Akşener'den seçim hamlesi: 'Erdoğan'ın adaylığının önünü açacak'

Akşener'den seçim hamlesi: 'Erdoğan'ın adaylığının önünü açacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı göreve üçüncü kez seçilip seçilemeyeceğine yönelik tartışmalar devam ederken İYİ Parti milletvekili Aytun Çıray, İYi Parti lideri Meral Akşener'in Erdoğan’ın adaylığının önünü açacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada cumhur ittifakı adayı olduğunu ilan etmişti. Erdoğan, 9 Haziran'da İzmir'deki konuşmasında şöyle demişti: "Adaylık meselesini daha fazla geçiştiremezsin. Seçim önümüzdeki yıl haziran ayının ortasında yapılacak. Kaçacak yerin yok Bay Kemal. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan.”

Ancak Erdoğan'ın aynı göreve üçüncü kez seçilemeyeceği yönüdeki tartışmalar da sürüyor. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "Erdoğan, seçimler Haziran 2023'te yapılırsa aday olamayacağını biliyor" demişti. Saadet lideri Temel Karamollaoğlu da benzer bir açıklama yapmıştı.

Sözcü gazetesinden Uğur Dündar'a konuşan İYİ Parti milletvekili ve Akşener'in başdanışmanı, Aytun Çıray ise Erdoğan’ın 3. defa aday olamayacağına yönelik tartışmalar konusunda şunları söyledi:

"Birincisi; 'Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir' maddesini referanduma Meral Hanım sunmadı. Tayyip Bey bu maddeyi istedi ve meydan meydan savundu. Şimdi mağdurum mu diyecek? Aman Tayyip Bey mağdur rolü oynamasın diye 'Anayasa'yı bir kez delmekten bir şey çıkmaz' mı diyelim? O zaman anayasal meşruiyeti savunma konusunda inandırıcılığımız ne olacak? Ancak kimse merak etmesin; Sayın Meral Akşener akıllarda bir tereddüt kalmaması ve seçime girebilseydim kazanırdım diyememesi, daha da önemlisi demokrat tavrı nedeniyle Sayın Erdoğan'ın adaylığının önünü açmak için çalışacaktır. Ben 'altılı masa'daki -Sayın Kılıçdaroğlu'nun deyimi ile- dostlarımızın da bundan farklı düşüneceklerini sanmıyorum."

YAZININ TAMAMI

Politika