ABD Erdoğan'ı anlamaya çalışıyor: Beyaz Saray ve Pentagon'dan Türkiye açıklaması

ABD Erdoğan'ı anlamaya çalışıyor: Beyaz Saray ve Pentagon'dan Türkiye açıklaması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadığını söylemesi ABD'de yakından izleniyor. Erdoğan'ın açıklamaları, Beyaz Saray'ın ve Pentagon'un günlük basın brifinginde soruldu. İki bakanlık da "Netleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Ukrayna işgalinin sürdüğü bir dönemde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadığını söylemesi tartışma yarattı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bu iki ülkenin NATO üyeliği arzusu konusunda Türkiye’nin yaklaşımını netleştirmeye çalıştıklarını söyledi

Psaki, günlük basın brifinginde bir gazeteciden Erdoğan’ın açıklaması hakkında gelen soruya yanıtında, "Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz. Sizi bu konudaki görüşleri hakkında daha fazla bilgi için Türkiye hükümetine yönlendiriyorum” dedi. Psaki, bu iki ülkenin NATO üyeliği konusunda geniş kapsamlı bir desteğin olduğunu belirterek, "Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz ve sizi Türkiye’nin temsilcilerine yönlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

PENTAGON: ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Erdoğan’ın açıklamaları, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Erdoğan'ın açıklamasını nasıl karşıladığına dair soruya şu yanıtı verdi: "Şu aşamada Türkiye’nin duruşunu anlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Daha ayrıntılı yorum yapmadan önce size tavsiyem, bu açıklamanın detaylarını Türklerle konuşmanızdır."

Kirby, 'ABD’nin Türkiye’yi hâlâ bir NATO müttefiki olarak görüp görmediği' yönündeki soruyu da "Elbette Türkiye değerli bir NATO müttefiki" sözleriyle yanıtladı. Pentagon Sözcüsü, "Türkiye’nin NATO müttefiki olması değişmiş değil. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında diyalog sağlanması konusunda çaba harcıyor. Ayrıca Ukrayna’yı destekliyorlar. Dolayısıyla Türkiye’nin NATO’daki konumunu değiştirecek bir şey olmadı" ifadelerini kullandı.

BERLİN'DE MASAYA YATIRILACAK

Beyaz Saray ve Pentagon'un açıklamalarından önce, ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried de 'Türkiye'nin pozisyonunu netleştirmeye çalıştıklarını' söylemişti.

Konunun, bu hafta sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek olan NATO dışişleri bakanları gayriresmi toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor. Toplantıya Türkiye'nin yanı sıra İsveç ve Finlandiya’nın da katılması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikili görüşme yapıp yapmayacağı henüz kesin değil.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Erdoğan, İstanbul’da cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil."

Bir ülkenin NATO'ya üye olması için 30 müttefik ülkenin tamamının onayı gerekirken, Erdoğan'ın bu sözleri veto sinyali olarak yorumlandı.

BIDEN'DAN DESTEK

Tartışma devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden'dan da dün iki ülkenin üyeliğine açık destek geldi. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşen Biden, Washington'ın bu iki ülkenin NATO üyeliği sürecine destek vereceğini açıkladı. (Kısa Dalga)

Dünya