ABD’den 'Suriye harekâtı' yorumu: Türkiye geri adım atmayabilir

ABD’den 'Suriye harekâtı' yorumu: Türkiye geri adım atmayabilir
Türkiye’nin Suriye'de planladığı duyurulan yeni Suriye harekâtına dair ABD’den yeni açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, Ankara'nın planlarından geri adım atmayabileceğini söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde planladığı harekât konusunda ABD'deki tartışma da sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, harekatın engellemek için diplomatik girişimlerini hızlandırdıklarını ama Türkiye'yi vazgeçmeye ikna edip etmedikleri konusunda 'garanti veremeyeceğini' söyledi.

ABD Kongresi'nde düzenlenen bir oturumda konuşan Leaf, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki olası askeri eylemlere dair son dönemde artan söyleminden derin endişe duyuyoruz” dedi. "Bunu engelleme amaçlı diplomatik girişimlerimizi artırdık" ifadelerini kullanan Leaf, Türkiye'nin bu temaslar sonrasında planlarından vazgeçip vazgeçmeyeceğine dair soruyu da şöyle yanıtladı: "Size bunu yapacakları konusunda teminat veremem."

Leaf, Türkiye'nin olası operasyonunun bölgede istikrara zarar vereceği ve IŞİD'le mücadeleyi riske sokacağı yönündeki Amerikan görüşünü yineledi.

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine itirazıyla eş zamanlı olarak gündeme getirdiği olası yeni harekat, ABD'nin yanı sıra Rusya'nın da gündeme. Moskova, Ankara'nın dile getirdiği endişeleri desteklediğini belirtmekle beraber askeri bir harekâta açık destek vermiyor. (Kısa Dalga)

Dünya