Aktaş: Enflasyon konusunda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Aktaş: Enflasyon konusunda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
TÜİK'in enflasyon hesabını ortaya çıkaran Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında "Artık enflasyon konusunda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Kısa Dalga - TÜİK'in enflasyon hesabı gündemdeki yerini koruyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in enflasyonu hesaplarken baz aldığı fiyatların listesini açıklamıştı. Bu listede doktor ücreti 34 lira, ev kirası yaklaşık 6 bin lira, yumurta 2.5 lira görünüyordu.

TÜİK'in savunması


Aktaş'ın açıkladığı liste gündemin ilk sıralarına otururken TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, hesaplama yöntemini savunmuştu. Çetinkaya, "Yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki" demişti. Açıklamalarıyla eleştirilen odağında olan TÜİK, bu kez de enflasyon sepeti verilerini internet sitesinden kaldırdı.

Aktaş: Cin şişeden çıktı!

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında "Artık enflasyon konusunda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi. Aktaş özetle şunları yazdı:

"Bundan sonra TÜİK madde fiyatlarını açıklamış, açıklamamış; çok da önemli değil. Hemen hemen tüm veriler ortaya saçıldı bir kere ve neyin ne olduğunu herkes gördü. Bir anlamda gizlenecek bir şey de kalmadı.

Yapılması gereken belli


Vatandaş açıklanan enflasyon oranlarına inanmıyordu, bu durum son gelişmelerin ardından daha da pekişti. TÜİK’e duyulan güven yerlerde ve bundan sonraki dönemde açıklanacak oranlara inanın kimse pek çıkmayacak. Bu güvensizlik dönüp dolaşıp enflasyonu besliyor. İşte ekonomi yönetimi bunun farkında değil.

Yapılması gereken belli. Önce TÜİK, doğru teşhis konulup "tedavi edilmek" zorunda. Ancak bu yapılırsa açıklanan oranlara az da olsa güven oluşturulabilir. Artık bunu görmek ve ona göre önlem almak gerekiyor. Yoksa enflasyonla mücadele ediliyormuş gibi yapmaktan öteye geçilemeyecek." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi