Alevi örgütleri Kadıköy'den seslendi: Laik eğitim, insanca yaşam istiyoruz

Alevi örgütleri Kadıköy'den seslendi: Laik eğitim, insanca yaşam istiyoruz
Alevi örgütleri, Erdoğan iktidarının eğitim başta olmak üzere her alanı tamamen dinselleştirme girişimlerine karşı, İstanbul Kadıköy’de “Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye” mitingi düzenledi. "Demokratik Türkiye” mitinginde, "Karanlığa teslim olmayacağız, er ya da geç kazanacağız" mesajı verildi.

Miting, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan Kadıköy'de düzenlenen mitingde cumhuriyetin demokratikleşmesi gerektiğini vurguladı. Aslan, Laik eğitim talebini bir kez daha dile getirdi.

Diyanet İşleri Bakanının, Milli Eğitim Bakanı (MEB) gibi çalıştığını söyleyen Aslan, “Devlet okullarda bir inancı bize dayatamaz. Biz anayasada laik yazıyorsa, 'öyle davran' diyoruz. 'Haddini bil' diyoruz. Diyanet kaldırılsın derken ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. İnsanlar açken, pazarda evine ekmek götürmek için çöpte ekmek toplayanlar varken, bu devleti soyanlar vergilerimizi çalmaları yetmiyormuş gibi evimizin içine de karışıyorlar Mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz, onlara izin vermeyeceğiz. Çünkü biz herkesin kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Birileri kendi kültürünü, polisini, Alevisini yaratmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

690x450nc-ist-10-12-2023-alevi-kurumlari-mitingi6.jpg
Alevi mitingine siyasi partiler de destek verdi

'Laik demokratik cumhuriyet idealimizden vazgeçmeyeceğiz'

Ardından PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ile AKD Genel Başkanı Seher Şengül Yılmaz, ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada şöyle denildi:

Alevilerin amasız fakatsız mazlumların yanında, zalimlerin karşısında olduğu vurgulanan açıklamada, "Hak ve hakikat mücadelesinden, laik demokratik cumhuriyet idealimizden vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyetin birinci yüzyılında ötekileştirilmiş bütün halklar olarak bir araya gelip, omuz omuza mücadele edecek ve bu ülkeyi birlikte özgürleştireceğiz. Bugün bu meydanda bunu bir kez daha ilan ediyoruz. Kurtuluş kendi kollarımızdadır. Sevgili canlar, çağrımıza kulak verip bu alanda taleplerimizi ortaklaştırdığımız yarenler yoldaşlar can dostlar, hepinize aşk olsun. Sorumluluğumuz büyük, yükümüz ağır ama umudumuz sonsuzdur. Hepimize kolay gelsin. Unutmayın yoldaşlar ve inanın, biz kazanacağız. Er ya da geç ama mutlaka biz kazanacağız."

690x450nc-ist-10-12-2023-alevi-kurumlari-mitingi1.jpg
Alevi mitingi

Mitingi düzenleyen kurumlar: Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Cem Vakfı ve Anadolu Alevi Canlar Federasyonu. Mitinge çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kuruluş verdi. (Kısa Dalga)

Gündem