Cumartesi Anneleri meydanda: AP Raportörü Sánchez destek için geldi

Cumartesi Anneleri meydanda: AP Raportörü Sánchez destek için geldi
Cumartesi Annelerinin 975’nci hafta eylemine Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez gözlemci olarak katıldı. Bu hafta 30 yıl önce Urfa, Siverek’te gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Taşkaya için adalet istendi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 975. hafta buluşması Galatasaray Meydanı'nda yapıldı. Hak savunucularından sadece 10 kişinin basın açıklamasına katılmasına izin verildi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez de Galatasaray Meydanı'nda annelerin eylemine katıldı.

Kayıp yakınlarının 975’nci hafta eylemine Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak 275 haftadan sonra ilk kez katıldı.

anneler.jpg

Polis ablukası altındaki Galatasaray Meydanı’nda, barikatların önünde yapılan açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan okudu. Arcan, "Bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz: Hakikati bilme ve adalete ulaşma hakkımızı ihlal etmeye son verin. Kayıplarımızın akıbetlerinin açığa çıkartacak, adaleti sağlayacak etkili soruşturma ve kovuşturma yapma yükümlülüğünüzü yerine getirin" dedi.

Taşkaya: Babamızın akıbetini öğrenmek için buradayız

Gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın oğlu Şerif Taşkaya ise şunları söyledi:

"Babamızın akıbetinin ne olduğu öğrenmek için mücadele ediyoruz. 700. haftadan beri bu alan, gözaltında kaybedilenlerin yakınlarına kapatılmıştı. İşkence ve gözaltılarla mücadelemiz engellenmeye çalışıldı. Bugün de buradan babamızı, yakınlarımızı aradığımız tek yer olan Galatasaray Meydanı’nın açılmasını, gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetini öğrenmeyi ve kaybedenlerin de yargılanmasını talep ediyoruz."

Hüseyin Taşkaya kimdir?

42 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Taşkaya, Siverek’te yaşıyor ve müteahhitlik yapıyordu. 6 Aralık 1993 tarihinde amcasının Siverek/Bağlar Mahallesi’ndeki evine 30 araçlık bir konvoyla gelen asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucular Hüseyin Taşkaya’yı gözaltına aldı. Gözaltını engellemek isteyen akrabaları ağır biçimde darp edildi. Taşkaya askeri araca bindirilerek götürüldü. Ailesi, Hüseyin Taşkaya’yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa, valiliğe başvurdu. Ancak tüm girişimleri sonuçsuz kaldı, Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı.

Nacho Sánchez Amor Türkiye'ye davet edilmişti

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın bugün Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştireceği 975. hafta buluşmasına gözlemci olarak katılmak için Türkiye'ye geldi.

Nacho Sánchez Amor, geçtiğimiz Ekim ayında Avrupa Parlamentosu’nda Cumartesi Anneleri/İnsanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileriyle bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından İHD ve TİHV, Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Barışçıl Toplanma Özgürlüğü’nün İzlenmesine İlişkin Kılavuzu’nda belirtilen prensipler doğrultusunda Nacho Sánchez Amor’u Türkiye’ye davet etmişti.

Galatasaray meydanı yasaklanmıştı

İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Ağustos 2018'de yapılan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 700. buluşmasını "herhangi bir bildirimde bulunulmadığı" iddiasıyla yasaklamıştı.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları'na saldıran polis 23 kişiyi gözaltına aldı. Ardından 46 kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, darp edilerek gözaltına alınanlar arasındaydı. 82 yaşındaki annesi Emine Ocak da polis şiddetine maruz kaldı.

Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Başsavcılığın soruşturmaya yer olmadığı kararı vermesi üzerine başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak dosyayı AYM'ye taşıdı.

Yüksek mahkeme, şubat ayında verdiği kararda Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal" edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ardından AYM, Cumartesi İnsanları/Anneleri eylemine saldırıp Sebla Arcan'ı darp eden polis memurlarının, kötü muamele ve eziyet yasağını ihlal ettiğine hükmetti. Görevlilerin yargılanması ve Arcan'a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Bu iki AYM kararına rağmen, hak savunucularının Galatasaray'da basın açıklaması yapması polis şiddetiyle engellendi. Son haftalarda hak savunucuları gözaltına alınmasa da meydandaki polis ablukası devam ediyor. (Kısa Dalga)

Gündem