Araştırma görevlileri 'sözleşmeli personel' düzenlemesinden çıkarıldı

Araştırma görevlileri 'sözleşmeli personel' düzenlemesinden çıkarıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üniversitelerdeki 50/D'li araştırma görevlilerini, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi çalışmasından çıkardı.

Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi çalışması devam ederken, akademisyenlerle ilgili yeni bir açıklama geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bugünkü açıklamasında, kamuda sözleşmeli çalışan yaklaşık 500 bin personelin uzun yıllardır gündemde olan kadro sorununun çözüme kavuşturulduğu kaydedildi.

Açıklamada, sözleşmeli öğretmen ve Kültür Bakanlığı sanatçılarınun da kapsama dahil edildiği belirtilerek "Sayıları yaklaşık 20 bin olan 50/D'li araştırma görevlilerinin kadroya geçirilme çalışması ise YÖK tarafından yapılması planlanan başka bir tasarıya dahil edilmek üzere kapsamdan çıkarıldı" dendi.

TBMM Başkanlığı'na 13 Ocak'ta sunulan kanun teklifinin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor.

İki farklı sözleşme var

Üniversitelerde iki çeşit araştırma görevlisi kadrosu bulunuyor.

Yükseköğretim Kanunu'nun 50 maddesinin 'd' bendi uyarınca görev yapan araştırma görevlileri, öğrencilikleri boyunca bir yıllık sözleşmeyle kısa süreli olarak görev yapabiliyor.

Ancak aynı kanunun 33 maddesinin 'a' bendine göre çalışan araştırma görevlileri kadrolu olarak 3 yıl ve daha uzun süre görev yapıyor. (DHA)

Gündem