Aile kavramı anlatılırken Kuran esas alınacak: Daha karanlık dönem başlıyor

Aile kavramı anlatılırken Kuran esas alınacak: Daha karanlık dönem başlıyor
Lise düzeyi için hazırlanan “Türk sosyal hayatında aile” seçmeli dersinde aile kurmanın “fıtrata uygun olduğu” anlatılacakken adabımuaşeret dersinde ise aile içi ilişkide Kuran’da ve sünnette anne babaya saygı ve “sılayırahim” kavramının üzerinde durulacak.

Eğitim daha da gericileşmesi tartışmalarını başlatan bu müfredat değişikliğine tepkiler sürüyor.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul söz konusu derslerin müfredata eklenmesiyle AKP’nin eğitimi dinselleştirme konusunda daha karanlık bir program izlemeye başladığını vurguladı.

Zorunlu seçmeli dersler kapsamında din dersi sayısının artırıldığını ve ÇEDES projesini anımsatan Kurul, “İktidar toplumun dini duygularını eğitim alanı üzerinden sömürmeye devam ediyor. Ev içi şiddeti önlemek üzere imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden iktidar blokunun çekilmesini anımsadığımızda nasıl bir aile istendiği çok açık. Aile içi şiddeti ‘kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışı ile örten, erkek egemenliğini güçlendiren bir aile anlayışı anlatılacak” dedi. İktidarın aile içi sorunları kadın ve erkeğe yükleyen bir anlayışı dayattığını belirten Kurul, “Aileyi aynılaştırmaya çalışıyorlar. Ancak yaşam iktidarın aile etrafına örmeye çalıştığı duvarlardan çok daha çoğuldur” ifadelerini kullandı.

ÇEDES projesi nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" veriyor. (Kısa Dalga)

Gündem