AKP'li Şamil Tayyar'dan Yargıtay'a tepki: Askeri vesayet dönemini hatırlatıyor

AKP'li Şamil Tayyar'dan Yargıtay'a tepki: Askeri vesayet dönemini hatırlatıyor
AKP'li Şamil Tayyar, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına uymaması ve bu karara imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını "Askeri vesayet dönemi" uygulamalarına benzetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uymaması ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına iktidar partisi AKP'den de tepkiler geliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın ardından eski MYK üyesi Şamil Tayyar da kararı eleştirdi.

Tayyar, sosyal medya platformu X'te (eski adı Twitter) yaptığı paylaşımda AYM’nin kararını eleştirmek ve yanlış bulmak ile karara uymamanın ayrı şeyler olduğunu vurgulayarak "Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır" dedi.

Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM kararına ‘uymama’ iradesinin hukuki olmadığını kaydeden Tayyar şöyle devam etti:

"Kaldı ki AYM’nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü."

"Anayasal düzene karşı kalkışma"

Yargıtay 3. Ceza Dairesi daha önce mahkumiyet hükmünü onadığı Gezi davası tutuklusu, TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili sürpriz bir karar verdi. Daire, yargı ve siyaset çevrelerinden büyük tepki karar alan kararında Anayasa Mahkemesi'nin, Atalay'ın tahliye edilmesi gerektiği kararına uymamakla kalmadı, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyelerine sert ifadeler kullandığı kararının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararı "Anayasal düzene karşı kalkışma girişimi" diye niteleyerek CHP Parti Grubu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı. (Kısa Dalga)

Gündem