Kavala’nın avukatlarından Hakan Fidan’a yanıt: Türkiye’nin siyasi bir dava olarak gördüğünü doğruluyor

Kavala’nın avukatlarından Hakan Fidan’a yanıt: Türkiye’nin siyasi bir dava olarak gördüğünü doğruluyor
Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen ve hakkındaki AİHM kararı uygulanmayan Osman Kavala’nın avukatları, “Dava Avrupa’da siyasallaştırıldı” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a yanıt verdi.

Avukatlar Köksal Bayraktar ve Deniz Tolga Aytöre, Fidan’ın “davanın siyasallaştırılmasına verilecek cevap da siyasal olur” şeklindeki ifadesinin, davanın Türk yetkililer tarafından “siyasi bir dava olarak görüldüğünü doğrulandığını” belirtti.

Kavala’nın avukatlarının, Bakan Fidan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamanın ardından sosyal medya hesabından yayımladığı açıklama şöyle:

“Biz, Sn. Osman Kavala'nın müdafileri olarak, Dışişleri Bakanı’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kavala davasının Avrupa'da siyasallaştırılmış olduğu, bu nedenle Türkiye'de de siyasi tepkilerle sürdüğüyle ilgili söylediklerini gerçek gelişmeler ışığında değerlendirmek üzere bu açıklamayı yapmayı gerekli buluyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’ya yönelik suçlamaların kendisinin tutukluluğunu haklı gösterecek makul şüphe zemini oluşturmaya yeterli delillere dayanmadığı ve tutukluluğun gerisinde siyasi nitelikli saikler bulunduğu, yani Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. ve 18. maddelerinin ihlal edilmiş olduğu yönünde karar verdi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını ve suçlamaların kaldırılmasını talep etti.

Avrupa Konseyi bileşenlerinin Konsey üyesi Türkiye’ye yönelik talepleri, Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden ve Anayasa’nın 90. maddesinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini istemekten ibarettir.

Taleplerin AİHM kararlarının uygulanmasından sorumlu Bakanlar Komitesi’nden ya da bu konuda sorumluluk taşıyan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden gelmesi, davanın siyasallaştırılması anlamını taşımamaktadır. Ortada hukuki bir süreç sonunda alınmış bir uluslararası mahkeme kararı vardır ve Türkiye, taraf olduğu Sözleşme gereğince, bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Sorun bundan ibarettir.

Sayın Bakanın konuşmasında ‘davanın siyasallaştırılmasına verilecek cevap da siyasal olur’ şeklindeki ifadesi, maalesef, davanın Türk yetkililer tarafından siyasi bir dava olarak görüldüğünü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesinin ihlal edilmiş olduğu yönündeki AİHM kararının doğrulandığını düşündürmektedir.”

Ne olmuştu?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken AİHM’in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararları gündeme geldi.

CHP ve HEDEP milletvekilleri, Avrupa Konseyi’nin, AİHM kararlarının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’ye yönelik uyarılarını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bunun üzerine “Bu davalar, daha mahkemeye gelmeden önce Avrupa başkentlerinde siyasallaştırılmış, hukuki ve teknik bir dava olmaktan çıkıp Türkiye'deki iç siyasetin tarafı olma yönüne gitmiş. Yani siz, bunu siyasallaştırırsanız, hukukun dışına çıkarsanız buradan aldığınız cevap da buradan olur. Bunu niye yadırgıyorsunuz? Bunda bir yanlışlık yok. Bize ilkeyle gelin, prensiple gelin, siyasallaştırmayın; siz siyasallaştırdığınız zaman Türkiye'deki iç siyasal rekabetin, mücadelenin bir parçası oluyorsunuz” dedi. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem