15 Mayıs'a doğru Ankara'dan ittifak kulisleri: Milletvekili pazarlıkları, itirazlar, küskünler...

15 Mayıs'a doğru Ankara'dan ittifak kulisleri: Milletvekili pazarlıkları, itirazlar, küskünler...
Seçime iki ay kala partiler hem hazırlıklarını sürdürüyor hem de ittifak görüşmelerine devam ediyor.

2017 halk oylamasıyla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hem cumhurbaşkanı adaylarını hem de merkez partileri çok düşük oy oranına sahip küçük partilerle işbirliğine zorluyor. Bu durum da partiler arası pazarlıkları gündeme getiriyor.

Cumhur ittifakı

Bursaspor - Amedspor maçında yaşanan şiddet olaylarının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklama ile "beyaz toros" krizi yaşanan Cumhur İttifakı'nda şimdi de HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi "rahatsızlığı" yaşanıyor.

HÜDA-PAR'ın 1990'lı yıllarda acımasız cinayetleri ile bilinen Hizbullah'ı "terör örgütü olarak" tanımadıklarını açıklaması, laiklik, Şeyh Sait İsyanı, Kürtçe ile ilgili açıklamaları hem AK Partili Kürt milletvekillerinde hem de MHP milletvekillerinde rahatsızlık yarattı. Sivil toplum ve kadın hakları konularında çalışan AK Partili kadınların da gelişmelerden rahatsız oldukları bildirildi.

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakıyla görüşmesinden sonra açıkladığı şartlar da Cumhur İttifakı'nı rahatsız etti. Özellikle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddet'in Önlenmesi Kanunu ile ilgili taleplere, AK Parti'li kadınlar tepki gösterdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık da açıklama yaparak söz konusu kanundan bir adım geri atmayacaklarını bildirdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamaların partisinin yetkili organlarında tepki gördüğü öğrenildi. AK Parti yöneticilerinin eski Başbakan Necmettin Erbakan hakkında yaptığı açıklamalar ile Erbakan'ın AK Parti hakkındaki sözlerini hatırlatan parti kurmaylarının Fatih Erbakan'a "Bu sözlerden sonra nasıl ittifak yapacağız?" sorusunu yönelttiği bildirildi.

Bu arada başta Konya teşkilatı olmak üzere pek çok il ve ilçe yönetiminin genel merkezi arayarak, Cumhur İttifakı ile işbirliğine karşı çıktıkları belirtildi.

"AK Parti oy kaybını önlemek istiyor"

Ankara kulislerinde, AK Parti'nin tabanından Yeniden Refah Partisi'ne kayacak oyları önlemek için bu partiyi ittifaka davet ettiği konuşuluyor. Buna göre, AK Parti'nin yaşanan gelişmelerden mutsuz olan özellikle eğitimli seçmeni, 15 Mayıs'ta Yeniden Refah Partisi'ne oy vermeyi düşünüyor. Fakat AK Parti'nin talebi, Yeniden Refah'ın Cumhur İttifakı'na katılması veya desteklemesinden ibaret değil. AK Parti, Yeniden Refah Partisi'nin kendi logosuyla seçime katılmasını istemiyor. Bunun yerine milletvekili kontenjanı öneriyor. kendi logosu ile seçime girecek Yeniden Refah'ın AK Parti tabanından azımsanmayacak bir oy alması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin İYİ Parti ile birlikte oluşturduğu "Millet İttifakı", Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile çatıyı genişletti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak belirleyen Millet İttifakı rotasını HDP ve sol partilere çevirdi. Seçim işbirliğine dönüşen ittifaklarda bir taraftan da çeşitli pazarlıklar yürütülüyor.

Millet ittifakı

Millet İttifakından kulislere yansıyan bilgilere göre ise pazarlıklar, bakanlıkların dağılımı ve milletvekilliği kontenjanlarında yoğunlaşıyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte görev süresi dolacak olan yaklaşık 700 bürokrat ile görevden alınacak 1300 bürokratın yerine yapılacak atamalar da pazarlık konusu olacak.

Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapacağı görüşmelerde ise ağırlıklı olarak insan hakları, hak ve özgürlükler, ifade özgürlüğü, sendikal haklar ve AİHM kararlarının uygulanması gibi başlıkların ele alınması bekleniyor. Aynı veya benzer ilkeler üzerinden Sol Parti ve TKP yöneticileriyle de Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi bekleniyor.

CHP kurmayları Kılıçdaroğlu'nun Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile de görüşmesini planlıyor.

Millet İttifakı'nın ana bileşenleri arasında ortak aday gösterilecek illerin belirlenmesi ile CHP ve İYİ Parti'den Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve Saadet Partisine kaç milletvekili kontenjanı verileceğini konusunda henüz bir karar alınmadı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan tüm illerde kendi logolarıyla seçime gireceklerini açıkladılar.

İttifak içinde ittifak

Millet İttifakı içinde Saadet Partisi Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun daha önce ortaya attığı "ittifak içinde ittifak modeli" de tartışılıyor. Bu model, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin birlikte seçime girmesini öngörüyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber