ABD, Hamas yeniden güçlenir gerekçesiyle Gazze'de ateşkes çağrısını veto etti

ABD, Hamas yeniden güçlenir gerekçesiyle Gazze'de ateşkes çağrısını veto etti
ABD, Gazze’de acil ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine gerekçe olarak, karar tasarısını dengesiz bulmaları ve ateşkesin Hamas'ı güçlendirme ihtimalini gösterdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Birleşik Arap Emirlikleri ile 90 ülke tarafından sunulan ve Gazze’de acil ateşkes talep edilen karar tasarısına Rusya, Çin, Fransa, Japonya, Arnavutluk, BAE, Brezilya, Ekvador, Gabon, Gana, İsviçre, Malta ve Mozambik ‘evet’ oyu verdi. İngiltere’nin çekimser kaldığı karar tasarısı, ABD’nin oyuyla veto edilerek BMGK tarafından benimsenmedi.

Önerilerimiz göz ardı edildi, süreç aceleye getirildi

T24'ün haberine göre, açıklamayı yapan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, önerilerinin göz ardı edilmesi, sürecin aceleye getirilmesi, tasarının dengesiz olması ve ateşkesin Hamas'ı güçlendireceği gerekçeleri ile karar tasarısını veto ettiklerini ifade etti.

Wood, “Maalesef önerilerimizin neredeyse tamamı göz ardı edildi. Ve bu aceleye getirilmiş sürecin sonucu, gerçeklikten kopuk, ibreyi somut bir şekilde ileriye doğru hareket ettirmeyen dengesiz bir karar tasarısı oldu. Bu nedenle maalesef destekleyemedik.” dedi.

Filistin Daimi Gözlemcisi: Felaket

Kararın benimsenmemesini "felaket" olarak nitelendiren Filistin Gözlemci Devleti Daimi Gözlemcisi Riyad Mansour, “Milyonlarca Filistinlinin hayatı pamuk ipliğine bağlı, her biri kutsal ve kurtarılmaya değer." ifadelerini kullandı.

İsrail BM Daimi Temsilcisi'nden ABD'ye teşekkür

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, veto sonrasında açıklama yaparak “Bugün yanımızda durup liderliklerini ve değerlerini gösterdikleri için ABD'ye ve Başkan Biden'a teşekkür ediyorum.” dedi.

Fransa, acil ve kalıcı ateşkes talep etti

BM şefinin Gazze'de ortaya çıkan insani trajedi konusunda alarm vermesinde haklı olduğunu belirten Fransa Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise "Fransa bu karara bu nedenle oy verdi ve bu nedenle acil ve kalıcı bir insani ateşkes talep ediyoruz." açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Dünya