Şeyh Said tartışmasına gönderme: CHP'li Çankaya Belediye Başkanı'ndan Atatürk ve Diyap Ağalı mesaj

Şeyh Said tartışmasına gönderme: CHP'li Çankaya Belediye Başkanı'ndan Atatürk ve Diyap Ağalı mesaj
Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Şeyh Said’ tartışmasına gönderme yaparak Atatürk ile Dersim mebusunun yan yana olan fotoğraflarını paylaştı. Taşdelen Sosyal medya hesabından “Önderimiz Atatürk ve büyük dedemiz Diyap Ağa… 100 yıldır gururla aynı yerdeyiz” yazdı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yeni yapacağı yola Şeyh Sait'in adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa, o acıya saygılı olmak gerekir” açıklamasından sonra, Çankaya Belediye başkanı da “Önderimiz Atatürk ve büyük dedemiz Diyap Ağa…” diyerek Desrim Mebusunun Atatürk ile yan yana olduğu fotoğrafı paylaştı.

Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Sosyal medya hesabından “Önderimiz Atatürk ve büyük dedemiz Diyap Ağa… 100 yıldır gururla aynı yerdeyiz.” yazdı.

Diyap Ağa kimdir?

Dersim’in (Tunceli) Çemişgezek ilçesinde, 1831 yılında Hozatlı Seyithan Ağa ve Elif Hanım'ın oğlu olarak dünyaya gelen Diyap Ağa, Ferhatuşağı aşiretinin Ovacık-Hozat koluna mensup bir liderdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Diyap Ağa, Hamidiye milislerinde milis komutanı olarak görev yapmıştır. Bu dönemde, Bitlis ve Siirt'in Rus işgali altında olduğu zamanlarda aşiretiyle birlikte buraların kurtarılması için mücadele etmiş ve milislere liderlik etmiştir. Bu süreçte, Mustafa Kemal ile yakın bir ilişki kurarak dostluklarını pekiştirmiştir.

1919 yılında, Erzurum ve Sivas kongrelerini destekleyerek, Ankara'da toplanan ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Dersim milletvekili olarak katılmıştır.

Doğu ve güneydoğu bölgelerinde, Diyap Ağa ve yerel milis güçleri, Fransız ve İngiliz ordularına karşı koymuşlardır. Ancak daha sonra Seyit Rıza ile ilişki kurduğu gerekçesiyle Diyarbakır'a sürülmüş ve aşiretin diğer üyeleri de Divriği'ye zorunlu göç etmek zorunda kalmışlardır.

Diyap Ağa, Dersim milletvekilliği görevini tamamladıktan sonra memleketi Dersim’e geri dönmüş ve Atatürk tarafından maaş bağlanmıştır. Ancak 1935 yılında vefat etmiştir.

Özgür Özel'in Şeyh Said açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’de dün akşam TV100’de katıldığı yayında Şeyh Said tartışmaları hakkında da ‘de ‘de "Şeyh Said'e hain demem, kahraman demem sizi memnun edecekse... Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet'e karşı bir ayaklanma olduğunu biliyorum. Bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa, o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkarmak lazım. Cumhuriyet'in kurucu kadroları, bugünkü gibi iletişim olanaklarının olmadığı, verilen emirlerin takibinin mümkün olmadığı yerde yaşanmış birtakım rahatsızlıklar, üzüntüler varsa bunu Atatürk'e mal etmek, CHP'nin sırtına yük gibi vurmak da kimsenin haddi değil"" yorumunu yapmıştı.

İYİ Parti'de kriz yaratmıştı

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Şeyh Said tartışmaları hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapmış "Son günlerde Diyarbakır’da bir bulvara bölgemizin en önemli değerlerinden Şeyh Said efendinin isminin verilmesi üzerinden başlayan tartışmalarda bölgenin toplumsal ve dini değerlerinden birine dönüşen Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar üzerine İyi Parti, Ensarioğlu hakkında disiplin süreci başlatıldığını duyurmuştu. (Kısa Dalga)

Gündem