Abdulkadir Selvi: Gezi tutuklularına yeniden yargılanma kapısı açılabilir

Abdulkadir Selvi: Gezi tutuklularına yeniden yargılanma kapısı açılabilir
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Tayyip Erdoğan ve Özgür Özel'in Türkiye'nin sorunlarının çözümü için işbirliği yapması gerektiğini söylerken, Gezi davası tutuklularının da yeniden yargılanabileceğini söyledi.

İktidara yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ikinci kez "siyasi iklim değişikliği"ne işaret ettti.

10 gün önceki yazısında Gezi tutuklularının yıllarca hapis yatacak olmasının Türkiye'ye ne faydası olduğunu soran ve "Artık iklimin değişmesi ve baharın gelmesi gerekiyor" diyen Selvi, bugünkü köşesinde de Gezi için yeniden yargılama kapısının açılabileceğini söyledi.

“Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa dört yıl böyle gitmez" diyen Selvi, şöyle dedi:

"Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek. Özgür Özel bu süreçte çok yapıcı bir rol oynayabilir. Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir.

Bu açıdan iki liderin yaklaşımları önemli. Çünkü genel seçimler Erdoğan’ı, yerel seçimler Özgür Özel’i öne çıkardı. Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti. 'Türkiye’nin sorunlarının çözümünde işbirliği içinde olun' dedi. Ama daha da önemlisi ne konuşacakları.

"50 artı 1 gözden geçirilebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceliğinin yeni anayasa olduğu biliniyor. Özgür Özel’in de buna bir itirazı yok.

Yeni anayasa konusunu Türk demokrasisi açısından çok kıymetli buluyorum, ama Meclis’teki sandalye dağılımı nedeniyle zor görüyorum.

Ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde birtakım düzenlemeler yapılabilir.

50 artı 1 sisteminin, ittifakların gözden geçirilebilmesi gibi. 50 artı 1 sistemi, yüzde 50’lik partileri yüzde birlik partilere mahkûm ediyor. Aynı şekilde ittifak sistemi de.

CHP son seçimde bunun bedelini ağır bir şekilde ödedi. Yüzde 1 oyu bile olmayan partiler CHP’nin sırtından 39 milletvekili çıkardı. Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli.

Gezi davasında yeniden yargılama

Bu arada Özgür Özel bir şey söyledi. Güven artırıcı adımlardan söz etti. Bunlar ne olabilir? Özgür Özel’in iki öneri götürmesi bekleniyor. 1- Geziden dolayı hapiste olanların durumu, 2- Cezaevinde olan 28 Şubat generallerinin affedilmesi.

Gezi davasından mahkûmiyetleri onanan Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku için yapılacak bir şey var mı? İstenirse hukuk içinde yol bulunabilir. Örneğin yeni deliller bulunduğu taktirde yeniden yargılanma kapısı açılabilir. Bunlar irade meselesi." (Kısa Dalga)

Gündem