ABD'yle 'CHP mitingi' krizi: Büyükelçi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD'yle 'CHP mitingi' krizi: Büyükelçi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
ABD Büyükelçiliği'nin CHP mitingi öncesinde yaptığı 'polis şiddeti uyarısı' konusunda yaşanan gerilim büyüyor. ABD Büyükelçisi Jeff Flake, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

ABD Büyükelçiliği'nin, CHP'nin Maltepe'de dün yaptığı mitingden önce vatandaşlarını polis müdahalesine karşı uyarmasının ardından patlak veren gerilim derinleşiyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD Büyükelçisi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Buna göre elçiye, CHP mitingi öncesinde yayınlanan 'gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık' iletildi. Diplomatik kaynakların aktarımına göre, "Büyükelçi Flake’e, söz konusu gösteri uyarısında, bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı" belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi’yle görüşmede, "kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu ABD’de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken, siyasi parti mitinglerinin Türkiye demokrasisinin köklü bir geleneğini oluşturduğu, bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu, söz konusu mitingin sorunsuz şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir olayın yaşanmadığını" vurguladı.

KRİZ NEDEN ÇIKTI?

ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinde dün yayımlanan uyarı metninde CHP'nin Maltepe mitingine atıfla "Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının" ifadeleri yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ise tepki olarak, ABD'deki Türkiye vatandaşlarından "tüm gösteri ve etkinlikler" konusunda dikkatli olmalarını istemişti. (Kısa Dalga)

Gündem