AB Türkiye Raportörü Amor Osman Kavala'yı cezaevinde ziyaret etti

AB Türkiye Raportörü Amor Osman Kavala'yı cezaevinde ziyaret etti
Osman Kavala'yı Marmara Cezaevi’nde ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, ziyaretin Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olmasını umut ettiğini söyledi.

2 Aralık’tan bu yana çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, bugün Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala'yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti.

İlk ziyaret eden AB Parlamentosu üyesi

Kavala'yı ilk ziyaret eden AB Parlamentosu üyesi olan Amor, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Osman Kavala ile Silivri Cezaevi’nde görüştüm. Ne kadar dikkat çekici bir insan. Bu görüşmeyi kolaylaştırdıkları için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür etmek istiyorum. Bu iş birliğinin, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye'ye ilişkin son Ortak Tebliği bağlamında Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

"Doğru yönde atılmış bir adım"

Ziyarete izin verilmesi kararını doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendiren Amor, “Türk Hükümeti’nin bu ziyarete izin verme kararı, doğru yönde atılmış önemli bir adımdır. Türk Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarına sağladıkları kolaylıklar için teşekkür etmek istiyorum. Umarım bu açıklık, Komisyon ve Yüksek Temsilci Başkan Yardımcısı’nın son Ortak Tebliği bağlamında da AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığının ve ülkedeki hukukun üstünlüğü ve temel haklar durumunun ele alınması için daha fazla adım atılacağının bir işaretidir." dedi.

"Türkiye'yi uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyorum"

Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin açık kararlarına ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin defalarca yaptığı çağrılara rağmen hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın 6 yılı aşkın bir süredir cezaevinde tutulduğunu hatırlatan Amor, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisine Avrupa Parlamentosu'nun dayanışmasını ve serbest bırakılmasını talep etmeye devam etme konusundaki kararlılığını ilettim. Bir kez daha Türk makamlarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala ve diğer ilgili davalara ilişkin kararlarını tam olarak uygulamaya ve ilişkilerimizin tam potansiyelini geri kazanmanın en iyi yolu olarak ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyorum.”

İlgili Haberler
Gündem