30 yıllık cinayet davası 5 dakikada düştü

30 yıllık cinayet davası 5 dakikada düştü
Musa Anter davasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın zamanaşımından düşmesine karar verdi.

Gazeteci Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesine dair açılan ve JİTEM Ana Davası ile 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davanın zamanaşımından düşmesine karar verildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya verdiği 5 dakikalık aradan sonra kararını açıkladı ve hem Musa Anter davasının hem de Ayten Öztürk cinayeti davasının tanımı zaman aşımından düşmesine karar verdi. Mahkemenin avukatların ileri sürdüğü bütün iddiaları değerlendirmek için sadece 5 dakika yeterli bulması kararın daha önceden verildiği değerlendirmelerine neden oldu.

"İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAPSAMINDA"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Rıdvan Turan da duruşmayı, mahkeme salonunda izledi.

Duruşmada, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in avukatı İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu davanın insanlığa karşı suç kapsamında olması gerektiği ve zaman aşımına uğramaması gerektiği yönündeki taleplerini yineledi.

Türkdoğan, aynı zamanda yurtdışında bulunan sanık Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin istinabe yöntemiyle alınamamasında sorumluluğu bulunan Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı personeli hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Savcı, davanın zaman aşımı sınırını geçmesi nedeniyle düşmesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, savcılık mütalaası doğrultusunda karar vererek, davayı düşürdü.

Böylece, 30 yıl önce işlenen cinayete ilişkin yargılama dosyası kapanmış oldu. (ANKA)

Gündem