Adalet Bakanı Tunç'tan Akşener’e: Elindeki bilgileri savcılıklarla paylaşmalı

Adalet Bakanı Tunç'tan Akşener’e: Elindeki bilgileri savcılıklarla paylaşmalı
İYİ Parti lideri Akşener’in “Oteli olan polis müdürleri var. O otellerde fuhşun ötesi, öksüz kızlar çalıştırılıyor” iddiasıyla ilgili Adalet Bakanı’ndan “Bu bilgileri sayın Akşener‘in yargı makamlarımızda Cumhuriyet Başsavcılıklarımız ile paylaşmasında çok büyük yarar olduğunu ifade etmek istiyorum” açıklaması geldi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Noterler Birliği'nde "Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları" programına katıldı.

Bakan Tunç, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne dikkat çekerek, "Filistin'de de 7 Ekim'den bu yana çocuk katliamı, insanlık dramı yaşanıyor, dünyanın gözü önünde. Bu soykırımı yapanların, uluslararası ceza mahkemesinin huzuruna çıkıp çocukların, bebeklerin hesabını verecekleri gün mutlaka gelecek. Bu günü Filistin'de şehit edilen çocukları anma günü olarak kutluyoruz" diye konuştu.

"50+1 Meclisimizin takdirinde"

DHA'nın haberine göre, Bakan Tunç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 şartının değişip değişmeyeceğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği, Cumhuriyeti güçlendiren, Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun ve halkın hem yasamayı, hem yürütmeyi aynı anda doğrudan doğruya belirlediği, millet iradesinin yürütmeye yansıdığı yegane bir sistem. Bu sistemden geriye dönüşün olmadığını çeşitli defalarda Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler. Özellikle ilk uygulamasından sonra ortaya çıkan bir takım eleştiriler söz konusu oldu; gerek anayasamızdaki yasama süreci ile ilgili gerekse yürütme ile ilgili yeni ihtiyaçlar durumunda yeni değişiklikler oturulup konuşulur. 50+1 meselesi tabii ki Meclisimizin takdirindedir. Bu yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup, tartışılabilir. Meclis'te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar."

Ogün Samast iddianamesi

Bakan Tunç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında hazırlanan ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 12 yıla kadar hapsi istenen iddianameye dair ise şöyle dedi:

"Bu konular yargısal süreçlerle ilgili konular. Dosyaların evveliyatını bilmeden hüküm vermek doğru değil. Kamuoyunun bilmediği bazı hususlar var. 2007'de bu cinayet işlendikten sonra yargılama devam ederken konunun terör örgütü ya da 220 kapsamında örgüt hususları tartışıldı ve azmettirenler, tetikçi; 220'de bahsedilen terör örgütü olmayan örgüt kapsamında cezaları verilmişti. Bu kararlar kesinleştikten sonra 2016'da darbe girişiminden sonra özellikle bu cinayetin FETÖ'nün amaçları doğrultusunda işlenip işlenmediği ile ilgili yeni bir soruşturma başladı ve bu soruşturma kapsamında kamu görevleri ile ilgili İstanbul 14'üncü Ağır Ceza'da mahkumiyet kararları verildi. Yargıtay tarafından da bu kararlar onaylandı. Nisan ayında iddianame bir takım eksikler nedeniyle iade edilmişti ve sonrasında da bu eksiklikler giderilerek, yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu. Durum bundan ibaret, tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır, hep beraber bunun neticesini bekleyeceğiz."

Meral Akşener'in iddiası

Bakan Tunç, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, polis müdürlerinin sahip olduğu otellerde kız çocuklarına fuhuş yaptırıldığı iddialarına ilişkin, "Çok ciddi bir iddia. Bunun hiç gecikmeksizin yargı makamlarına bildirilmesi, Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi lazım. Eğer böyle bir iddia varsa üzerine gidilmesi gerekir. Somut eğer bilgiler varsa bu bilgileri Sayın Akşener'in yargı makamlarımızla, Cumhuriyet Başsavcılıklarımızla paylaşmasında büyük yarar olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem