75 gündür tahliye edilmiyor... Kışanak: Adil yargılama yaptığınıza inanmıyorum

75 gündür tahliye edilmiyor... Kışanak: Adil yargılama yaptığınıza inanmıyorum
Kobanê Davası tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak'ın savunmasıyla devam ediyor. Tutukluluk süresinin bittiği halde 75 gündür cezaevinde olduğunu anımsatan Kışanak "Sizi reddediyorum. Adil ve dürüst yargılama yaptığına inanmıyorum" dedi.

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları ve merkez yürütme kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası devam ediyor.

Bugünkü oturumda yerine kayyum atanan ve tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın esasa dair savunması alınıyor. Duruşmayı milletvekilleri ve siyasetçiler de takip ediyor.

Tutukluluk süresi dolmasına rağmen, 75 gündür cezaevinde

Gültan Kışanak'ın avukatı Cihan Aydın, Kışanak'ın yasal tutukluluk süresi dolmasına rağmen, 75 gündür cezaevinde tutulmasına itiraz etti ve derhal serbest bırakılmasını talep etti. Bu talebe savcı “Tutuklu kalmasında kamu yararı vardır” cevabını verdi. Kışanak'ın avukatı Aydın, heyetin bağımsız ve tarafsız olmadığı gerekçesiyle heyetin reddini istedi.

Reddi hakim talebine ilişkin mahkeme heyetinin kararı üzerine Kışanak, savunmasına başlamadan “Hukuksuz bir yargılama yapıyorsunuz. Gayet biliyorsunuz. Bilerek yapıyorsunuz. İddiaların tamamı ‘darbeci’ polislerin tutanaklarına dayanıyor. Diyarbakır Newrozu'nda yaptığım konuşmanın CD yok ama bir polisin iki cümlelik tutanağı var. 'Bunlar hukuki delildir gel savunma yap' diyorsunuz.” dedi.

Kışanak’ın sözünü kesen mahkeme başkanına Kışanak, “İtirazlarımızı ve gerekçelerini dile getiriyoruz” diyerek şöyle devam etti:

“Yasa çok açık 7 yıldan fazla tutuklu kalamam. Size sormuşuz davaya hangi tarihten itibaren sanık/süpheli sıfatıyla dahil edilmişim. Bir türlü buna cevap vermediniz.”

Kışanak'tan mahkeme heyetine: Sizi reddediyorum

“AKP-MHP’nin bu otoriter rejimin karanlığına hukuki kılıf geçirmek için uğraşıyorsunuz. Bundan ibaret. Yaptığınız hukuksuzlukları gayet iyi biliyorsunuz. Biz de bu hukuksuzluğa karşı itirazlarımız dile getiriyoruz. Sizi reddediyorum. Adil ve dürüst yargılama yaptığına inanmıyorum. Adil ve dürüst yargılama yapmıyorsunuz . Özel yetkili bir heyetsiniz, sizi reddediyorum.”

Artı Gerçek'in mahkeme salonundan aktardıklarına göre, duruşmanın öğleden sonraki kısmında Kışanak şöyle devam etti:

'İnsan haklarına ve kadın haklarına karşı suç işleyenlerden davacıyız'

Aranın ardından mahkeme “Gültan Hanım haklarınızı hatırlamama gerek var mı? diye sorarak duruşmayı başlattı. Kışanak “Haklarımızı yok saydığınız için, çok iyi biliyoruz.” diyerek savunmasına başladı ve şöyle konuştu:

"Ben ve yargılanan arkadaşlarım biz bu davada sanık değil, davacıyız. Halklarımıza, demokrasi, insan hakları ve kadın haklarına karşı suç işleyenlerden davacıyız. Bu siyasi operasyonları yapanlardan davacıyız. Barış ve çözüm için bu kadar ısrar eden varken savaşta ısrarcı olanlardan davacıyız. Bu savunma değil, tüm kötülükleri teşhir etmek için yaptığım bir değerlendirmemdir."

'Bizi dik tutan onurlu duruşumuzdur'

Kışanak kaybettiği aile üyelerini sıralayarak “Hiçbirinin son anlarından yanında olamadım. Selahattin Başkan’ın da bu süreçteki onurlu duruşunu selamlıyorum. Bizi dik tutan onurlu duruşumuzdur." dedi. Kendisinden önce yapılan savunmaları hatırlatan Kışanak şöyle konuştu:

"Örgütlü kötülüğü karşıyız. Savunmamı size yapmayacağım. Benden önce savunma yapanlar etkili savunmaları ile bana bir şey bırakmadılar. Hem bu kumpasın nasıl düzenlendiğini anlattılar hem de bu ülkenin sorunlarını ve çözümlerini etkili savunmalarla anlattılar. Kadın arkadaşlarımızın ayrıntılı savunmaları vardı. Her bir arkadaşa bu güçlü savunmaları nedeniyle teşekkür ediyor ve hepsinin savunmalarına katılıyorum."

'Ne kadın, ne de feminist olduğum için beni suçlayabilirsiniz'

Yaptığı kadın çalışmaları ve barış çağrılarının suçlamaya dönüştüğünü belirten Kışanak şöyle konuştu.

"Savunmam üç başlık altında yapacağım. Bugün ana olarak barış başlığı altında savunma yapacağım. Diğer günlerde aktaracağım başlıkların birincisi Kürt sorunu. ikinci kadınların özgürlük mücadelesi bu davada bana yönelik suçlamaların iki odağı var biri yaptığımız kadın çalışmaların hepsi istisnasız bu dosyaya konmuş. Kadın olmak suç değildir, kadın barış mücadelelerinin en önemli yeridir. Ne kadın olduğum için, ne feminist olduğum için ne de kadınlarla mücadele ettiğim için beni suçlayabilirsiniz. Ben sizi suçluyorum. Eril zihniyetle, yaptığımız tüm çalışmaları suç sayanları suçluyorum. Siz suçlusunuz. Eğer barış, demokrasi savunmak suçsa, söylüyorum işte, yazın oraya."

"Kobane davasında sanık olmamızın, sanık olarak sayılmamızın sebebi Şengal’de İŞID kadınlara karşı insanlık suçları işledi. Hala Türkiye’de bu kadınları satmaya çalışan İŞID ve kafası var. Ben kadınlara karşı bu suçlar işlenmesin diye yargılanıyorum. ANF’de çıkan haberde ‘yarın çok geç olabilir’ demişim. Bu suçlama konusu olabilir mi? İktidar medyasına sesleniyorum bu dediklerimi takip etsinler ve talimat verenlerin önüne koysunlar” (Kısa Dalga)

Gündem