KKTC'de siyasi kriz: Hükümetin istifası kabul edildi

KKTC'de siyasi kriz: Hükümetin istifası kabul edildi
KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim hükümetin istifasıyla sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Atun'un görevden alınması kararını onaylamak yerine hükümetin istifasını kabul etti.

KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu ile kendi partisinden olan Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim, üçlü koalisyon hükümetini devirdi. Sucuoğlu'nun Atun'u görevden almak istemesiyle patlak veren krizde UBP-DP-YDP hükümetinin istifası kabul edildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sucuoğlu'nun Atun'un görevden alınması talebini kabul etmemiş ve diyalog çağrısı yapmıştı. Sucuoğlu ise "ya Atun ya hükümet' resti çekerek, maliye bakanının görevden alınmaması halinde hükümetin istifa edeceğini duyurmuştu.

ARKA KAPIDAN ÇIKTI

Kıbrıs basını, bugün Tatar'la görüşen Sucuoğlu'nun istifasının kabul edildiğini duyurdu. Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleşen yarım saatlik bir görüşme gerçekleşti. Sucuoğlu, görüşmenin ardından basına açıklama yapmadan Cumhurbaşkanlığı'nın arka kapısından çıktı.

YENİ HÜKÜMETİ DE SUCUOĞLU'NUN KURMASI BEKLENİYOR

Meclisteki en büyük parti UBP'nin lideri olarak Sucuoğlu'nun, sonraki süreçte de yeni hükümetin kurulması amacıyla Tatar'dan hükümeti kurma görevini alması bekleniyor. Sucuoğlu'nun yeni hükümeti kurmak için önünde 15 günlük bir süreç bulunuyor. Sürecin ardından yeniden hükümet programı yazılacak ve hükümetin güvenoyu alması gerekecek.

CTP'DEN SERT ELEŞTİRİ

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yaşananlara tepki gösterdi. Erhürman krizin üç aktörünü de eleştirdi. Maliye Bakanı Atun’un yanlış yaptığına işaret ederek, “Başbakan kendisiyle çalışmayı istemediğini bu kadar açık biçimde ortaya koyduktan sonra kendisine düşen istifa etmekti” dedi. Tatar’ın da yanlış yaptığını söyleyen Erhürman, “Sn. Sucuoğlu Sn. Atun'un görevden alınmasına ilişkin yazıyı gönderdiğinde, bunu reddetme, bekletme gibi bir yetkisi ve lüksü yoktu” ifadelerini kullandı.

'ŞARTLI İSTİFA FALAN SUNULMAZ'

Erhürman, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun da yanlış yaptığını vurgulayarak, “Bir bakanı görevden alamıyorsa "şartlı istifa" falan sunmaz, ya bakanın görevden alınmasını bekler ya da bekleyemiyorsa doğrudan hükumetin istifasını sunardı” diye konuştu. CTP lideri Erhürman, “Üç yanlış bu kadar büyük bir krizin ortasında bir maskaralık yaşattı bu halka. Bu saatten sonra ne karar alırsanız alın ciddiyetle ve sorumlulukla davrandığınız konusunda kimseyi ikna edemezsiniz!” dedi.

GAZETECİLERE İZİN VERİLMEDİ

Öte yandan, Başbakan ile görüşme öncesi Cumhurbaşkanlığı gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi. Cumhurbaşkanlığı sarayında sadece TAK ve BRT muhabirlerinin görüntü almasına izin verildi. (Kısa Dalga)

Dünya