ABD'den İran'a Salman Rüşdi tepkisi: Tiksinç

ABD'den İran'a Salman Rüşdi tepkisi: Tiksinç
ABD Dışişleri Bakanlığı, uğradığı bıçaklı saldırıdan yazar Salman Rüşdi ile destekçilerini sorumlu tutan İran'a tepki gösterdi.

ABD, İran'ın 'Şeytan Ayetleri' kitabı nedeniyle hakkında ölüm fetvası çıkardığı yazar Salman Rüşdi'nin cuma günü uğradığı bıçaklı saldırı hakkındaki açıklamasına tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın saldırıdan Rüşdi'nin kendisini sorumlu tutan açıklamasını "aşağılık" ve "tiksinç" olarak niteledi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında Tahran'ın açıklaması hakkında gelen soruya "Bu aşağılık. Tiksinç. Kınıyoruz. Tamamen dehşet verici" yanıtını verdi.

İRAN NE DEDİ?

İran Dışişleri Bakanlığı, Rüşdi'nin defalarca bıçaklandığı saldırı hakkında yaptığı açıklamada saldırganla bir bağlantıları olmadığını vurgulamıştı. Ancak Bakanlık Sözcüsü Nasır Kanaani, saldırıdan "yazarın kendisinin ve onu destekleyenlerin sorumlu olduğunu" öne sürmüştü.

Bu açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in "Tahran'ın Rüşdi'ye karşı şiddeti kışkırttığını" söylemesinin ardından gelmişti.

RÜŞDİ'NİN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Son olarak Rüşdi'nin oğlu Zafar Rüşdi, babasının solunum cihazından çıkarıldığını ve birkaç sözcük de olsa konuşmaya başladığını söylemişti. Zafar Rüşdi, "Babamın sağlığı hâlâ kritik durumda ancak cihazdan çıkarılması bizi çok rahatlattı. Babam, hayatını değiştirecek yaralar almış olsa da, her zamanki cesur ve meydan okuyan mizah anlayışı sapasağlam kalacaktır" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya