Anayasa Mahkemesi'nden 'sansür yasası' kararı: Esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi'nden 'sansür yasası' kararı: Esastan görüşecek
CHP'nin başvurusunda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, dezenformasyon yasasının 29. maddesinin iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, "sansür yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı. Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemine de esas inceleme aşamasında karar verilecek.

CHP, "sansür yasası" olarak adlandırılan, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyenlere hapis cezasını öngören kanunun 29’uncu maddesinin yürütmesinin durdurulması için AYM’ye başvurmuştu.

Yasanın 29. maddesi şöyle:

“Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak."

Gündem