat-19 Nisan döneminde Ukrayna'dan 5 milyon 34 bin 439 kişi komşu ülkelere geçti.

Mariupol’de insani koridor için ön anlaşma

Rusya’nın kuşatması altında olan Mariupol kentinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kentten 6 bine yakın kadın, çocuk ve yaşlının kurtarılması için insani geçiş koridorları oluşturulması konusunda Rusya ile ön anlaşma sağlandığını açıkladı.

On binlerce sivilin Ruslar tarafından öldürüldüğünü söyleyen Boyçenko, kentte yaklaşık 100 bin kişinin kaldığını belirtti.

Boyçenko, Rusya ile anlaşma sağlanabilirse şehirde 5 Mart'tan bu yana ilk insani geçiş koridolarlarının açılabileceğini vurguladı. Bu gerçekleşirse sivillerin şehirden 90 otobüsle tahliye edilmesi planlanıyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk da, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada Rusya ile bir ön anlaşmaya varıldığını doğruladı.

Rusya: Ukrayna’ya artık güvenmiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna ile sürdürülen müzakereler hakkında yaptığı açıklamada, “Rusya artık Ukraynalı müzakere heyetine güvenmiyor” dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Ukrayna'nın yaklaşımını sürekli değiştirdiğinden şikayetçi olarak "Taslak belgemiz Ukrayna tarafına iletildi. Top artık onlarda" diyerek Moskova'nın cevap beklediğinin altını çizdi.

Liderlerden Ukrayna'ya Silah Sözü

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son gelişmeleri ele almak üzere müttefik ülkelerin liderleriyle video konferans aracılığıyla görüştü. Liderler Ukrayna'ya daha fazla topçu sınıfı silah gönderme sözü verdi.

Fransa Başbakanı: Macron seçilirse istifa ederim

Fransa Başbakanı Jean Castex, 24 Nisan Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeniden seçilmesi durumunda, seçimden birkaç gün sonra kendisinin ve hükümetin istifa edeceğini açıkladı.

175 yılla yargılanabilir: Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verildi

ABD'nin gizli belgelerini ve savaş suçlarını ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkında Londra'da görülen davada 'iade' kararı çıktı. Avukatları Assange’ın 175 yılla yargılanma ihtimali bulunan ABD'ye iade edilmemesi için yeni bir hukuki süreç başlatacak.

KISA DALGA’DAN

Mehveş Evin, 2018 yılında SES Eşitlik Adalet Kadın Platformu’nu kuran Gülseren Onanç’la "2021’in Ses Getiren Kadınları" ödüllerini, ödüllendirilen kadınların hikayelerini, dünyadaki ve Türkiye’deki “erkek” sorununu konuştu. Patriyarkanın kadınları kamusal alandan uzaklaştırma çaba ve korkusundan bahsederken buna karşılık nasıl bir muhalefete ihtiyaç duyulduğunu da değindi.

Podcast Haberleri